Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρώσει στην πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η Ένωση Κεντρώων θα αγωνιστεί για να ακυρώσει στην πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άρθρο του Βασίλη Λεβέντη, προέδρου της Ένωσης Κεντρώων

 

Η συμφωνία των Πρεσπών, όπου σχεδόν όλα τα κόμματα κάνουν «τα στραβά μάτια» για να παραδοθεί στο κρατίδιο των Σκοπίων το όνομα, η γλώσσα και η ταυτότητα της Μακεδονίας μας. Εμείς, η Ένωση Κεντρώων, διαπνεόμενοι από αγνό πατριωτισμό, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη ικανή να προασπίσει την υπόθεση της Μακεδονίας και να ακυρώσει στο μέλλον την συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είναι όμως μόνο το εθνικό θέμα του Σκοπιανού που ενοχλεί όλους μας. Η Θεσσαλονίκη και όλη η Μακεδονία έχουν αφεθεί στην παρακμή. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με τη διακοπή υδροδότησης της πόλης, λες και βρισκόμαστε στον τρίτο κόσμο. Δυστυχώς ούτε η κεντρική κυβέρνηση, ούτε ο δήμαρχος ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα: την ανεργία, τις ανεπαρκείς δημόσιες συγκοινωνίες που οδηγούν σε καθημερινό κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης ή το μόνιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εξάλλου πολύ απασχολημένη με τη σύσταση Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που έχει να επιδείξει έργο μηδέν, αλλά και να ανεβοκατεβάζει στο διακοσμητικό υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα «δικά της παιδιά» προκειμένου να προσθέτουν στο «βιογραφικό» τους υπουργικούς θώκους.

Η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων επικεντρώνεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση που δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν δουλειές και θα σταματήσει η φυγή των νέων, το λεγόμενο braindrain, που είναι η ταφόπλακα για το μέλλον της Μακεδονίας. Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και αναξιοποίητος πλούτος. Αρκεί να αλλάξουν οι νοοτροπίες,  η λειτουργία των θεσμών και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές.

Έμφαση δίνουμε στην αναβάθμιση των Πανεπιστημίων της πόλης που μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τα Βαλκάνια και κυψέλη καινοτομίας, γύρω από την οποία θα αναπτυχθούν νέες επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, προϊόντα που θα είναι ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα.

Έρχομαι στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής σημασίας της πόλης που θα την καταστήσει ξανά εμπορική καρδιά των Βαλκανίων, μία από τις κύριες πύλες εισόδου για το εμπόριο της Ευρώπης και σημείο έναρξης του Ευρωπαϊκού διαδρόμου Νότου – Βορρά. Απαιτείται βέβαια εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών του λιμανιού, αναβάθμιση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου με το εξωτερικό, ολοκληρωμένη ενσωμάτωση της πόλης στα διεθνή δίκτυα εμπορίου. Πού βρίσκεται η Θεσσαλονίκη στον ενεργειακό σχεδιασμό; Δυστυχώς η θέση της είναι πολύ υποβαθμισμένη και απαιτείται επανασχεδίαση της ένταξής της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν να τελειώνουμε με τους πολιτικούς που υπηρετούν μόνο τον εαυτό τους και ασχολούνται  με τα προσωπικά συμφέροντά τους. Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποξένωσης του ελληνικού Βορρά από τον ελληνικό Νότο που μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίες ατραπούς, αν συνεχίζει να είναι βορά επικίνδυνων και ακραίων λαϊκιστών. Παρά τις όποιες σωστές αιτιάσεις των Μακεδόνων για υδροκεφαλισμό του κεντρικού κράτους, ας αναλογιστούμε ότι και Μακεδόνες πολιτικοί, από τις υψηλότατες θέσεις πρωθυπουργών και υπουργών, εξέθρεψαν αυτόν τον αθηνο-κεντρισμό, αλλά και τις ευθύνες των πολιτών που εκλέγουν τέτοιες πολιτικές ηγεσίες.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ