Ε. Σιδηροπούλου: Οι νέοι συσπειρώνονται μέσα από τις δυσκολίες - Karfitsa.gr
Slider Συνεντεύξεις

Ε. Σιδηροπούλου: Οι νέοι συσπειρώνονται μέσα από τις δυσκολίες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων είναι ένας οργανισμός με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στον οποίο συμμετέχουν 40 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η Ευρωβουλή των νέων.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκλέγεται ένα συμβούλιο κυρίως από φοιτητές, που αναλαμβάνουν ρόλο ευρωβουλευτή για να προωθήσουν στους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη θέματα που τους απασχολούν. Φέτος τη θέση της Ελληνίδας προέδρου πήρε η Ελισάβετ Σιδηροπούλου, μια φοιτήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, η οποία εξηγεί στην Karfitsa τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες των Ελλήνων νέων.

Ποιος είναι ο ρόλος και ποιοι οι στόχοι του ΕΚΝΕ;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ) δραστηριοποιείται προσφέρει σε νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από τις δράσεις και τα συνέδριά του, που διοργανώνει κάθε χρόνο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ενεργό δράση των νέων και να συμβάλουμε στην ουσιαστικότερη κατανόησή τους της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι δράσεις μας προβάλλουν την κοινοβουλευτική συζήτηση και ενθαρρύνουν τον διαπολιτισμικό διάλογο επί επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων. Το ΕΚΝΕ εξοπλίζει τους νέους με αρχές όπως αυτές της ειρηνικής γειτνίασης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα και στο περιβάλλον.

Ποιο είναι το μείζον ζήτημα που σας απασχολεί;

Η ενασχόλησή μας καλύπτει ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος από θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη μέχρι θέματα που επικεντρώνονται σε προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, οι ανισότητες ανάμεσα σε μειωνοτικές ομάδες και η διαφθορά. Ανεξάρτητα από τη φύση του προβλήματος, η προσέγγισή μας αφορά στην εκπαιδευτική αξία και ουσία της συζήτησης και επίλυσής του. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν πιο πολύπλευρη ενημέρωση των νέων για τα προβλήματα που καλούνται να προσεγγίσουν, προκειμένου να διαμορφώσουν τη δική τους γνώμη προς την επίλυσή τους. Η ενημέρωση και η γνώση είναι τα όπλα των νέων απέναντι στην απάθεια και την αδιαφορία και τα εφόδιά τους για την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά.

Ποιες είναι οι  αρμοδιότητες του ελληνικού ΕΚΝΕ;

Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελεί η συνεργασία μας με τις υπόλοιπες 40 χώρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε επίπεδο λειτουργίας του ευρύτερου δικτύου μας και ανταλλαγής απόψεων. Φυσικά εμπλεκόμαστε και σε θέματα όπως η διατήρηση δεσμών με τα σχολεία που συμμετέχουν στις δράσεις μας, με συνεργαζόμενους φορείς που τις υποστηρίζουν και με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε στην οργάνωσή τους.

Είναι η θέση σας προθάλαμος για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Οι προσωπικοί μου στόχοι δεν πηγάζουν από θέληση για ενασχόληση με την πολιτική αυτή καθ’ αυτή. Συμμετέχω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων από το 2014 και τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ευρώπη, να γνωρίσω νέους από μεγάλο αριθμό χωρών και να ασχοληθώ με ποικίλα θέματα και προβληματισμούς. Το σωματείο μού έχει προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και παιδεία που αποτιμώ στην εξέλιξή μου ως πολίτης και ως άνθρωπος. Στόχος μου, λοιπόν, είναι να συνεχίσω το όραμα και το λειτούργημα του σωματείου και να προσφέρω μαζί με το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο τα απαραίτητα εφόδια και στις νεότερες γενιές προκειμένου να κερδίσουν όσα κέρδισα εγώ. Πολιτική είναι το καθετί και πιστεύω ότι ακόμα και αυτή η απλούστερη ενασχόλησή μας με τα κοινά παράγει πολιτικό έργο και διαμορφώνει την κοινωνία μας.

Είναι οι Ευρωπαίοι συνάδερφοι σας  πιο καταρτισμένοι από τους Έλληνες;

Όσοι δραστηριοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων εμπλέκονται καθαρά εθελοντικά. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων αυτών για τα κοινά και τη θέλησή τους να προσφέρουν. Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες και ξένοι δείχνουν την ίδια όρεξη και τον ίδιο ζήλο. Το πόσο καταρτισμένοι είμαστε ορίζεται από το ενδιαφέρον που δείχνουμε για τέτοια θέματα, θέματα που μας διαμορφώνουν ως πολίτες του αύριο, και μέχρι τώρα είχα την τύχη να συνεργαστώ με ξένους που μου έδειξαν διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις, αλλά και με Έλληνες που βλέπουν τον κόσμο και μέσα από τα μάτια της χώρας του αλλά και πέρα από τα σύνορα αυτής.

Οι νέοι στην Ευρώπη είναι πιο κοντά στην πολιτική;

Η απόστασή μας από την πολιτική και τα κοινά είναι ένα γενικότερο κακό που επηρεάζει και εμάς αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η περίοδος κρίσης που διανύουμε δεν έχει γεωγραφικά όρια κατ’ εμέ, και επηρεάζει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο το σύνολο της ΕΕ. Σίγουρα οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα απαισιοδοξίας και αποχής, ωστόσο μέσα από τις δυσκολίες μπορούμε να δούμε πως συσπειρώνονται οι νέοι για να τις αντιμετωπίσουν. Οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων μου έχουν δώσει την ευκαιρία να συναναστραφώ Ευρωπαίους που επικεντρώνονται στο πως μπορούν να είναι ενεργοί και να αλλάξουν τα τωρινά δεδομένα που τους δυσαρεστούν. Την ίδια οπτική πιστεύω ότι τρέφουν σιγά σιγά και οι Έλληνες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ