Η... άλωση του Κινήματος Αλλαγής – Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ΠΑΣΟΚοποιηθεί - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Η… άλωση του Κινήματος Αλλαγής – Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ΠΑΣΟΚοποιηθεί

Στο πολιτικό κλίμα σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑλ, που προκάλεσαν οι πρόσφατες υπουργοποιήσεις του Άγγελου Τσόλκα και του Θάνου Μωραΐτη, δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήταν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, έχουν γίνει και προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά πολιτικών εκδηλώσεων με στόχο να φέρουν πολύ κοντά, αν όχι και να πλαγιοκοπήσουν ευθέως, τη Χαριλάου Τρικούπη.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ

Προ ημερών έγινε η εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ» του Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα «προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη». Ομιλητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η δικηγόρος Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς στη συμπρωτεύουσα Δημήτρης Γιατζόγλου και το στέλεχος του Πανεπιστημίου Θράκης Χρύσανθος Τάτσης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παναγιώτου. «Είναι απαραίτητος ο διάλογος των προοδευτικών δυνάμεων και μία ευρεία κοινωνική και πολιτική συμμαχία», σημείωσε στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Στο ίδιο πνεύμα, έχει προγραμματιστεί και η εκδήλωση μεθαύριο, Δευτέρα, της πρωτοβουλίας «Γέφυρα» για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου. Σε αυτήν την εκδήλωση θα δημοσιοποιηθούν δεκάδες υπογραφές στελεχών της Κεντροαριστεράς, κυρίως του «παπανδρεϊκού» αλλά και του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, η Μαρία Ρεπούση, ο Νίκος Μπίστης, οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Παναγιώτου και Χρήστος Μαχαίρας κ.ά.

Το κείμενο θα υπογράφεται από 80 και πλέον προσωπικότητες, θα αποτελεί ουσιαστικά κι ένα προσκλητήριο συντονισμού όλων των δυνάμεων που έχουν αναφορές στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, θα εστιάζει στους κινδύνους που σηματοδοτεί η άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και θα αναδεικνύει την υπερσυντηρητική στροφή της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ανάγκη μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν όλων των ανωτέρω, κομβικής πολιτικής σημασίας για τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου θεωρείται η εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου στην Αθήνα. Σε αυτή θα παρευρεθεί ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάνουν οι Ευρωσοσιαλιστές προκειμένου να προωθήσουν την προοδευτική συνεργασία ενόψει των ευρωεκλογών. Στην εν λόγω εκδήλωση, ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπούλμαν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, η Λούκα Κατσέλη, ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενδεικτικό του πολιτικού εκνευρισμού που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, για το «πρέσινγκ» που υφίσταται από το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, είναι ότι, στην εκδήλωση αυτήν, το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να μην παραστεί. Τόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, όσο και ο ευρωβουλευτής του, Νίκος Ανδρουλάκης, αρνήθηκαν να μετέχουν στο πάνελ, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται ξανά για μια κίνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο έχει την προσέγγιση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Παρά ταύτα, στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετέχει, και δη ενεργά, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη διαρρέει ότι έχει δεσμευθεί στη Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα παραστεί.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γενικεύεται η συζήτηση για τα ανοίγματα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν είναι μυστικό, ότι πολλές φορές οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα προκαλούν γκρίνια και πολιτική δυσανεξία στο «παλιό 3%». Οι δύο λίαν πρόσφατες υπουργοποιήσεις των Άγγελου Τόλκα και Θάνου Μωραΐτη δυσαρέστησαν πολλούς στην Κουμουνδούρου, οι οποίοι δεν δίστασαν να τις χαρακτηρίσουν ανοίγματα στα «τσικό» ή «στα δευτεροκλασάτα ή τριτοκλασάτα πρώην εξαπτέρυγα του Γιωργάκη».

Παρά τις αντιδράσεις –οι οποίες μέχρι τώρα ελέγχονται–, ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας ευρύτατης Κεντροαριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς τούτο, παρέχει όλες τις διαβεβαιώσεις προς τους συντρόφους του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει και θα αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερό-ριζοσπαστικό κόμμα, παρόλο που θα απευθύνεται σε πιο ευρύ κοινωνικό ακροατήριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεν αποκλείεται, εν ευθέτω χρόνω, και η αλλαγή ονόματος ή έστω η πρόσθεση ενός δεύτερου πολιτικού προσδιορισμού στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πολιτικό πνεύμα και κλίμα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να είναι και ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κορυφαίοι υπουργοί, θιασώτες του πολιτικού ανοίγματος, εκφράζουν την άποψη πως μπορεί να προστεθεί ένα δεύτερο συνθετικό –Προοδευτική Συμμαχία ή Προοδευτικές Δυνάμεις–, ανάλογα και με το τι προβλέπει ο νόμος για τις συμμαχίες πολιτικών φορέων. Παρά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, η συζήτηση εντός των τειχών «έχει φουντώσει» για τα καλά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ