Η ανάκαμψη προϋποθέτει διάλογο και συνεργασία - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η ανάκαμψη προϋποθέτει διάλογο και συνεργασία

Τα τελευταία δέκα χρόνια, εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων, τόσο η αγορά όσο και η ελληνική κοινωνία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρα προβλήματα. Όλη αυτή την περίοδο, η Επιμελητηριακή Κοινότητα επιδίωξε να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις κυβερνήσεις, προτείνοντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ*

Στόχος ήταν και παραμένει να πείσουμε για τα αυτονόητα: για την ανάγκη μείωση της φορολογίας και εξορθολογισμού του ασφαλιστικού μας συστήματος, για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων προβλημάτων, τα οποία καθηλώνουν την επιχειρηματικότητα, όπως  οι απαράδεκτοι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, οι θύλακες διαφθοράς στο δημόσιο και η γραφειοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσαμε με όλους στο τραπέζι του διαλόγου, αναδείξαμε θέματα, καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Κάποιες από αυτές εισακούστηκαν, οι περισσότερες όμως όχι. Είναι δε γεγονός ότι στη διάρκεια της λεγόμενης μνημονιακής περιόδου, τα περιθώρια κινήσεων από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν αρκετά περιορισμένα, αφού ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα υπαγορεύονταν από τους εταίρους και τους δανειστές της.

Τώρα που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την κυριότητα της οικονομικής της πολιτικής και επιχειρεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα, μπορούμε και οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα βιώσιμο, γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ζητά κυρίως πολιτική σταθερότητα, αλλά και μεταρρυθμίσεις και μέτρα, τα οποία θα τονώσουν την αγορά και θα δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις.

Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου, έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πραγματικός σύμμαχος της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα, προωθώντας τις κατάλληλες πολιτικές. Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν, από την πλευρά τους, να επενδύουν στην επικοινωνία, στο διάλογο και στη συνεργασία, προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων μελών τους: των επιχειρήσεων που συγκροτούν τον ιστό της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Για την Επιμελητηριακή Κοινότητα της χώρας, δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά δυνητικοί σύμμαχοι στην κοινή προσπάθεια για ανάκαμψη και ευημερία. Ο δρόμος προς ένα καλύτερο αύριο, περνά απαραίτητα μέσα από τη συνεργασία, τη συναίνεση και τη συνεννόηση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, αγοράς και κοινωνίας.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ