Επιβάλλεται να ενταχθεί στα ΑΕΙ η αργυροχρυσοχοΐα - Karfitsa.gr
Άρθρα

Επιβάλλεται να ενταχθεί στα ΑΕΙ η αργυροχρυσοχοΐα

Το Ελληνικό Κόσμημα προάγει τον ελληνικό πολιτισμό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας κληρονομιάς της χώρας.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΕΖΑΨΙΔΟΥ*

Ο κλάδος της ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας είναι από τους πιο δυναμικούς και συναλλαγματοφόρους. Προσέφερε πολλά στην ελληνική οικονομία, στην εργασία, στην τέχνη και κατέκτησε επάξια μια σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα του σχεδιασμού, της κατασκευής και της ποιότητας των κοσμημάτων.

Ο διεθνής ανταγωνισμός δεν συγχωρεί λάθη και το κόσμημα διαθέτει για ιστορικούς και ποιοτικούς λόγους ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία αγοράς με εξαιρετικές προοπτικές εξαγωγικής δραστηριότητας.

Η εκπαίδευση αποτελεί το βασικό πυλώνα της αναβάθμισης, της ανάπτυξης και της εξέλιξης των συναδέλφων μας.

Το κύριο μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών ( ΠΟΒΑΚΩ) είναι να εργαστεί προς το σκοπό αυτό.

Οι σχολές που λειτουργούν στη χώρα ( ΕΠΑΣ και ΙΕΚ ) έχουν τη στήριξή μας όποτε μας ζητηθεί ή όποτε παρουσιαστεί η ανάγκη. Πρόσφατα ενισχύσαμε τη λειτουργία της ειδικότητας Τεχνικού Χειροποίητου Κοσμήματος στις Σέρρες με την αγορά μηχανολογικού και αναλώσιμου υλικού. Παλαιότερα συμβάλλαμε στην αποφυγή κατάργησης της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας όταν είχε αποφασισθεί η κρατική μείωση σχολών δημοσίων ΙΕΚ. Διατηρούμε σχέσεις με τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των σπουδαστών μαθητείας στις επιχειρήσεις μας.

Η παρούσα διοίκηση, συνεχίζοντας την προσπάθεια προηγούμενων συναδέλφων, ήρθε σε επαφή με διάφορες σχολές ΑΕΙ με σκοπό την ένταξη του κλάδου στα τμήματά τους.

Το Μάιο του 2019 κατατέθηκε «Πρόταση για ‘Ιδρυση Διετούς Προγράμματος Σπουδών στο ΚΕΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών» με τίτλο «ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ» που ήταν αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας μας με τη διοίκηση και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου αλλά δυστυχώς η νέα Υπουργός κ. Κεραμέως ανέστειλλε τη λειτουργία όλων των διετών προγραμμάτων στα έντεκα πανεπιστήμια για τους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής στόχευσης για τις δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θεωρούμε ότι η τεκμηρίωση των θέσεων μας θα οδηγήσει τη διδασκαλία της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας στο ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο.

* Η Ελένη Τεζαψίδου είναι Β’ Αντιπρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ και Πρόεδρος Συντεχνίας Χρυσοχοχόων Αργυροχόων Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ