Εύα Καϊλή: «Η Ελλάδα απουσιάζει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων» - Karfitsa.gr
Slider Πολιτική

Εύα Καϊλή: «Η Ελλάδα απουσιάζει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων»

Ως εξαιρετική τιμή βλέπει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, το ενδεχόμενο να ηγηθεί  αυτοδιοικητικού  σχήματος για τη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Βέβαια, μιλώντας στην Karfitsa, υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να συνεχίσει την προσπάθεια της στο Ευρωκοινοβούλιο. Βρίσκεται εκεί  από το 2014, όταν  εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ και το τότε σχήμα της «Ελιάς».

Το θέμα όμως, που την απασχολεί και δεν το κρύβει, είναι η παντελής απουσία της χώρας, από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, που καθορίζουν το μέλλον χωρών και λαών της Ευρώπης.

 

Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

 

Oρισμένοι θα ήθελαν την Εύα Καϊλή να διεκδικεί το Δήμο Θεσσαλονίκης με στήριξη από το χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο. Σας ενδιαφέρει αυτό το ενδεχόμενο;

Η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου η οικογένειά μου, είναι πάντα στο επίκεντρο όσων κάνω, είναι το σημείο αναφοράς μου, η βάση μου. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης με έχουν τιμήσει και εμπιστευτεί οι φίλοι και οι συμπολίτες μου στο ξεκίνημα μου.Στην Ευρώπη δημιούργησα ευκαιρίες και παράθυρα για επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, έχοντας πάντα στη σκέψη μου τις δυνατότητες μιας πόλης – λιμάνι, εμπορίου, μιας πόλης σταυροδρόμι, με δική της οικονομία και παραγωγή, με δυνατότητες να αναπτυχθεί αγροτουρισμός και χειμερινός τουρισμός, και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που φωτογραφίζουν όσα είναι η Μακεδονία αλλά και όλη η Ελλάδα.

Προσπάθησα να δυναμώσω την ανάγκη για σοβαρή στρατηγική στην εξωτερική πολιτική, για να μαθευτεί η ιστορία και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε φυλάσσοντας τα σύνορα της Ευρώπης προς τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία, και φυσικά την ανάγκη να προστατευθεί η ισχυρή ταυτότητα της Μακεδονίας σε κάθε επίπεδο – εθνικό, πολιτικό, οικονομικό.

Αν μπορέσω να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια μου στην Ευρώπη, πιστεύω πως μπορώ να συνεχίσω να είμαι χρήσιμη σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τους Έλληνες. Αν πάλι, υποθετικά λοιπόν, με επέλεγαν για μια τέτοια θέση στην πόλη μου, θα ήταν ομολογώ πραγματικά, μια εξαιρετική τιμή.

 

Η έξοδος από τα μνημόνια, σημαίνει άλλη εποχή για την οικονομία, ή τα βάρη και το δημόσιο χρέος μας εγκλωβίζουν για τα επόμενα χρόνια;

Σε μία μόνο πρόταση: Για μία κυβέρνηση καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός καταργεί όλα τα μέτρα που θεωρεί ότι του τα επέβαλαν οι άλλοι και θεωρεί ότι είναι οικονομικά επιζήμια για την πραγματική οικονομία και κοινωνικά άδικα για τους πολίτες. Είδατε να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Το τρίτο μνημόνιο, που υποθήκευσε την εθνική περιουσία, επιτάχυνε την μετανάστευση των νέων, καθήλωσε τις οικονομικές ροές με τα capital controls, ξεπούλησε τον εθνικό πλούτο και κυρίως επέβαλε στην πραγματική οικονομία «στασιμοανάπτυξη» μέχρι το 2062, ήταν αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δοθεί μία μεγάλη μάχη ώστε η πραγματική οικονομία να αποκτήσει σχετική σιγουριά στις ροές κεφαλαίου, οι ροές κεφαλαίου να μην εξανεμίζονται από “φοροκλεπτικά” μέτρα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε φτηνό και άφθονο χρήμα είτε μέσω τραπεζών είτε μέσω των καινούριων εργαλείων που δημιουργήθηκαν από την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Έχω έτοιμες πρακτικές προτάσεις για όλα αυτά και σύντομα θα ξαναμιλήσουμε για το θέμα.

 

Στην Ε.Ε γίνεται η κατανομή των κονδυλίων ανά τομέα για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα τι λόγο έχει σ αυτή τη διαδικασία και πως μπορεί να την αξιοποιήσει για την πολυπόθητη ανάπτυξη;

Πράγματι αυτή είναι η σημαντικότερη συζήτηση αυτή τη στιγμή στην ΕΕ μαζί με την δημιουργία της νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής. Η πρώτη δέσμη αποφάσεων αφορά στο νέο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο και η δεύτερη στη μετάβαση από την νομισματική ένωση στην οικονομική ένωση, με αυξημένες δημοσιονομικές αρμοδιότητες. Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα είναι απούσα από τις διαπραγματεύσεις. Παντελώς χαμένη σε ένα παραμύθι περί καθαρής εξόδου, απέχει από τα σημαντικά και η μάχη έχει αφεθεί να δίνεται από μερικούς ευρωβουλευτές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όπως γνωρίζετε, η δουλειά που κάνω στο συγκεκριμένο θέμα είτε ως εισηγήτρια της επιτροπής βιομηχανίας για το Σχέδιο Γιούνγκερ, είτε τώρα στη διαμόρφωση του νέου πακέτου επενδύσεων, που αντικαθιστά όλα τα παλιά ταμεία, το “InvestEU”, έχει κάνει πολύ ευκολότερη την πρόσβαση σε ζωτικά κεφάλαια, για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις περιφέρειες για υποδομές.  Έχω ήδη κάνει μία περιοδεία στην Ελλάδα που εξηγώ το πως και τι, ενώ σύντομα, με την ολοκλήρωση του Σχεδίου θα κάνω μία καινούργια περιοδεία στην Ελλάδα για να ενημερώσω τους οικονομικούς φορείς ανά περιοχή, για τις νέες ευκαιρίες και τι πετύχαμε για την Ελλάδα.

 

Οι φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου στην Ανατολική Αττική με 97 θύματα ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που δεν αξιοποιήθηκαν από τη χώρα μας;

 Τα ζητήματα πρόληψης και εθνικής ασφάλειας όμως, είναι καθαρά εθνική ευθύνη και μάλιστα με επίσημη απάντηση από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, εξαιρούνται από κάθε υπόδειξη μνημονιακή τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Είναι λοιπόν ευθύνη Τσίπρα το να μην αισθάνεται κανείς ασφαλής στην ίδια του την χώρα. Τεράστιες ευθύνες έχει και η περιφερειάρχης Δούρου, κυρίως ως προς την πρόληψη, καθώς δεν είναι η πρώτη τραγωδία στην Αττική. Μάλιστα οι υπεύθυνοι, την ώρα που μετρούσαν ζωές που χάθηκαν, έστηναν επικοινωνιακές συνεντεύξεις τύπου, αντί να βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων & διαχείρισης κρίσεων, για να σώσουν τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά φοβάμαι πως ακόμη και σήμερα δεν έμαθαν από τα λάθη τους.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ