«Ενσυναίσθηση: Τι σημαίνει να είσαι ενσυναισθητικός;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Ενσυναίσθηση: Τι σημαίνει να είσαι ενσυναισθητικός;», γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου

Γράφει η Νάνσυ Νενέρογλου-Πεταλωτή, ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Reggio Thessaloniki

Σας έχει πει ποτέ κάποιος ότι είστε πολύ ευαίσθητοι ή πολύ συναισθηματικοί; Νιώθετε ψυχικά εξουθενωμένοι όταν περνάτε χρόνο γύρω από συγκεκριμένους ανθρώπους; Μπορείτε να διαισθανθείτε πότε οι άνθρωποι δεν σας λένε όλη την αλήθεια; Νιώθεις άγχος στο πλήθος; Όταν ένας φίλος σας αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος ή στενοχωρημένος, αισθάνεστε τα ίδια συναισθήματα; Εάν οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, μπορεί να ανήκετε σε μια ειδική ομάδα ανθρώπων που είναι γνωστοί ως ενσυναισθητικοί.

Τι σημαίνει να είναι κάποιος ενσυναισθητικός;

Τα ενσυναισθητικά άτομα είναι πολύ ευαίσθητα άτομα, τα οποία έχουν έντονη ικανότητα να αισθάνονται ότι σκέφτονται και αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω τους.

Υπάρχουν πολλά οφέλη για τους ανθρώπους που βιώνουν την ενσυναίσθηση. Τα άτομα αυτά τείνουν να είναι εξαιρετικοί φίλοι. Είναι γενναιόδωροι. Είναι υπέροχοι ακροατές καθώς επίσης είναι πολύ διαισθητικοί και συναισθηματικά ευφυείς.

Ωστόσο, μερικές από τις ιδιότητες αυτές μπορεί να είναι ανυπόφορες για τους ίδιους τους, επειδή αισθάνονται κυριολεκτικά τι περνούν οι φίλοι τους και έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των άλλων ως δικά τους. Έτσι, μπορούν να κατακλυστούν από οδυνηρά συναισθήματα. Είναι συχνά δύσκολο για αυτούς να θέσουν όρια για τον εαυτό τους και να πουν όχι, ακόμη και όταν τους ζητούνται πάρα πολλά.

Είμαι ενσυναισθητικός;

  • Έχω χαρακτηριστεί ως «πολύ συναισθηματικός» ή «υπερβολικά ευαίσθητος»;
  • Εάν ένας φίλος είναι αλλόφρων, αρχίζω να νιώθω κι εγώ το ίδιο;
  • Βλάπτονται εύκολα τα συναισθήματά μου;
  • Είμαι συναισθηματικά εξουθενωμένος όταν βρίσκομαι σε πλήθος και χρειάζομαι χρόνο για να αναβιώσω;
  • Τα νεύρα μου ταράζονται από το θόρυβο, τις μυρωδιές ή τις έντονες συζητήσεις;
  • Προτιμώ να παίρνω τα αυτοκίνητά μου για να μπορώ να φύγω όταν θέλω;
  • Τρώω υπερβολικά για να αντιμετωπίσω το συναισθηματικό στρες;
  • Φοβάμαι μην καταστραφώ από οικείες σχέσεις;

Εάν απαντήσετε «ναι» σε 3 από αυτές τις ερωτήσεις, έχετε τουλάχιστον ενσυναίσθηση.

Το να αναγνωρίζετε ότι είστε ενσυναισθητικοί είναι το πρώτο βήμα για να αναλάβετε τα συναισθήματά σας αντί να τα πνίγετε συνεχώς. Μόλις αρχίσετε να καταλαβαίνετε την ενσυναίσθηση σας, μπορείτε να μάθετε να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας συναισθηματικά.

Πώς να διαχειριστείτε την ενσυναίσθηση χωρίς να εξουθενωθείτε συναισθηματικά

Ορίστε υγιή όρια

Φυσικά φροντίζουμε και ενδιαφερόμαστε για τους άλλους. Οι ενσυναισθητικοί ωστόσο δυσκολεύονται να πουν «όχι». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καθώς αποστραγγίζουν τον εαυτό τους συναισθηματικά. Ελέγξτε τον χρόνο που αφιερώνετε ακούγοντας άτομα με άγχος και μάθετε να λέτε «όχι». Ορίστε σαφή όρια με τους ανθρώπους, αποκόπτοντάς τα εάν γίνουν κρίσιμα ή άσχημα. Θυμηθείτε, το «όχι» είναι μια πλήρης πρόταση.

Αγνοήστε την εσωτερική κριτική φωνή σας

Η Εσωτερική Φωνή λειτουργεί σαν ένας κακός προπονητή που ζει μέσα στο μυαλό μας, περιμένοντας κάθε ευκαιρία να μας επικρίνει. Οι ενσυναισθητικοί που είναι ευαίσθητοι και ευάλωτοι σε αυτές τις αυτοκριτικές σκέψεις, μπορεί να σκέφτονται, «Γιατί νιώθεις έτσι όλη την ώρα; Τι εχεις παθει;” ή “Είσαι πολύ ευαίσθητος”. Είναι λοιπόν σημαντικό να αγνοείτε αυτές τις αυτοεπιθέσεις.

Εξασκηθείτε στην Αυτοσυμπόνια

Ενώ είναι εύκολο για τα άτομα αυτά να αισθάνονται συμπόνια για τους άλλους, είναι συχνά δύσκολο να αισθάνονται το ίδιο για τον εαυτό τους. Η αυτο-συμπόνια είναι η απλή πρακτική του να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν φίλο. Ονομάζεται πρακτική επειδή είναι κάτι που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν τρία συστατικά για την εξάσκηση της αυτο-συμπόνιας:

1) Αναγνωρίστε και παρατηρήστε τα συναισθήματά σας.

2) Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

3) Θυμηθείτε ότι η ατέλεια είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και συμβαίνει σε όλους.

Περάστε χρόνο στη φύση

Η φύση έχει υπέροχα θεραπευτικά αποτελέσματα για όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα για τους ενσυναισθητικούς. Ο χρόνος στη φύση είναι ο βέλτιστος τρόπος για χαλάρωση και να επαναφόρτιση. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να αναζωογονηθείτε σε ένα όμορφο, φυσικό περιβάλλον, ειδικά όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι ή συναισθηματικά εξαντλημένοι.

Στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις ευλογίες και τις προκλήσεις του να είστε ενσυναισθητικοί. Σε έναν κόσμο όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν συναισθήματα, η ενσυναίσθηση μπορεί να μοιάζει με υπερδύναμη. Αγκαλιάστε τη δική σας!

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ