«Επιδερμικά» ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

«Επιδερμικά» ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

«Αθωράκιστα» παραμένουν τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης με τον προσεισμικό έλεγχο να έχει πραγματοποιηθεί μόνο σε ελάχιστα εξ αυτών, ενώ δεν έχουν ελεγχθεί, κατά προτεραιότητα, εκείνα που παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ο έλεγχος, που πλέον αποτελεί αρμοδιότητα του δήμου, είναι μακροσκοπικός και στηρίζεται αποκλειστικά σε οπτική και επιφανειακή εξέταση.

Της Κοραλίας Μπρανιώτη

«Το να βλέπουν τα κτίρια από έξω είναι ανούσιο»

Την άποψη ότι ο μακροσκοπικός έλεγχος που πραγματοποιείται στα σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι ουσιαστικά «σα να μη γίνεται» εξέφρασε στην Karfitsa, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Εντάξει, Σωκράτης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι ο προσεισμικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, ώστε να γίνεται εξέταση σε βάθος και να ελέγχονται συγκεκριμένα σημεία.

Το κόστος του έργου του προσεισμικού ελέγχου ανέρχεται σε 8.431,77 ευρώ, μειωμένο με έκπτωση 78% του αρχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μεγάλη έκπτωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος, υπογραμμίζοντας, «Έχουμε αφήσει αθωράκιστα τα σχολεία μας τα οποία είναι τα παιδιά μας». Σύμφωνα με τον κ.Δημητριάδη, η διοίκηση του δήμου «κλείνει» τα μάτια και δε θέτει σε προτεραιότητα σχολεία με εμφανή και σοβαρά προβλήματα. «Ο δήμαρχος και η διοίκηση είχαν φαγωθεί να κλείσουν το 12ο σχολείο. Υπάρχουν σχολεία σε χειρότερη κατάσταση και με εμφανή προβλήματα»

«Αυτός ο έλεγχος γίνεται για τα μάτια του κόσμου»

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και για τους σεισμικούς ελέγχους στα σχολεία,  «ο δήμος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φυλάξει τα νώτα του», σχολιάζει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. Ο ίδιος τονίζει ότι ο «αυτός ο έλεγχος γίνεται για τα μάτια του κόσμου και είναι μια απλή καταγραφή η οποία μάλιστα θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί  μέσα σε ένα χρόνο το πολύ».

Σύμφωνα με τον κ.Δελή δεν προσδιορίζεται η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση από τις πέντε συνολικά του ελέγχου. «Όλα τα παλιά σχολεία έχουν περάσει τον μεγάλο σεισμό. Έχουν καταπονηθεί, είναι επιβαρημένα και πρόκειται για τα μισά περίπου σχολεία», διευκρίνισε.

«Δε ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος»

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς επιβεβαιώνει πως δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια για να ελεγχθούν τα περισσότερα σχολεία έστω και μακροσκοπικά. «Δεν κάνουμε έλεγχο τύπου έργου πολιτικού μηχανικού. Θα βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα και μετά θα δούμε. Μετά θα εντρυφήσουμε σε πιο συγκεκριμένες μεθόδους. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση ανάλογα με το τι θα βγάλουν οι τεχνικές εκθέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ