«Η βία σήμερα», γράφει η Κατερίνα Χαρκιολάκη - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Η βία σήμερα», γράφει η Κατερίνα Χαρκιολάκη

Γράφει η Κατερίνα Χαρκιολάκη, απόφοιτη Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Master in States, Societies and Transition

 

Οι ειδήσεις του σήμερα έχουν ένα αρνητικό και ένα θετικό πρόσημο. Το αρνητικό είναι πως η βια μεταξύ των ανθρώπων δεν έχει εξαλειφτεί. Το θετικό είναι πως τα περιστατικά βίας (σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση, bullying, αστυνομική βια) βγαίνουν στην επιφάνεια από τις/τους παθούσες/παθόντες και με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία ευαισθητοποιείται προς αποφυγή ανάλογων περιστατικών, αλλά κυρίως δρα με όποιον τρόπο μπορεί συνολικά ή ατομικά.

Η εικόνα αυτή περιγράφει περίτρανα την βία της κοινωνίας μας σήμερα. Τις ειδήσεις του τώρα. Γυναίκες, αλλά και άντρες είναι θύματα βίας καθημερινά. Στην κορυφή η κραυγή είναι γυναικεία. Βλέπετε ποτέ τα γυναικεία στήθη σαν τέχνη; Εκεί είναι το πρόβλημα. Έχουμε συνδέσει την φυσική δύναμη με την νοητική.

Όμως και οι δυο άντρες – γυναίκες, είμαστε θύματα. Πειθήνια όργανα των ΜΜΕ, του χρήματος, της εξουσίας, των social media και με βλέμμα αχανές, ψυχρό, αδιάφορο. Ανταγωνιστικοί και εγωκεντρικοί. Ο βιαστής ή τα παιδιά που ασκούν bullying το ένα στο άλλο δεν είναι μέρος της κοινωνίας; Όλα ξεκινάνε από την οικογένεια και έπειτα από το σχολείο.

Που χάθηκε ο ορισμός του να είσαι άνθρωπος; Όλοι γίναμε δικαστές. Το χάος που ζούμε μας έχει βγάλει θυμό, και ο πολύς θυμός έφτασε στο σημείο να δικαιολογείται. Είναι επιτρεπόμενος πια. Κάθε βίαιη πράξη δικαιολογείται μέρα με την μέρα και στο τέλος γίνεται κάτι «φοβερό» και αναρωτιόμαστε ξαφνικά πως συνέβη. Ο όχλος δικάζει μόλις δει ένα αποτέλεσμα για το οποίο συνέβαλλε καθώς είναι μέρος της κοινωνίας. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Πως την στιγμή που δημιουργήθηκε το κύμα me too παράλληλα βλέπεις στα social media να κρίνουν με απαράδεκτα σεξιστικά σχόλια γυναίκες;

Έχω συγκλονιστεί με την φωτογραφία αυτή γιατί δείχνει ακριβώς πως μπήκαμε σε ένα ”καβούκι”, έχουμε κλειστεί και γύρω μας ο χώρος είναι άπλετος, αλλά ξέρετε κάτι; ξεχάσαμε να κινούμαστε, να περπατάμε, να έχουμε παιδεία. Η αρχή όλων είναι η παιδεία και τα πρότυπα. Η κοινωνία έχει μπερδέψει την ελευθερία με την ελευθεριότητα και κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτό. Επικρατεί ένα «λαϊκό δικαστήριο» που ο καθένας λέει ό,τι θέλει και τον «ακολουθούν».

Η κοινωνία ζητά την ισότητα των φύλων, αλλά αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν και άντρες παρενοχλούνται σεξουαλικά ή απλά δικάσαμε το ανδρικό φύλο; Η βια δεν έχει φύλλο και η αλυσίδα της ντροπής και του φόβου πρέπει να σπάσει και για τις γυναίκες και για τους άντρες.Βλέπουμε το μωβ χωρίς να δούμε το μπλε και το κόκκινο. Όσα κινήματα και να υπάρξουν, βιαστές, δολοφόνοι, καταχραστές εξουσίας και όλο αυτό το σινάφι θα συνεχίσει να υπάρχει όσο δεν υπάρχει σωστή παιδεία από την οικογένεια και τα σχολεία.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ