Η βαφορύπανση (γκράφιτι, σημάδεμα, συνθηματογραφή) στη Θεσσαλονίκη - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Η βαφορύπανση (γκράφιτι, σημάδεμα, συνθηματογραφή) στη Θεσσαλονίκη

Το πρόβλημα της ρύπανσης στους τοίχους με βαφές (βαφορύπανση) είναι μέρος του προβλήματος της καθαριότητας, που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και φυσικά όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η πρώτη εντύπωση του δημάρχου της Σμύρνης, που επισκέφτηκε την πόλη μας πριν δύο χρόνια ήταν το εκπληκτικό θαλάσσιο μέτωπο, που βέβαια μοιάζει με αυτό της Σμύρνης και η ρύπανση στους τοίχους.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ*

Το πρόβλημα της βαφορύπανσης είναι σύνθετο και απαιτεί συστηματική αντιμετώπιση. Ακόμη και όταν λυθεί το πρόβλημα, η διοίκηση του Δήμου πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να επανέλθει. Στην δεκαετία του 70 στο Λονδίνο δεν υπήρχε επιφάνεια, που να μην ήταν βαμμένη. Για τρεις και πλέον δεκαετίες οι Άγγλοι λύσανε το πρόβλημα, όμως τώρα δείχνει να επανέρχεται. Υπάρχουν και κοινωνικές προεκτάσεις στην εμφάνιση του προβλήματος, όπως η οικονομική κατάσταση και η συνεπαγόμενη ανάγκη έκφρασης της αντίδρασης των νέων.

Είναι αναγκαίο να κάνουμε διαχωρισμό των ειδών της βαφορύπανσης. Υπάρχει το σημάδεμα, η συνθηματογραφή και το γκράφιτι. Στην Ελλάδα όλα αυτά ταυτίζονται λανθασμένα και λέγοντας γκράφιτι εννοούμε και τα τρία. Έτσι κι αλλιώς όμως λόγω έλλειψης επιφανειών, στις οποίες επιτρέπεται η εκτόνωση των καλλιτεχνικών ανησυχιών των νέων και το γκράφιτι γίνεται ανεξέλεγκτα και έτσι ρυπαίνει. Σε πολλές δυτικές κοινωνίες η βαφορύπανση γίνεται μόνο στις φτωχές συνοικίες, αποτέλεσμα της δράσης συμμοριών. Στην Ελλάδα όμως γίνεται παντού. Πρόκειται όμως και εδώ και στο εξωτερικό για ένα είδος βανδαλισμού ακίνητης περιουσίας. Στον δήμο του Άμστερνταμ αν κάποιος συλληφθεί για πρώτη φορά δικάζεται με επιείκεια, ενώ αν ξανασυλληφθεί τότε πέφτει πάνω του βαρύς ο πέλεκυς του νόμου.

Το νομικό πλαίσιο τον υποχρεώνει να καταβάλει 150 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, που έχει βανδαλίσει. Πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα πρακτικά, αλλά και νομικά. Άλλες χώρες με αυστηρότητα, άλλες με ανεκτικότητα, με μεθοδικότητα και επιμονή. Όλες οι λύσεις όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Είναι αναγκαίο οι νέοι που ρυπαίνουν να αφήσουν την βραδινή τους δραστηριότητα και να εκτονώσουν τις καλλιτεχνικές ή ακόμη και τις αντιδραστικές τους ανησυχίες σε συγκεκριμένο χώρο, κάτω από ένα συγκεκριμένο οργανωτικό πλαίσιο. Η διοίκηση του Δήμου δεν καλείται να ανακαλύψει τον τροχό. Μπορεί να υιοθετήσει στοιχεία από αποτελεσματικές λύσεις, που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως και να τις προσαρμόσει στην Ελληνική πραγματικότητα. Ακραία παραδείγματα όπως αυτό της Ταϋλάνδης, όπου Βρετανός τουρίστας καταδικάστηκε σε δέκα έτη φυλάκισης γιατί έγραψε σε τοίχο οκτακοσίων ετών, πρέπει να αποφεύγονται. Η θέσπιση αγώνων γκράφιτι θα αναδείξει τους καλλιτέχνες, θα γίνουν γνωστοί και φεύγοντας από την παρανομία θα συμπαρα-σύρουν και μέρος των νέων που ρυπαίνουν με συνθήματα ή οτιδήποτε άλλο. Συμπερασματικά πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Ορισμός συγκεκριμένων χώρων, όπου θα επιτρέπεται το γκράφιτι όπως τα ‘’walls of fame’’ στο Άμστερνταμ ή όπως η μεγάλη επιφάνεια, παράλληλα του Τάμεση στο Λονδίνο.
  2. Θέσπιση αγώνων και ένταξη του γκράφιτι στην ανάπλαση περιοχών. Ανάδειξη των καλλιτεχνών και προβολή της δραστηριότητάς τους ως μια πρόταση τέχνης.
  3. Συστηματική ενημέρωση για την ρύπανση των βαφών στα σχολεία, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
  4. Πιλοτική επιτήρηση συγκεκριμένων μνημείων και ένταξή τους στην επιτήρηση των περιοχών που ανήκουν.
  5. Συνεργασία με συλλόγους, που έχουν αντικείμενό τους τον καθαρισμό και ευπρεπισμό περιοχών.
  6. Ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος και υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου υιοθέτησης επιφανειών και εκτάσεων, από συλλόγους, επιχειρήσεις και λοιπούς συλλογικούς φορείς.

Το πρόβλημα της βαφορύπανσης δεν είναι πρόβλημα, του οποίου η λύση απαιτεί πολλά χρήματα. Είναι μία λύση που πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά, όπως σταδιακά πρέπει να γίνει και ο καθαρισμός της πόλης, συγχρόνως με τα βήματα, που προαναφέρθηκαν. Το πιο σπουδαίο όμως είναι να επιμένει η διοίκηση με προσήλωση στο στόχο και να εμφυσήσει στα νέα παιδιά τον σεβασμό στην περιουσία, ιδιωτική ή δημόσια.

* Ο Γιάννης Χατζόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου ‘’Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα’’. Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και επιχειρηματίας. Είναι επίσης πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Αποφοίτων του ιστορικού Ε’ Γυμνασίου-Λυκείου της πόλης μας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ