Επενδυτές αγγελικά πλασμένοι - Karfitsa.gr
Άρθρα

Επενδυτές αγγελικά πλασμένοι

Ζούμε σε εποχές μιας νέας οικονομικής πραγματικότητας όπου ακόμα και οι βασικές έννοιες, όπως τις γνωρίζαμε, επαναπροσδιορίζονται. Πολλές φορές τα νοήματα αλλάζουν για να εκφράσουν τη νέα πραγματικότητα προκειμένου να την κατανοήσουμε καλύτερα και πολλές φορές για να αλλοιωθούν προκειμένου να θολώσουν τα νερά. Μια από τις πλέον παραβιασμένες έννοιες στην ελλαδική πραγματικότητα, είναι αυτή του επενδυτή.

Η έννοια του επενδυτή ανέκαθεν σηματοδοτούσε τον ιδιώτη που καταθέτοντας κάποιο κεφάλαιο, προσπαθούσε πάντοτε να παράγει και να δημιουργήσει, προσφέροντας καινοτομίες, αναπτύσσοντας την αγορά και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, με στόχο το κέρδος και με αποτέλεσμα τη συντήρηση των κοινωνικών εργασιακών δομών και δράσεων. Όμως, στην εποχή της διαστροφής και της αγωνιώδους επιβίωσης στην οποία έχει υπεισέλθει η κοινωνία μας, η έννοια του επενδυτή έχει διαστραφεί εντελώς, ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανέχεια της σύγχρονης ιστορίας της, έχουν συγκεντρωθεί τα πιο χειροπιαστά παραδείγματα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν εμφανιστεί πολλοί «επενδυτές» στους οποίους προσδίδονται διάφοροι ωραιοποιημένοι χαρακτηρισμοί όπως, ευεργέτης, δωρητής, σωτήρας, και πολλές άλλες μορφές αγιοποίησης. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι το εξής απλό και αυτονόητο: που ήταν όλοι αυτοί στις χρυσές εποχές της χώρας όπου υπήρχε και η δυνατότητα οικονομικού κέρδους με βάση τις επενδύσεις τους; Διότι τη στιγμή αυτή, οι κινήσεις τους από οικονομικής πλευράς δεν είναι κερδοφόρες και δεν παρουσιάζουν κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Γιατί έπρεπε να βιώσουμε τη φτωχοποίηση για να γίνουν οι αναμενόμενες «επενδύσεις» υπό τη μορφή υποτιθέμενης ευεργεσίας;

Είναι γεγονός πως δεν πρόκειται για κινήσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Είναι πραγματικά απίστευτος ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο οι «επενδυτές» πρωτίστως αγκαλιάζουν φορείς μαζικής λαϊκότητας, όπως κόμματα, ΜΜΕ και ποδοσφαιρικές ομάδες και δευτερευόντως περνούν σε επιχειρηματικές κινήσεις με στόχο να καλύψουν το προφανές, την εξαγορά δηλαδή, της ελλαδικής γωνιάς σε τιμή ευκαιρίας, τώρα που ο λαός πεινάει και μπορεί να είναι εύκολα ελεγχόμενος.

Στόχος των αγγελικών επενδυτών είναι η εξαγορά των εργασιακών δομών και της εθνικής μας κυριαρχίας σε εξευτελιστική τιμή, καθώς και η αύξηση της επιρροής των χωρών που εκπροσωπούν με απώτερο σκοπό την διευθέτηση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής που αναδιαμορφώνουν τη μακεδονική σαλάτα των Βαλκανίων, εκκινώντας νέα σχέδια για τον χάρτη της Χερσονήσου του Αίμου. Ωθούν βιαίως πολιτισμικές αλλαγές και αλλοιώσεις στην κοινωνική γενετική μας προκειμένου να μεταβούμε αναίμακτα στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που βρίσκεται στα σκαριά.

Βασίλης Κιλτίδης, Κοινωνιολόγος & Δημιουργός των Media

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ