Ευκαιρίες συνεργασίας - Karfitsa.gr
Άρθρα

Ευκαιρίες συνεργασίας

Η προσπάθεια της Ελλάδας για διατηρήσιμη ανάπτυξη μετά την οικονομική κρίση,  περνά από την αποτελεσματική αξιοποίηση σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως είναι η καίρια γεωγραφική της θέση, αλλά και ο διαχρονικά σταθεροποιητικός ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*

Παρά την κρίση, η Ελλάδα παραμένει η χώρα των Βαλκανίων με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, καθώς και ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος, με καίρια στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά και μέσα από τη διατήρηση σχέσεων συναντίληψης, συνεργασίας, αλλά και αμοιβαίου σεβασμού με τις γειτονικές της χώρες, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την ανάδειξή της σε έναν ισχυρό περιφερειακό οικονομικό και επιχειρηματικό πόλο. Σημαντικές ευκαιρίες σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί η τριμερής προσέγγιση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία έχει αποτυπωθεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων των τριών χωρών, τον περασμένο Μάιο. Στη βάση της προσέγγισης αυτής, δημιουργούνται νέα, γόνιμα πεδία συνεργασίας σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η αγροτική ανάπτυξη, η άμυνα, η υγεία  και ο φαρμακευτικός κλάδος, η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η ναυτιλία, η εκπαίδευση.

Εξέλιξη που μπορεί να προάγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες είναι γείτονες σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, για τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του διαμετακομιστικού εμπορίου – και βέβαια της ανάπτυξης των ανάλογων υποδομών. Προϋπόθεση για να υπάρξουν ουσιαστικά οφέλη από τη Συμφωνία, είναι  να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εφαρμογή της στην πράξη. Αυτό το έργο, άλλωστε, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας, η προβλεπόμενη από την ίδια τη Συμφωνία, επιτροπή διαβούλευσης των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρξει καμία σύγχυση και αντιδικία που θα συνδέεται με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε εμπορικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις προϊόντων κλπ.

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της εφαρμογής των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι κατανοητό ότι ορισμένες φορές μπορεί να υπάρξουν λάθη ή καθυστερήσεις στις λεπτομέρειες εφαρμογής των ειδικών διατάξεων, ωστόσο υπάρχουν θέματα που ήδη έχουν ρυθμιστεί και θεωρούνται αυτονόητα, όπως το ότι τα σήματα που έχουν κατοχυρωθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Τα Επιμελητήρια της χώρας συνεχίζουν να συμβάλλουν στη δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά και με τα αντίστοιχα επιμελητήρια  και φορείς εξωστρέφειας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποδείξει τη διάθεσή τους να αξιοποιήσουν δημιουργικά κάθε  ευκαιρία προσέγγισης, προκειμένου να προχωρήσουν σε παραγωγικές, αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ