Επιχειρηματικό βοριαδάκι... - Karfitsa.gr
Άρθρα

Επιχειρηματικό βοριαδάκι…

O ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ στην ανάγκη φαίνεται, λέει μια παλιά λαϊκή παροιμία. Αλλά, που να τον βρεις σήμερα τον «καλό γείτονα» μέσα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από κρίση αξιών, ήθους και αξιοπρέπειας.

Του ΝΤΙΝΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Οι περισσότεροι από εμάς, ζούμε μέσα σε μια πολυκατοικία και έτσι είναι αναπόφευκτο το γεγονός, ότι όλοι έχουμε τουλάχιστον από έναν «κακό γείτονα» γιατί οι καλοί, ή κλείστηκαν στα του οίκου τους ή μετακόμισαν σε άλλη γειτονιά, σε κάποια μονοκατοικία για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο…

Αυτή είναι σήμερα, δυστυχώς, η ζοφερή πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Παντού γύρω μας ξετυλίγονται καθημερινές ιστορίες με κακούς γείτονες, που μας χαλάνε την ημέρα μας, για διάφορες αιτίες. Είναι ο γείτονας που άφησε ώρες τον σκύλο του στο μπαλκόνι και κλαίει και γαυγίζει. Είναι εκείνος του πάνω ορόφου που σέρνει διαρκώς τα έπιπλα και η κυρία που περπατάει συνεχώς με τα τακούνια της μέσα στο σπίτι. Είναι η μικρή των από πάνω που μαθαίνει πιάνο, την ώρα που θέλω να ξεκουραστώ και να ησυχάσω, αλλά δεν μ’ αφήνει… Είναι ο …ροκάς του 2ου ορόφου που θέλει να ακούει τη μουσική του στη διαπασών ξεσηκώνοντας όλο το τετράγωνο (!) και βεβαίως είναι ο γείτονας που συνεχώς κλείνει με το αμάξι του, το δικό μου πάρκινγκ. Καθημερινές ιστορίες «καλής γειτονίας» που μας έχουν καταντήσει απόμακρους, θυμωμένους και ξένους μεταξύ μας στην κυριολεξία. Ούτε καλημέρα, λένε κάποιοι στις πολυκατοικίες που ζουν χρόνια τώρα, γιατί χάσαμε πρώτα απ’ όλα την ανθρωπιά μας και μαζί της, τη δύναμη ψυχής να δούμε τον διπλανό μας, με καλοσύνη, κατανόηση και αγάπη.

Σε μια εποχή που οι αξίες δοκιμάζονται, είναι πολύ σημαντικό να ξαναγυρίσει ο άνθρωπος στα χρόνια εκείνα που ο «καλός γείτονας» ήταν το πρώτο μας στήριγμα, στην ανάγκη, στη θλίψη, αλλά και στη χαρά μας. Οι κοινωνίες ακμάζουν όταν οι πολίτες είναι μονιασμένοι και ενωμένοι. Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση της, όταν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι για να προχωρήσουμε ξανά μπροστά, χρειάζεται να διώξουμε οριστικά από τη ζωή μας, κάθε τι φαύλο, ανέντιμο και άδικο. Ο Ρήγας Φεραίος έγραψε ότι «Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμη, που έχει να κάνει ο κάθε άνθρωπος, για να μην βλάπτει τα συμφέροντα των γειτόνων του» και αυτό το απευθύνουμε σήμερα στους γείτονές μας, τους Σκοπιανούς, που εξακολουθούν να σφετερίζονται την ιστορική αλήθεια της Μακεδονίας, σε βάρος όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και του ίδιου τους του λαού. Η αντιπαράθεση εξ αιτίας του ονόματος όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχισθεί, με αποτελέσματα που θα είναι σε βάρος όλων. Το 1965 ο Καγκελάριος Αντενάουερ βλέποντας το κακό που προκάλεσε στην Ευρώπη η χώρα του κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αναγκάσθηκε να πει ότι «Η Γερμανία είναι μια χώρα, που δεν θα ήθελα ποτέ να είχα για γείτονα» εκπλήττοντας τους πάντες σε όλο τον κόσμο για τη γενναιότητα και το θάρρος της γνώμης του.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν, τον «καλό γείτονα» και ας επιστρέψουμε με θάρρος στην αλήθεια, μιας κοινωνίας που βλέπει μπροστά με δύναμη και ελπίδα, γιατί όπως λέει πολύ δεικτικά μια λαϊκή παροιμία: «Ο κακός χρόνος περνάει – Ο κακός γείτονας δεν περνάει» αλλά μπορεί να αλλάξει…

* Ο ΝΤ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ