Ελ. Χατζοπούλου: Oι ανομολόγητες αλήθειες εξακολουθούν να είναι σκληρές και τραυματικές - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Ελ. Χατζοπούλου: Oι ανομολόγητες αλήθειες εξακολουθούν να είναι σκληρές και τραυματικές

Η ιστορία της Ανατολικής Θράκης και η εμβάθυνση που έκανε στους δυο ξεριζωμούς των ανατολικοθρακιωτών παππούδων της την έβαλαν στον κόσμο της συγγραφής βιβλίων, λίγο αφότου είχε συνταξιοδοτηθεί από καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Η Ελευθερία Χατζοπούλου, έκτοτε έχει υπογράψει δυο βιβλία, τα οποία έχουν καθηλώσει το αναγνωστικό κοινό, πρώτα με το «Οι δρόμοι της βροχής» και στη συνέχεια τις «Ανομολόγητες αλήθειες». Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στην Karfitsa μας εξηγεί τι είναι αυτό που την εμπνέει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τι αλλάζει με το πέρασμα του χρόνο όσον αφορά τις «ανομολόγητες αλήθειες».

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Και στα δυο βιβλία σας γράφετε για ιστορίες γυναικών. Τι σας ώθησε σε αυτό και τι θέλετε να ακουστεί μέσα από τις ιστορίες τους;

Το γεγονός ότι γνωρίζω καλύτερα τους χαρακτήρες και τις αντιδράσεις των γυναικών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ίσως ένα κίνητρο. Ο συγγραφέας πλάθει μια ιστορία, την αφηγείται με το δικό του τρόπο, μέσα από τη δική του στάση και φιλοσοφία ζωής. Το τι θα «ακούσει» ο αναγνώστης είναι αποκλειστικά δικό του θέμα.

Επίσης, αναφέρεστε και στα δυο βιβλία σε ένα δύσκολο και σκληρό θέμα, όπως αυτό του βιασμού μιας γυναίκας. Πως είναι να γράφετε για κάτι τόσο βάναυσο;

Ομολογώ ότι δεν είναι εύκολο να χειριστείς ένα τόσο απεχθές θέμα. Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω πολύ σκληρές σκηνές, διότι ως άνθρωπος αδυνατώ να δεχτώ πως μπορεί ένας άνθρωπος και μάλιστα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος να διαπράξει ένα τόσο αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι «ανομολόγητες αλήθειες» αλλάζουν με το πέρας του χρόνου; Εννοώ διαφέρουν εκείνες του 1940 με αυτές του τώρα;

Η κοινωνία μας άλλαξε και αλλάζει συνεχώς, οι ανομολόγητες αλήθειες όμως εξακολουθούν να είναι σκληρές και τραυματικές. Διαφοροποιήθηκε σίγουρα ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε ή που ομολογούμε καταστάσεις και συμβάντα που δεν τολμούσαμε να τα αγγίξουμε μερικές δεκαετίες πριν.

Πιστεύετε ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία «απειλούν» τα έντυπα;

Ο κλασσικός αναγνώστης έχει ένα δέσιμο με το έντυπο, θέλει να το ξεφυλλίσει, να το μυρίζει, να το διαβάσει και να το βάλει στη βιβλιοθήκη του. Μια μελλοντική γενιά αναγνωστών ίσως να εθιστεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ήσασταν καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Πως ξεκινήσατε να γράφετε μυθιστορήματα;

Όταν βγήκα στη σύνταξη αποφάσισα να διαβάσω την ιστορία της Ανατολικής Θράκης και να εμβαθύνω στους δυο ξεριζωμούς των ανατολικοθρακιωτών, των παππούδων μου. Έτσι προέκυψε το πρώτο μου πόνημα, το ιστορικό μυθιστόρημα «οι Δρόμοι της Βροχής». Η διαδικασία της συγγραφής αποδείχτηκε συναρπαστική εμπειρία και αποφάσισα να συνεχίσω να τη ζω.

Τι σας εμπνέει συγγραφικά στη Θεσσαλονίκη;

Η ιστορία και οι θρύλοι της, η διαφορετικότητα των λαών που έζησαν, δημιούργησαν και αγωνίστηκαν να επιβιώσουν στην πόλη μας κεντρίζουν ένα συγγραφέα να διαλέξει μια συγκεκριμένη εποχή και να πλάσει ένα μυθιστόρημα γύρω από αυτή.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.



 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ