Επικίνδυνο παιχνίδι των Τούρκων με τις μεταναστευτικές ροές - Karfitsa.gr
Slider Άρθρα Του Νίκου Καραμανλή

Επικίνδυνο παιχνίδι των Τούρκων με τις μεταναστευτικές ροές

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας κατά 44%, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ήρθε να μας υπενθυμίσει μία ακόμη «καυτή πατάτα» που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση. Μάλιστα, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται και μεγάλη διάχυση των μεταναστευτικών ροών σε περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Λέσβος, Σάμος, Λέρος, Χίος και Κως δοκιμάζονται εκ νέου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανοίξει ξανά την… κάνουλα (αυτήν με την οποία εκβιάζει την Ε.Ε. και απειλεί την Ελλάδα), χωρίς κανείς να γνωρίζει πού θα σταματήσει. Στη Μόρια της Λέσβου, για παράδειγμα, η κατάσταση είναι και πάλι «στα κόκκινα», με σχεδόν 100 νέες αφίξεις κάθε μέρα τον Αύγουστο.

Μόλις πριν από λίγες ώρες εντοπίστηκαν στα ανοιχτά της Σάμου άλλοι 117 μετανάστες και οδηγήθηκαν στο Βαθύ, οι κάτοικοι του οποίου έχουν φτάσει στα όριά τους. Κακά τα ψέματα, η προηγούμενη κυβέρνηση (ίσως και για λόγους ιδεοληψίας) είτε επεδείκνυε παθητική στάση στο Μεταναστευτικό είτε είχε αφήσει πολλά πράγματα στην τύχη τους. Για παράδειγμα, στο θέμα των επιστροφών στην Τουρκία, οι επιδόσεις ήταν πολύ χαμηλές. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά την εξέταση αιτημάτων ασύλου και την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις πατρίδες τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα είναι από την Υποσαχάρια Αφρική και όχι από τη Συρία.

Βέβαια, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, ο κρίσιμος παράγοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η Τουρκία. Όσο η γειτονική χώρα είτε κάνει τα στραβά μάτια είτε παρακινεί τους διακινητές να στέλνουν βάρκες-καρυδότσουφλα στα νησιά μας, τότε κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό.

Και εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να εστιάσει τις ενέργειές της η κυβέρνηση, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιτήρησης συνόρων. Πρέπει να σταλεί το «μήνυμα» ότι είναι δύσκολο να πλησιάσεις την Ελλάδα και πως, εάν δεν δικαιούσαι άσυλο, θα φεύγεις με συνοπτικές διαδικασίες. Σημαντική δουλειά πρέπει να γίνει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα οφείλει να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες υποδοχής, ώστε να υπάρχει καταμερισμός των βαρών. Μόνη της, η χώρα μας δεν μπορεί, έχοντας όμως ως συμμάχους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα είναι πιο εύκολο να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση δείχνει να γνωρίζει τι πρέπει να γίνει, πρέπει όμως και να βιαστεί. Οι τοπικές κοινωνίες είναι στα όριά τους… Δεν μπορούν να αντέξουν ένα νέο 2015. Προστασία των συνόρων (χερσαίων και θαλάσσιων), αυστηρή εποπτεία στα hot spots (σε πολλά ανθεί η ανομία), αποσυμφόρηση των νησιών και επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο πρέπει να «τρέξουν» άμεσα, πάντα με ανθρωπισμό και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ