Ευαγγελία Καρακώστα: Οι γυναίκες αναβάτριες είναι πολύ πιο προσεκτικές από ότι οι άντρες - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Ευαγγελία Καρακώστα: Οι γυναίκες αναβάτριες είναι πολύ πιο προσεκτικές από ότι οι άντρες

Η αγάπη της για τη μοτοσυκλέτα την οδήγησε να κατακτήσει μια από τις δυσκολότερες θέσεις μέσα στην Τροχαία Θεσσαλονίκης και να τη διατηρήσει. Η  Αμαζόνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, καθημερινά ανεβαίνει στη μηχανή περιπολικό και συνδράμει σε μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης ακόμη και σε τροχαία δυστυχήματα μέσα στη Θεσσαλονίκη. Η  29χρονη Ευαγγελία Καρακώστα τρέφει απεριόριστη εκτίμηση στις γυναίκες οδηγούς μοτοσυκλέτας και το απέδειξε δημιουργώντας την ομάδα Ride me up στην οποία «ανήκουν» όλες οι γυναίκες οδηγοί μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού στη Θεσσαλονίκη. Η νεαρή αστυνομικός δεν σταματά εδώ. Τον ελεύθερο της χρόνο, ασχολείται με  ΑμΕΑ ως εθελόντρια στο ΚΕΠΕΠ  Άγιος Δημήτριος . Η 29χρονη αστυνομικός μιλά στην karfitsa για την καθημερινότητα της από την οποία αποκλείει συνειδητά τη λέξη «δεν μπορώ».

 Συνέντευξη στη Δέσποινα Κρητικού

 

Πως άρχισε η σχέση σου με τα δίκυκλα μεγάλου κυβισμού;

Η αγάπη μου για τις μηχανές άρχισε πριν από οκτώ  χρόνια. Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολούμαι με κάτι πρωτότυπο, ποτέ δεν μου άρεσαν οι  περιορισμοί , ούτε  η λέξη «δεν μπορώ». Πιστεύω ότι μετά από υπομονή και επιμονή μπορεί ο καθένας  να κάνει ότι θέλει πραγματικά.

 

Πως εντάχθηκες στο τμήμα δικυκλιστών της τροχαίας;

Αποφάσισα το 2010 ότι ήθελα να αλλάξω υπηρεσία και να ενταχθώ στο σώμα  δικυκλιστών της Διεύθυνσης Τροχαίας. Το 2011 μετατέθηκα από  το Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στο τότε Β΄ Τμήμα Τροχαίας   Θες/νίκης ώστε να ανεβώ στα δίκυκλα. Η επιθυμία μου δεν έγινε πράξη αμέσως. Έκανα για αρκετό καιρό εκπαίδευση στις μηχανές.

Το 2012 , ένα τροχαίο με την ιδιωτική μου μηχανή μ’ ανάγκασε να βγω εκτός υπηρεσίας για έναν χρόνο. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή ν αλλάξω πόστο.  Μετά την αναρρωτική μου επέστρεψα στην εκπαίδευση και λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013, έγινα επιτέλους δικυκλίστρια της Τροχαίας.

Πως είναι η καθημερινότητα σου με τον κόσμο και με τους συναδέρφους σου, σε μια αμιγώς ανδροκρατούμενη υπηρεσία;

Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι οι συνάδελφοι μου με αντιμετωπίζουν διαφορικά από τους υπολοίπους. Είμαστε δεμένοι σα μια γροθιά. Με προσέχουν υπερβολικά θα έλεγα . Έχουν καταλάβει ότι η αγάπη μου για τις μηχανές είναι βαθιά και ουσιαστική και ότι η παρουσία μου σ αυτήν την υπηρεσία είναι μετά από συνειδητή επιλογή.  Ο κόσμος, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με βλέπουν με θετική διάθεση ειδικά οι γυναίκες που μου χαμογελούν στο δρόμο σαν να θέλουν να μου δείξουν τη στήριξη τους.

Έχεις κόψει πολλές κλήσεις για κράνος; 

Όλες οι επικίνδυνες και οι αντικοινωνικές   παραβάσεις όπως το κράνος ή η ζώνη ασφαλείας, το αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη είναι παραβάσεις σοβαρές και σαν τέτοιες αντιμετωπίζονται  .γενικότερα, πιστεύω όμως  ότι είναι θέμα παιδείας και γαλούχησης και σίγουρα κατά ποσό εμείς σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

 

Πως εκφράζεται η αγάπη σου για τη μηχανή εκτός υπηρεσίας; 
Εκτός υπηρεσίας ασχολούμαι πολύ με τις μηχανές. Η αγάπη μου  εκφράζεται μέσα από μια ομάδα που έχουμε δημιουργήσει για γυναίκες που οδηγούν μεγάλου κυβισμού μηχανές. Το Ride Me Up είναι μια ομάδα για γυναίκες οδηγούς μοτοσυκλετών  η οποία δημιουργήθηκε για να νιώσουν ότι υπάρχει μια κοινότητα που συμμερίζεται και αντιμετωπίζει τα ιδία θέματα με αυτές. Στόχος μας είναι να εμπνεύσει και όλες τις υπόλοιπες γυναίκες που θέλουν και δεν τολμούν, λόγω του «ταμπού» που επικρατεί στην Ελλάδα και της προκατάληψης ότι η γυναικά δεν είναι ικανή για  αυτό. Εμείς  ξεπερνάμε τα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινωνία για μας με έναν πιο δημιουργικό τρόπο.

Αυξάνονται οι γυναίκες οδηγοί μοτοσυκλετών;

Η μοτοσυκλέτα στις γυναίκες δεν είναι μια μόδα που πέρασε αλλά μια διαχρονική συνθήκη. Προσωπικά θεωρώ ότι το μέλλον ,των γυναικών αναβατριών μοτοσυκλέτας είναι αισιόδοξο και ευοίωνο. Καθημερινά συναντώ γυναίκες που μου εκφράζουν την επιθυμία τους να αγοράσουν μηχανή. Και ας μην κρυβόμαστε οι γυναίκες αναβάτριες είναι πολύ πιο προσεκτικές από ότι οι άντρες που κατά κύριο λόγο έχουν λίγο την ανάγκη για επίδειξη στα μηχανοκίνητα. Σοβαρότερο πρόβλημα πάντως από το τρόπο που αντιμετωπίζονται κοινωνικά οι γυναίκες οδηγοί μοτοσυκλετών, είναι η αντιμετώπιση των δικυκλιστών από τους οδηγούς αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι  οδηγοί δεν σέβονται τα δίκυκλα, δεν τα βλέπουν καν όταν οδηγούν με τα αυτοκίνητα τους  στο δρόμο. Αυτή είναι μια νοοτροπία που θέλουμε ν αλλάξει και προσπαθούμε σαν τροχονόμοι και σαν δικυκλιστές της Τροχαίας να εμφυσήσουμε την ευαισθησία και το σεβασμό για τους  οδηγούς μηχανών  σε όλους τους υπόλοιπους οδηγούς τεσσάρων τροχών.

 

 

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ