Ε. Καϊλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για το προσφυγικό - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική Συνεντεύξεις

Ε. Καϊλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για το προσφυγικό

Δριμεία κριτική για την επιλογή της  προηγούμενης κυβέρνησης- του  ΣΥΡΙΖΑ -να μην επιλύσει το προσφυγικό, το οποίο, άφησε όπως είπε, να γιγαντωθεί, άσκησε μέσα απο συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Karfitsa, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, τονίζοντας ότι δεν απορροφήθηκαν εσκεμμένα τα διαθέσιμα κονδύλια της Ένωσης. Αναφερόμενη στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία τςη πρώτης κατοικίας, τόνισε, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία και το πλαίσιο ρύθμισης του προβλήματος.

Της Βιβής Ανδρίτσου

 

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών που αρνούνται την έλευση προσφύγων. Πως κρίνετε τη διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση;

Η αγανάκτηση και η ανησυχία των πολιτών είναι δικαιολογημένα μεγάλη. Επί πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε να γιγαντωθεί ένα ζήτημα, η άρνηση επίλυσης του οποίου ήταν στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα και των ομάδων που κέρδιζαν από αυτήν τη συγκυρία. Δεν απορροφήθηκαν εσκεμμένα τα διαθέσιμα κονδύλια της Ένωσης και οι απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια και αλλού είναι μία προσβολή για κάθε πολιτισμένο κράτος. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και οι λαϊκίστικες κορώνες τείνουν να καλύψουν την συζήτηση που είναι κρίσιμη, όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικής αλλά κυρίως σε επίπεδο ασφάλειας. Οι κυβερνητικές επιλογές της όποιας εξουσίας, κρίνονται στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος υπεύθυνος της κατάστασης. Πρέπει να δούμε τη στρατηγική επίλυσής της ΝΔ και θα κριθεί και αυτή εκ του αποτελέσματος.

Θεωρείτε ορατή απειλή τον εφιάλτη των κόκκινων δανείων με το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών, εξώσεων και  πλειστηριασμών  κατοικιών;

Με μία πολύ συστηματική δουλειά που έγινε ήδη από εμένα και την ομάδα μου τα τελευταία πέντε χρόνια στις Βρυξέλλες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έχουμε δημιουργήσει ένα προστατευτικό πλαίσιο όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα σπίτια των πολιτών ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Η παρούσα κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία και το πλαίσιο ρύθμισης του προβλήματος προς όφελος όλων των νοικοκυριών που βρίσκονται σε ανάγκη. Καμία απώλεια πρώτης κατοικίας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, ενώ επίσης πρέπει να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει ήδη αποπληρώσει το μισό και πλέον μέρος του δανείου του.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το  68,2% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είναι «καλύτερος πρωθυπουργός από ό, τι περιμέναμε». Ποια είναι η άποψη σας;

Νομίζω ότι μετά την λαίλαπα ακυβερνησίας και κατάρρευσης που υπέστη η πατρίδα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, κάθε μετάβαση θα φάνταζε «καλύτερη από ό, τι περιμέναμε». Το ζήτημα όμως είναι οι πραγματικές πολιτικές και κατά πόσο αυτές ανοίγουν προοπτικές και επιλογές στον πολίτη, και ιδιαίτερα σε αυτόν που έχει μεγάλη ανάγκη. Το κράτος πρέπει να έχει σταθερότητα για να μπορεί να παράγει πλούτο, και κοινωνική ευαισθησία για να μπορεί να απονέμει κοινωνική δικαιοσύνη και ένα επίπεδο διαβίωσης, κοινωνικής ασφάλισης, παιδείας και ασφάλειας, εφάμιλλο των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτός είναι ο στόχος και βρισκόμαστε ακόμα μακριά.

Σας ικανοποιεί η  περικοπή της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Τουρκία;

Το σημαντικό είναι ότι η περικοπή κονδυλίων και η καταδίκη της Τουρκίας γίνεται τόσο στη βάση της εσωτερικής καταπάτησης των δημοκρατικών κεκτημένων που επιβάλλει ο Ερντογάν, όσο και της επιθετικότητας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Αποδεικνύεται πως η Επιτροπή Προϋπολογισμών μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

Πως σχολιάζετε την άρνηση της Ε.Ε. στην ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας;

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε ο Α. Τσίπρας την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ενεπλάκη η Ελλάδα σε μία διπλωματική περιπέτεια με την συμφωνία των Πρεσπών, υποτίθεται για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, για να αποδειχθεί ότι στην πράξη δεν υπήρχε συγκατάβαση στην ΕΕ για περαιτέρω διεύρυνση. Αποδεικνύεται επίσης ότι ήταν ένα μεγάλο ψέμα πως η ΕΕ πίεσε για να βρεθεί λύση, ενώ αυτό που τελικά καταλαβαίνουμε καθαρά είναι ότι ο βολικός για τους ξένους ΣΥΡΙΖΑ, ενδιαφερόταν μόνο να είναι αρεστός στους ξένους χωρίς να νοιάζεται για την στοιχειώδη θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η επιλογή των Παρισίων και η ακινησία του Βερολίνου στο πάγωμα της όποιας διεύρυνσης, αποτελεί άδειασμα του Μακρόν στον Τσίπρα. Είναι αστείο ότι υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν ακόμα και για Νόμπελ Ειρήνης για αυτή την απαραδειγμάτιστη και επιβλαβή εθνικά προχειρότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ