Ευθ.Φωτόπουλος: Η σχέση μου με τον Κ.Ζέρβα δεν εξαρτάται από θέσεις ή αξιώματα - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Συνεντεύξεις

Ευθ.Φωτόπουλος: Η σχέση μου με τον Κ.Ζέρβα δεν εξαρτάται από θέσεις ή αξιώματα

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

Ο Ευθύμης Φωτόπουλος είναι ένας άνθρωπος με μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τους τελευταίους 18 μήνες μετακόμισε στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας την ευθύνη του «συνδετικού κρίκου» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, κατέχοντας το ρόλο του Γενικού Γραμματέα στον κεντρικό δήμο.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Karfitsa» αναφέρεται στις ενέργειες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα για την προφύλαξη των εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας για τον οποίο δηλώνει αισιόδοξος πως «θα πετύχει» με τη συνεργασία όλων και με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αντικατάσταση του από τον δήμαρχο ο κ.Φωτόπουλος σημειώνει με νόημα πως η προσωπική του σχέση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι τόσο στενή κι ειλικρινής που δεν εξαρτάται από θέσεις κι αξιώματα, ενώ χαρακτηρίζει υποδειγματική και τη σχέση του με όλους τους αντιδημάρχους.

 

Δεκαοκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ποιος θεωρείτε  ότι είναι ο τομέας που βάλατε την προσωπική σας σφραγίδα;

Ένας Γενικός Γραμματέας στη δική μου συνείδηση είναι ένας ομαδικός παίκτης και υπό την έννοια αυτή πολύ δύσκολα θα σας μιλήσω για δράσεις και παρεμβάσεις που φέρουν προσωπικές σφραγίδες. Είναι γεγονός ότι ειδικά αυτό το διάστημα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Καθημερινό μας μέλημα ήταν και παραμένει να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις αφενός για την προστασία των εργαζομένων –κι ας μην ξεχνούμε ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού- και αφετέρου για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Οι ενέργειες στις οποίες προχωρήσαμε, για να προφυλάξουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους, είναι πολλές και έχουν να κάνουν από την εξασφάλιση ικανού αριθμού τεστ για τον κορονοϊό και τη σχολαστική καθαριότητα στους χώρους δουλειάς μέχρι τις παροχές μέσων ατομικής προστασίας και την τοποθέτηση διαχωριστικών πλαισίων σε νευραλγικές υπηρεσίες. Παράλληλα, ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην οργάνωση της τηλε-εργασίας, που αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα συνολικά για τη δημόσια διοίκηση.

Ο κορονοϊός πόσο επηρέασε τον σχεδιασμό του Δήμου και τις όποιες αποφάσεις κληθήκατε να πάρετε όλο αυτό το διάστημα;

Ο κορονοϊός αναμφίβολα επηρέασε και τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις μας σε ένα ευρύ πεδίο, που ξεκινά από τον τομέα της καθαριότητας και φθάνει μέχρι το νέο σχέδιο δράσης που έπρεπε να ακολουθήσει η δημοτική αστυνομία, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ελέγχων κατά του κορονοϊού, αλλά και τη βαρύτητα που χρειάστηκε να δοθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές του δήμου, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για τους πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες. Ο κορονοϊός, εξάλλου, κατά μία έννοια λειτούργησε κι ως επιταχυντής για την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών που παρέχονται από τον δήμο προς τους πολίτες. Την ίδια ώρα όμως τα έργα στις γειτονιές αλλά και ο σχεδιασμός μεγάλων παρεμβάσεων δεν έμειναν στην άκρη. Ο δήμος δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε ένα λεπτό.

 

Πρόσφατα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Ποιες οι αλλαγές και πόσο «στενή» πρέπει να είναι η σχέση του Γενικού Γραμματέα με τους εργαζόμενους;

Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης καταρτίστηκε με εξαιρετική επιμέλεια, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, που μέσα από τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών θα διασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία τους προς όφελος του πολίτη. Αντιμετωπίζει παθογένειες του παρελθόντος, δίνει λύση σε πολλά προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και συγχρόνως μέσα από τις προβλέψεις του αποτυπώνει στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως είναι ενδεικτικά η προτεραιότητα σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, η ενίσχυση της διαφάνειας και η βαρύτητα ως προς τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση σημαντικών έργων και παρεμβάσεων. Ο ΟΕΥ διαμορφώθηκε έπειτα από εξαντλητική διαβούλευση τόσο με την υπηρεσιακή ιεραρχία του δήμου όσο και με τους συλλόγους εργαζομένων. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε, για να κάνουμε τον νέο ΟΕΥ να πετύχει, αφού όλοι βρισκόμαστε εδώ για έναν κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Η εμφάνιση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για αντικατάστασή σας από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα πόσο επηρέασε τη μεταξύ σας σχέση;

 

Κατά την προσωπική μου άποψη ούτε οι ανθρώπινες ούτε οι σχέσεις μεταξύ συνεργατών κρίνονται από δημοσιεύματα. Αυτό που μπορώ να σας πω από τη δική μου πλευρά είναι ότι η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα είναι τόσο στενή και τόσο ειλικρινής, που δεν εξαρτάται από θέσεις ή αξιώματα. Στην επαγγελματική μας ζωή όλοι κρινόμαστε και αυτό είναι το σωστό. Και να σας πω και κάτι ακόμη: Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ένας δήμαρχος που έχει υψηλές απαιτήσεις, πρωτίστως από τον ίδιο του τον εαυτό και δευτερευόντως από εμάς τους συνεργάτες του.

 

Οι γενικοί γραμματείς είστε το δεξί χέρι των δημάρχων… μήπως, όμως, με τους αντιδημάρχους υπάρχει μια «κόντρα» για τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου;

Όταν μια ομάδα έχει καλό αρχηγό, όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, όλα λειτουργούν όπως πρέπει και οι παίκτες αποδίδουν τα μέγιστα από τη θέση από την οποία καθένας έχει οριστεί να δώσει τον αγώνα. Η συνεργασία μου με όλους τους αντιδημάρχους, με όλα τα στελέχη της διοίκησης, είναι υποδειγματική.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ