Ενόψει εκλογών - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ενόψει εκλογών

Με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ήταν ορθή και επιβεβλημένη η απόφαση του πρωθυπουργού για την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η σαφής έκφραση της βούλησης της πλειοψηφίας των πολιτών, ξεκαθάρισε το τοπίο και αύξησε σημαντικά την πολιτική «ορατότητα», για το επόμενο διάστημα.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*

Είναι, επομένως, θετικό το γεγονός ότι η πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες αποτρέπει το καταστροφικό για την οικονομία ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και της διοικητικής «παράλυσης» που παραδοσιακά συνδέεται με την αναμονή πολιτικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό στην παρούσα φάση να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και οι προοπτικές της χώρας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, από τις οποίες εξαρτάται η δυνατότητά της να δανείζεται και να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της, με βιώσιμο κόστος. Θα πρέπει, επομένως, να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της χώρας, ως προς τη συνετή διαχείριση των οικονομικών της, αλλά και να δοθεί με σαφήνεια, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, το μήνυμα ότι η διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μετά τις εκλογές.

Πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου της οικονομίας, με αποφασιστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη, μέσα από την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, μέσα από τη στήριξη της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι στόχοι αυτοί απαιτούν γενναίες μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις. Η μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους, η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και φιλικού προς την ανάπτυξη ασφαλιστικού συστήματος, η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της νομοθετικής διαδικασίας και της λειτουργίας των θεσμών, η αναβάθμιση της παιδείας, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία, είναι μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Περιμένουμε, λοιπόν, έναν ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, για όλα αυτά τα θέματα. Περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Τώρα, η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά, με ενότητα, συνεργασία και συνένωση δυνάμεων.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ