Ερμητικά κλειστές... επ’ αόριστον οι σκηνές του ΚΘΒΕ - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Ερμητικά κλειστές… επ’ αόριστον οι σκηνές του ΚΘΒΕ

Της Φιλίππα Βλαστού

Επ’ αόριστον έως ότου υπογραφεί η σύμβαση που επιθυμούν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από την ανοιχτή συνάντηση που έγινε μεταξύ των ηθοποιών και του Θεάτρου, την περασμένη Τετάρτη, κατά την διάρκεια της οποίας δεν βρέθηκε μέση λύση.

Οι στάσεις εργασίες ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου και κύριο αίτημα των ηθοποιών είναι νέα σύμβαση με απαλοιφή των όρων που επέβαλαν μειώσεις 10% στους μισθούς από το 2010, καθώς έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας επιστροφή αυτού του ποσού, για την πενταετία 2012-2017.

Ουσιαστικά λοιπόν το «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών -ΚΘΒΕ και ηθοποιών- είναι η διατύπωση των παρακρατήσεων, στη νέα σύμβαση. «Εμείς ως διοίκηση είναι αδύνατον να προβούμε στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να μην υπαγορεύει παρακράτηση. Θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη εβδομάδα.«Το ΚΘΒΕ εδώ και εβδομάδες προσπαθεί με διαδοχικές συμβιβαστικές προτάσεις και με κάθε τρόπο να συμβάλει εποικοδομητικά στη λύση του προβλήματος και στην υπογραφή (ή παράταση) της συλλογικής σύμβασης. Δυστυχώς υπάρχει αδιαλλαξία από την πλευρά του ΣΕΗ, το οποίο επιμένει να παραβιάζει τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» που έχουμε θέσει και την οποία δεν μπορούμε να παραβιάσουμε, δηλαδή την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να λαμβάνει υπόψη την υπάρχουσα δικαστική αντιδικία. Κάναμε πίσω σε πολλά, δεν μπορούμε να πάμε πιο πίσω, διότι υπάρχει γκρεμός», είπε χαρακτηριστικά στην Karfitsa ο κ.Στυλιανού. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Δημήτρης Αντωνιάδης μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στην Karfitsa τόνισε ότι: «Ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που εμείς έπρεπε να συνομολογήσουμε ότι συναινούμε σε αυτές τις περικοπές», προσθέτοντας ότι: «μας ζητούν να ενταχθούν διατυπώσεις μέσα στη σύμβαση στην οποία εμείς να συνομολογούμε τους μνημονιακούς νόμους, με την οποία σύμβαση στην ουσία να εναντιωνόμαστε απέναντι στις δικαστικές διεκδικήσεις των ηθοποιών για τις περικοπές».

Στο κενό η πρόταση για διετή παράταση

Η πρόταση που έγινε από το ΚΘΒΕ είναι να δοθεί παράταση της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης για δύο έτη, έως δηλαδή και τις 30/9/2020, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, Νεφέλη Ανθοπούλου: «Η πρόταση της παράτασης δεν είναι για εμάς καλή, γιατί η παράταση δεν έχει ισχύ νόμου, όπως έχει η συλλογική, είναι απλώς ένα συμφωνητικό μεταξύ δυο μερών».

«To ΚΘΒΕ αρχίζει πάλι να αιμορραγεί»

Οι κινητοποιήσεις των ηθοποιών ξεκίνησαν μια άκρως προσοδοφόρα περίοδο, αυτή των Χριστουγέννων, για το Θέατρο, με αποτέλεσμα την ακύρωση των παραστάσεων. Τα έσοδα που χάθηκαν, σύμφωνα με τον κ.Στυλιανού αγγίζουν τις 100.000 ευρώ. Για το αν αυτό το ποσό που

χάθηκε θα δημιουργήσει προβλήματα μετέπειτα στη λειτουργία του ο κ.Στυλιανού μας απάντησε ότι: «Ελπίζω και εύχομαι πως όχι. Ωστόσο, τη στιγμή που μόλις το Θέατρο τείνει να ξεχρεώσει και να ορθοποδήσει, δυστυχώς αρχίζει πάλι να αιμορραγεί οικονομικά εξαιτίας των επ’ αόριστον απεργιακών κινητοποιήσεων. Υπήρχε μεγάλο περιθώριο να δοθεί χρόνος, ώστε να βρεθεί λύση με το Θέατρο ανοιχτό».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι: «ομολογώ πως δεν είχαμε προβλέψει ότι το ΣΕΗ θα φθάσει στο σημείο να κλείσει το Θέατρο χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία, τη στιγμή που κανένα δικαίωμα των ηθοποιών δεν θίγεται και η εργασία τους είναι απολύτως ρυθμισμένη και ασφαλής. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου. Πριν από τα Χριστούγεννα ζητήσαμε ακόμη λίγο χρόνο για να βρεθεί λύση. Το να κλείσει το Θέατρο μέσα στις γιορτές είναι μια αυτοκαταστροφική επιλογή, δυστυχώς οι ηθοποιοί πυροβολούν τα πόδια τους».

 

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο 748

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ