«Εμείς, δηλαδή, είμαστε... νοτιομακεδόνες;» - Karfitsa.gr
Blogs

«Εμείς, δηλαδή, είμαστε… νοτιομακεδόνες;»

Του Γιάννη Παπαδόπουλου

Τα αθηναϊκά ΜΜΕ προεξοφλούν, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα ανακοινωθεί η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων. Προεξοφλούν, μάλιστα, ότι η ονομασία του γειτονικού κράτους θα είναι «Severna Macedonia», δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, που μάλλον είναι διαρροές από τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, τότε, από το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, θα είναι απλά η «Jusna Macedonia», δηλαδή η νότια Μακεδονία.

Αν οι Σκοπιανοί θα είναι οι «βορειομακεδόνες», τότε εμείς θα είμαστε – για όλο τον κόσμο – οι νοτιομακεδόνες. Κάτι, περίπου σαν την Κορέα.

Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση της Ελλάδας,  θα έχει καταφέρει να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος». Μάλιστα, θα έχει δεχθεί, με την ονομασία του γειτονικού κράτους, ότι η Μακεδονία έχει διαιρεθεί. Και αφού υπάρχει «βόρεια και νότια» υπάρχει και αλυτρωτισμός, με ό,τι συνεπάγεται για την ιστορία, αλλά και το μέλλον του τόπου.

Η συμφωνία αυτή, πάντως, φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, απ΄όσα λύνει, όπως πιστεύουν οι εμπνευστές της. Γιατί μπορεί να την επικαλεστούν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, για να προχωρήσουν σε αναγνώριση και ένταξη του γειτονικού κράτους στις ευρωατλαντικές δομές, αδιαφορώντας όμως,  για όσες επιμέρους τριβές θα προκαλέσει αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Δηλαδή, σε πιο πρακτικά και καθημερινά θέματα, κανείς δεν θα μπορεί να απαντήσει π.χ. αν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα συνεχίσει να φέρει τον ίδιο τίτλο, που σημειωτέον, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πώς θα ονομάζεται το αεροδρόμιο Μακεδονία και πώς ο τίτλος αυτός θα αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς;

Ακόμη, πώς θα ονομάζεται ο «μακεδονικός οίνος» και κάθε προϊόν με ονομασία προέλευσης;

Ποιά συμφωνία, αν δεν εκφράζει την κοινή πεποίθηση του λαού, μπορεί να σταθεί και να μακροημερεύσει; Πώς μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη;

Ήδη, στην κεντρική Μακεδονία ετοιμάζονται συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις. Ενδεχομένως, θα γίνει συλλαλητήριο, ακόμη και στην Αθήνα. Οι κινητοποιήσεις δείχνουν, ότι υπάρχει μια αντίδραση, γενικά για όσα υποψιάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ότι θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Η ίδια αντίδραση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και στην άλλη πλευρά. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας. Οι Σκοπιανοί θα διαμαρτυρηθούν γιατί δεν… δέχονται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Θέλουν να λέγονται σκέτο «Μακεδονία».

Οι… βορειομακεδόνες διαμαρτύρονται, όπως και οι… νοτιομακεδόνες.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ