«Ζωντανές» οι διεκδικήσεις για τις γερμανικές οφειλές - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

«Ζωντανές» οι διεκδικήσεις για τις γερμανικές οφειλές

Την απόφαση της ελληνικής Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών τοιχοκόλλησαν σήμερα στο γερμανικό προξενείο Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεία της τοπικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών, με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων και παράδοση της πόλης στους κατακτητές στις 9 Απριλίου 1941.

Η Ελλάδα πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, στον πόλεμο με την εισβολή των Γερμανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής ξη χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα. Η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 (απογραφή έτους 1939) ανέρχεται σε ποσοστό19,70%.(συγκριτικά στοιχεία: Γιουγκοσλαβία 13,83%, Γαλλία 2,65%, Ολλανδία 2,50%, Τσεχοσλοβακία 2,44%, Λουξεμβούργο 2,34%, Βέλγιο 2,24%, Μεγάλη Βρετανία 1,55%, Η.Π.Α. 0,66%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανόντες και σε 880.000 αναπήρους, συνολικά σε 1.438.000 θύματα.

Τα μέλη της τοπικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών τοιχοκόλλησαν την απόφαση της ελληνικής βουλής (17 Απριλίου 2019), σύμφωνα με την οποία:

-το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

-οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους και οι οφειλές από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

-το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

-δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ