Ευεργετική η έκθεση στον ήλιο για τους ασθενείς με ψωρίαση - Karfitsa.gr
Health Επικαιρότητα

Ευεργετική η έκθεση στον ήλιο για τους ασθενείς με ψωρίαση

Μπορεί η υπερ-έκθεση στον ήλιο να είναι απαγορευτική από τους δερματολόγους γιατί ευθύνεται για την εμφάνιση δερματικών καρκίνων και για πρόωρη γήρανση, ωστόσο με μέτρο αποδεικνύεται ευεργετική για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» κ. Κώστα Λούμο ο ήλιος είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα άτομα με ψωρίαση, όμως ακόμα και εδώ, στο 1% των ασθενών ο ήλιος δεν δρα θεραπευτικά, αντίθετα δημιουργεί προβλήματα, γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ασθενείς με ψωρίαση να εκτίθενται στον ήλιο, ιδιαίτερα τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν την ασθένεια. Προσοχή όμως, 30 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να βελτιωθεί το δέρμα.

Για παράδειγμα, η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντιηλιακού αποδεικνύεται ευεργετική για τους πάσχοντες, καθώς επιβραδύνει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης ενώ, βοηθά και στην παραγωγή της βιταμίνης D και αυτός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι ένας άλλος θετικός μηχανισμός δράσης.

Μετά τα πρώτα 15 λεπτά, αν κάποιος παραμείνει περισσότερο διάστημα στον ήλιο, θα πρέπει να προστατευθεί με αντηλιακό, καθώς διατρέχει τον κίνδυνο εγκαύματος και όλων των αρνητικών συνεπειών της υπερ-έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με ψωρίαση είναι, ότι στα φαρμακεία σήμερα διατίθενται αντιηλιακά προϊόντα που είναι κατάλληλα για αυτούς.

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με έντονο κληρονομικό υπόβαθρο

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή, ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Προσβάλλει εμφανείς περιοχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει θεραπεία που να προσφέρει πλήρη ίαση. Για το λόγο αυτό, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.

Η γενετική προδιάθεση αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης ψωρίασης, η οποία εκδηλώνεται σε τυχαία στιγμή.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ή και έξαρση της ψωρίασης όπως το άγχος, η παχυσαρκία, η μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, ο τραυματισμός του δέρματος ή τα ηλιακά εγκαύματα, τα φάρμακα (με λίθιο ή β-αναστολείς), η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Περίπου 60% των ασθενών με ψωρίαση χάνει, κατά μέσο όρο, 26 ημέρες εργασίας το χρόνο λόγω της ασθένειάς του. Επίσης, οι πάσχοντες δεν μπορούν να ανεχθούν τα “ζωντανά” εμβόλια και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν να εμβολιαστούν.

πηγή: nautemporiki

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ