«Η Αρμενία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Καραμπάχ», γράφει ο Μαμμάντοβ Ρασίντ - Karfitsa.gr
Διεθνή

«Η Αρμενία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Καραμπάχ», γράφει ο Μαμμάντοβ Ρασίντ

Άρθρο του Μαμμάντοβ Ρασίντ, προέδρου του Συλλόγου ΕλληνοΑζερικης Φιλίας “QALA

Η Αρμενία διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Καραμπάχ.

Οι περιβαλλοντικές τρομοκρατικές πράξεις προκαλούν σοβαρές ζημιές στη φύση.

Η Αρμενία επανέλαβε τις επιθέσεις στο Αζερμπαϊτζάν στις 27 Σεπτεμβρίου, παρά το ότι κατέλαβε περισσότερο από το 20 τοις εκατό του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν. Βλέποντας ότι η Αρμενία συνέχισε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της στον άμαχο πληθυσμό, το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια ειρηνευτική επιχείρηση 44 ημερών.

Ωστόσο, η Αρμενία στόχευσε και πάλι τον άμαχο πληθυσμό, αυτή τη φορά πυροβολώντας βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Γκαντζά η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολή του Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάγκ, καθώς και στις πόλεις Μπαρτνά, Μινγκατσεβίρ και Ταρτάρ, πόλεις οι οποίες βρίσκονται μακριά από το πεδίο σύγκρουσης.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας (10 Νοεμβρίου) – 93 άμαχοι σκοτώθηκαν και 407 τραυματίστηκαν. Επιπλέον, 504 πολιτικά αντικείμενα, 3326 ιδιωτικές κατοικίες και 120 πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές στο Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα της στόχευσης των βαλλιστικών πυράυλων της Αρμενίας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές τουΑζερμπαϊτζάν.

Με μια τριμερή δήλωση που υπεγράφη στις 10 Νοεμβρίου, η Αρμενία συνθηκολόγησε.

Έτσι, η Αρμενία αναγκάστηκε να εκκενώσει τις πόλεις Άγνταμ, Καλμπάζαρ και Λατσίν χωρίς μάχη. Αυτή η διαδικασία όμως δεν πραγματοποιήθηκε κανονικά. Αρμένιοι έβαλαν φωτιά σε σπίτια, πυροβόλησαν βοοειδή και άλλα ζώα στις εκκενωμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, προκάλεσαν οικολογικό τρόμο καταστρέφοντας δέντρα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη φύση. Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα μάτια των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης.

Σε γενικές γραμμές, οι πόλεις Άγκνταμ, Φιζούλι, Τζαμπράιλ και άλλες απελευθερωμένες πόλεις καταστράφηκαν από Αρμένιους. Οικιστικά κτίρια, ιστορικά μνημεία, μουσεία και άλλα κτίρια καταστράφηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αρμενία κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων κατοχής. Περισσότερες από 600 βιομηχανίες και γεωργία, περισσότερες από 700 εγκαταστάσεις υγείας, περίπου 700 σχολεία, καθώς και εθνικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, τζαμιά και δασικές περιοχές καταστράφηκαν

Ως αποτέλεσμα της αρμενικής επιθετικότητας, 13 παγκοσμίου φήμης, 292 εθνικά και 330 τοπικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, 22 μουσεία με περισσότερα από 40.000 εκθέματα, 927 βιβλιοθήκες, 4 θέατρα και 2 αίθουσες συναυλιών, 31 τζαμιά, 9 τζαμιά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και παρακείμενες περιοχές. ιστορικό παλάτι, 8 πάρκα πολιτισμού και αναψυχής, 4 γκαλερί τέχνης, 85 σχολές μουσικής καταστράφηκαν. Το Μουσείο Ψωμιού του Άγκνταμ καταστράφηκε, περίπου 13.000 πολύτιμα και μοναδικά εκθέματα του παγκοσμίου φήμης Μουσείου Ιστορίας και Εθνογραφίας στο Kalbajar και περισσότερα από 5.000 πολύτιμα και μοναδικά εκθέματα του Μουσείου Ιστορίας και Εθνογραφίας στο Lachin μεταφέρθηκαν στην Αρμενία. Ως αποτέλεσμα της κατοχής της Σούσα, καταστράφηκαν 8 μουσεία, 31 βιβλιοθήκες και 8 πολιτιστικά κέντρα. Τα τοπικά μουσεία ιστορίας των περιοχών Jabrayil, Fizuli και Khojaly καταστράφηκαν επίσης. Αρμένιοι πραγματοποίησαν παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, καταστρέφοντας τάφους και επιτύμβιες πλάκες.

Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα έχουν διαπραχθεί στα κατεχόμενα εδάφη για σχεδόν τριάντα χρόνια. Η βιοποικιλότητα στην περιοχή έχει καταστραφεί, τα δάση έχουν μειωθεί, τα αποθέματα ορυκτών έχουν λεηλατηθεί, οι δεξαμενές και το περιβάλλον έχουν μολυνθεί σκόπιμα. Το πιο σημαντικό, ως αποτέλεσμα της επίθεσης, δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Η προηγούμενη και η παρούσα ηγεσία της Αρμενίας είναι υπεύθυνη για αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Hikmet Hajiyev, Βοηθός του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρικής Διοίκησης, δήλωσε ότι οι τοπικές εταιρείες αξιολόγησης συμμετείχαν στη διαδικασία αξιολόγησης των εγκλημάτων που διέπραξε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν: Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης εμπειρία και προτίθεται να τη χρησιμοποιήσει επίσης. Ταυτόχρονα, διεθνείς οργανισμοί και ανεξάρτητα διεθνή ιδρύματα θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Το διάταγμα του Προέδρου Ilham Aliyev προβλέπει επίσης τη συμμετοχή τέτοιων διεθνών οργανισμών στη διαδικασία αυτή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Μια συνολική αξιολόγηση της ζημίας και τα συνολικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Επειδή κάθε ένα από αυτά τα σημεία είναι έγκλημα πολέμου. ”

Η τελευταία έκθεση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Αζερμπαϊτζάν για την εκτίμηση των ζημιών δείχνει ότι η ζημία στο Αζερμπαϊτζάν είναι 819 δισεκατομμύρια. Αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Λόγω όλων αυτών, η Αρμενία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για την υλική και ηθική ζημία που προκλήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία 30 χρόνια.

Αυτές είναι τρομοκρατικές πράξεις όχι μόνο εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και κατά της ανθρωπότητας. Υπάρχουν πολλές περιοχές συγκρούσεων στον κόσμο σήμερα. Για αυτόν τον λόγο, αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις που διαπράχθηκαν από την Αρμενία κατά του άμαχου πληθυσμού και του περιβάλλοντος είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Επομένως, η διεθνής κοινότητα, ειδικά τα ξένα μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να αδιαφορήσουν για το γεγονός. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη να καλύψουμε αυτό το γεγονός περισσότερο και να μεταφέρουμε την αλήθεια στην παγκόσμια κοινότητα …

Ali Zulfuroglu, Δημοσιογράφος

Elnur Elturk, Ειδικός Ερευνητής

 

(Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη της Karfitsa)

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ