, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή 

«Κύριε πρόεδρε πρέπει άμεσα να διακόψετε τη δίκη, επειδή υπάρχει τηλεφώνημα για βόμβα και διαταγή εκκένωσης του κτιρίου». Η φράση του αστυνομικού που πλησίασε τον πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης χθες το πρωί, έδειξε τον βαθμό συναγερμού στον οποίο βρίσκεται η αστυνομία αυτές τις ημέρες. Λίγα λεπτά μετά την προειδοποίηση, το δικαστικό μέγαρο είχε αδειάσει εντελώς.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ 
Η χθεσινή φάρσα για βόμβα σε άλλες περιόδους, θα ήταν ένα απλό τηλεφώνημα που από τα πρώτα χαρακτηριστικά του θα κρινόταν ως «ύποπτο για φάρσα». Θα ακολουθούσε ένας τυπικός έλεγχος του αστυνομικού με τον εκπαιδευμένο σκύλο στην ανίχνευση εκρηκτικών και μετά τη διαπίστωση πως δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό, το περιστατικό θα έληγε με μία σηματική αναφορά. Τα δικαστήρια δεν θα διακόπτονταν, οι υπάλληλοι δεν θα απομακρύνονταν από τα γραφεία τους. «Αυτή την περίοδο, μετά την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι λογικό να υπάρχει μία υπερευαισθησία σχετικά με τις απειλές σε στόχους», επιβεβαίωσε μιλώντας στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Η κινητοποίηση της Παρασκευής στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι πράγματι τα αντανακλαστικά της αστυνομίας σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Το τηλεφώνημα έγινε στις 9.30 το πρωί στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης. Ο φαρσέρ απείλησε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο δικαστικό μέγαρο και αμέσως σήμανε ο συναγερμός. Αστυνομικοί της νέας δίκυκλης ομάδας «Δράση» έφτασαν άμεσα στο δικαστικό μέγαρο. Οι αστυνομικοί διασκορπίστηκαν σε όλες τις αίθουσες των δικαστηρίων και άμεσα ενημερώθηκαν όλοι. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, υπάλληλοι και διάδικοι να εκκενώσουν το μέγαρο. Μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά το κτίριο είχε αδειάσει. Αστυνομικοί παρατάχθηκαν στο δρόμο απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους μέχρι να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, σε όλους τους χώρους του μεγάρου, του αστυνομικού με τον εκπαιδευμένο σκύλο στην ανίχνευση εκρηκτικών.
Η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η συσπείρωση μερίδας υποστηρικτών των καταδικασθέντων και οι οργανωμένες κινητοποιήσεις από τους αντιφασίστες, οδήγησε στην αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού για τη φύλαξη στόχων, ειδικά που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, για να μην συμβεί τίποτε», τόνισε αξιωματικός που γνωρίζει τις διεργασίες για την ανταπόκριση των αστυνομικών μονάδων σε τέτοια περιστατικά.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.