ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Του Βασίλη Μάστορα

Το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες δεν ήταν δοµηµένο πάνω στις αρχές διοίκησης των εταιρειών αθλητικού θεάµατος. Αρχές οι οποίες θα µείωναν, εάν δεν εξαφάνιζαν, τον κίνδυνο συσσώρευσης ζηµιών εκατοµµυρίων οι οποίες φέρνουν τις οµάδες σε αδιέξοδα. Είτε γιατί υπήρχε έλλειψη εξειδικευµένων στελεχών, είτε γιατί το ποδόσφαιρο είχε και έχει πολλά χαρακτηριστικά του εγχώριου επιχειρείν, είτε τέλος γιατί όλοι βολεύονταν από τη χύµα κατάσταση και κανείς δεν επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα του. Ποιοι βολεύονταν; Οι παράγοντες οι οποίοι έκαναν επιλεκτικές πληρωµές (τελευταία στο δηµόσιο) και η πολιτεία η οποία ήθελε να έχει «αιχµάλωτες» τις οµάδες, άρα και τους παράγοντες ώστε να τις εκµεταλλεύεται ψηφοθηρικά. Κι αυτός ο τρόπος διοίκησης έγινε η δεύτερη φύση των παραγόντων µε αποτέλεσµα να οφείλονται δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ στο δηµόσιο και άλλα τόσο σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και πιστωτές που έµειναν απλήρωτοι. Επειδή µάλιστα ο µηχανισµός είσπραξης οφειλών από τις ΠΑΕ δεν δίνει σηµαντική βοήθεια, τα χρέη διαιωνίζονται χωρίς κανείς να ξέρει πότε και αν θα εξοφληθούν.

Το είχα συζητήσει το θέµα πριν από πολλά χρόνια, τις ηµέρες που η χώρα περνούσε το επίπλαστο success story µε πρόεδρο ΠΑΕ και µου έδωσε µία κυνική απάντηση: «Γιατί να πληρώσω τα χρέη για να κάνω σηµαία τη φορολογική ενηµερότητα;». Ο παράγοντας έφυγε µετά από έναν χρόνο από την ΠΑΕ, αλλά τα χρέη έγιναν βραχνάς για την εταιρεία και τα αποτελέσµατα ήταν θλιβερά για την οµάδα.

Δεν είµαι σίγουρος αν οι ποδοσφαιροπαράγοντες έχουν βάλει µυαλό στις µέρες της εγχώριας οικονοµικής κρίσης ώστε να αλλάξουν την πολιτική διοίκησης των ΠΑΕ. Δηλαδή να απλώνουν τα πόδια τους µέχρι εκεί που είναι το πάπλωµα και να πληρώνουν κάτι τις από τα χρέη του παρελθόντος. Γνωρίζω ότι στο ποδόσφαιρο πολλές αποφάσεις επηρεάζονται από το θυµικό και την πίεση του κόσµου, αλλά όλα αυτά µπορούν να αλλάξουν ώστε να εξυγιανθεί ο χώρος. Αρκεί η πολιτεία και οι θεσµοί του ποδοσφαίρου να αποφασίσουν και να επιβάλλουν την τήρηση των νόµων. Διαφορετικά θα διαιωνίζεται το πρόβληµα και θα την πληρώνουν όλοι.

 

Σχολιάστε