Επιχείρηση «ειδικά εκλογικά κοινά» – Πού στοχεύει η Νέα Δημοκρατία - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Επιχείρηση «ειδικά εκλογικά κοινά» – Πού στοχεύει η Νέα Δημοκρατία

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, εφόσον αυτές γίνουν πριν από τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα πολιτικής αλλαγής, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βγει για τα καλά… στον δρόμο, καθώς συνεχίζει τις περιοδείες και τις στοχευμένες επισκέψεις του.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΓΕΝΙΔΗ

Έτσι, μετά τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σειρά είχαν τα Σεπόλια την Τρίτη, η Λακωνία την Πέμπτη και η Αιτωλοακαρνανία την Παρασκευή. Και έπεται και συνέχεια, όσο μπαίνουμε βαθύτερα στην προεκλογική περίοδο.

Και μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να περιγράφει ένα οριζόντιο, θετικό αφήγημα, υπάρχουν, όμως, και επιμέρους target groups, στα οποία η ΝΔ εστιάζει την προσοχή της το τελευταίο διάστημα. Ένα από αυτά είναι οι «πρωτάρηδες» αυτής της κάλπης. Αν το σκεφτεί κανείς, με δεδομένο ότι έχουν να γίνουν στη χώρα εκλογές από το 2015, φέτος θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ενηλικιώθηκαν στην παρελθούσα τετραετία. Υπάρχει, δε, και ακόμα μία παράμετρος: Στις φετινές εκλογές, με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και τον νέο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2016, δικαίωμα ψήφου θα έχουν περίπου 100.000 μαθητές της Γ ́ Λυκείου, ως επί το πλείστον, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 2002.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στα κομματικά επιτελεία, συνεπώς, από το 2015 έως και σήμερα, και με δεδομένα και τα δημογραφικά στοιχεία, στους εκλογικούς καταλόγους προστίθενται περί-που 400.000 νέοι ψηφοφόροι. Δεν πρόκειται για διόλου αμελητέο ποσοστό, παρά το ότι στο ίδιο διάστημα υπήρξαν και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, αν σκεφτεί κανείς ότι στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν περίπου 5,5 εκατ. ψηφοφόροι.

Κινήσεις στήριξης των Μακεδόνων

Πέραν της νέας γενιάς, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ εστιάζει την προσοχή του και σε ένα ακόμα «ειδικό ακροατήριο», με ευρύτερα χαρακτηριστικά: τους Μακεδόνες. Μπορεί να μη θεωρείται ως πρωτεύον κριτήριο, αλλά για πολλούς πολίτες η Συμφωνία των Πρεσπών βαρύνει στην επιλογή τους στις επικείμενες εκλογές, κάτι που λειτουργεί και ως στοιχείο πίεσης για την κυβέρνηση. Από την άλλη, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακύπτουν διαρκώς σοβαρά πρακτικά προβλήματα, όπως αυτό με τις «εμπορικές ονομασίες», το οποίο ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη σύσκεψή του με επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε καλά.

Στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της ελληνικότητας των προϊόντων της Βορείου Ελλάδος, συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει δύο βασικές δεσμεύσεις: αφενός, έκανε λόγο για μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια προβολής της ελληνικότητας της Μακεδονίας, η οποία θα σχεδιαστεί από κοινού με την Περιφέρεια Κεντρι-κής Μακεδονίας, κατά βάση, ενώ, παράλληλα, δεσμεύεται για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των παραγωγών της περιοχής, π.χ. με διευκόλυνση στην κατοχύρωση εμπορικών σημάτων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και κατοχύρωση περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ. Από εκεί και πέρα και με δεδομένη τη δέσμευσή του ότι θα κάνει αγώνα για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσει το βέτο της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το καλοκαίρι και εντεύθεν. Τέλος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης για τη Βόρεια Ελλάδα, περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για έργα υποδομής στη Μακεδονία, όπως π.χ. η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία, η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης, το μετρό της Θεσσαλονίκης κ.ο.κ.

Σημειωτέον, στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για την «Karfitsa», στην Α ́ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης, καθώς καταγράφει ποσοστά της τάξης του 11,1% στην πρόθεση ψήφου και 12,7%, με αναγωγή επί των εγκύρων. Αντίθετα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28,8% στην πρόθεση και 33% επί των εγκύρων, με τη διαφορά να πηγαίνει πάνω από τις 20 μονάδες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ