Ε. Βενιζέλος: «Αναχρονιστική» η συνταγματική αναθεώρηση - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Ε. Βενιζέλος: «Αναχρονιστική» η συνταγματική αναθεώρηση

Την εκτίμηση ότι η συνταγματική αναθεώρηση ασχολείται με… αρχαϊκά ζητήματα και όχι με τις σύγχρονες προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit.

Φωτογραφίες: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αναθεώρηση που τυπικά ξεκίνησε το 2018 υπό άλλες πολιτικές συνθήκες δε μεταφέρει την εμπειρία της κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν οι θεσμοί. «Στη διάρκεια των δέκα χρόνων της κρίσης είχαμε εντατικό δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας, άλλαξε το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ενωσιακής συνταγματικής διακυβέρνησης. Η αναθεώρηση ασχολείται με αρχαϊκά ζητήματα, όπως με την εκλογή προέδρου, την ψήφο των αποδήμων, λειτουργία Βουλής. Ουσιαστικά ζητήματα οικονομικού συνταγματικού δικαίου δεν εισάγονται», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το κορυφαίο ζήτημα που δεν εισάγεται είναι η δημοσιονομική επίγνωση, ο μηχανισμός παρακολούθησης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, παρότι τώρα έχουμε υποχρέωση από ισχύουσα συνθήκη της ΕΕ στα Συντάγματα κρατών – μελών να προβλέπεται ο χρυσούς δημοσιονομικός κανόνας, δεν εισάγουμε τέτοια διάταξη. Επίσης, ανέφερε ότι δε λύνονται θέματα δικαστικού ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του κράτους, ενώ δεν αντιμετωπίζεται η «η ασφυκτική ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ