Η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η βραδυφλεγής βόμβα του δημογραφικού

Αν και ο πληθυσμός της γης αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, πολλές είναι οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, που πρόκειται να αντιμετωπίσουν σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα.

Του Κωνσταντίνου Χήτα*

Σύμφωνα με μία μελέτη  του ΟΗΕ που έγινε το 2018, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Ουκρανία, η Σερβία, η Αλβανία και η Ρουμανία, απειλούνται με μία αισθητή μείωση του πληθυσμού ύψους 15-20%, κυρίως λόγω της οικονομικής μετανάστευσης αλλά και της επιλογής πολλών νέων να μην κάνουν οικογένεια. Τελευταία στη λίστα αλλά με σημαντικό ποσοστό μείωσης του πληθυσμού, ύψους 13,4%, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία  από τα 10,4 εκ που αριθμεί σήμερα, προβλέπεται να πέσει στα 9 εκ.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μία δεδομένη και συνεχιζόμενη διαδικασία που προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως είναι οι αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής, τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η οικονομική μετανάστευση των νέων γενεών που μαστίζει κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, αλλά και η αλλαγή κουλτούρας από τις νέες γενιές, που επιλέγουν συχνά να μην κάνουν οικογένεια και παιδιά.

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα; Σε ποια θέση βρισκόμαστε εμείς στην Ευρωζώνη; Δυστυχώς τα στοιχεία από τις σχετικές έρευνες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είμαστε στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης, με ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών πάνω από 30%.

Η Ελλάδα λοιπόν γερνάει και αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα σύντομα η κατάσταση θα είναι οριστικά μη αναστρέψιμη.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς στη χώρα μας καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2017 έγιναν 88.553 γεννήσεις και οι θάνατοι ανήλθαν στους 124.501.

Με τα σημερινά δεδομένα η πληθυσμιακή μείωση την ερχόμενη 30ετία θα είναι συνεχής. Το 2035 θα κυμαίνεται μεταξύ 10,4 έως 9,5 εκ., ενώ το 2015 ήταν 10,9 εκ. Ο πληθυσμός της χώρας το 2050 θα ανέρχεται από 10,00 έως 8,3 εκ., με το 36% των Ελλήνων να είναι άνω των 65 ετών. Κατά διάφορους υπολογισμούς την ίδια στιγμή οι αλλογενείς, κατά το πλείστον μουσουλμάνοι, θα ανέρχονται στα 6 εκ.

Σύμφωνα δε με έρευνα του εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες θα συνεχίσουν πιθανότατα να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των γενήσεων για την επόμενη δεκαετία.

Πολλά τα αίτια του δημογραφικού και ακόμη περισσότερες οι υπάρχουσες σχετικές αναλύσεις. Λίγο πολύ αναφέρθηκαν στην αρχή. Το θέμα είναι ότι ακόμη περισσότερες είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του προβλήματος.

Η αισθητή μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, η συρρίκνωση του ποσοστού εργαζομένων και η συνακόλουθη δραματική αλλαγή της αναλογίας εργαζομένων – συνταξιούχων είναι μόνο μερικές από τις πιο σημαντικές συνέπειες που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Συνακόλουθη είναι κατά συνέπεια και η κατάρρευση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος.  Απαιτείται λοιπόν η άμεση λήψη μέτρων για την επιβράδυνση της δημογραφικής ουσιαστικά κατάρρευσης του ελληνισμού.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αφορούν οικονομικές ενισχύσεις της νέας γενιάς ή των νεοσύστατων οικογενειών, με αύξηση των επιδομάτων γάμου και τέκνων, με φορολογικές ελαφρύνσεις και στεγαστικά επιδόματα, με χαμηλότοκα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, με μειωμένη ή ακόμη και δωρεάν χρήση των μεταφορικών μέσων, με εκπτώσεις σε λογαριασμούς αγαθών κοινής ωφελείας κλπ.

Επίσης η παροχή κινήτρων για εργασία –και άρα παραμονή- στη χώρα, η οικονομική στήριξη τόσο των υπαρχόντων όσο και των start up επιχειρήσεων θα μπορούσε να μειώσει το brain drain και μακροπρόθεσμα την υπογεννητικότητα της χώρας μας.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των οικογενειών, όπως άδειες μητρότητας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, όπως ισχύει στο δημόσιο,  θέσπιση επιδόματος φύλαξης παιδιών, αύξηση των Κ.Δ.Α (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης), απασχόληση όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αύξηση και ενίσχυση των παιδικών κατασκηνώσεων, επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου ως τις 17.00 και πολλά άλλα.

Μέτρα και αποτελεσματικές πρακτικές υπάρχουν πολλές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Το θέμα είναι αν οι κυβερνήσεις και το ισχύον πολιτικό σύστημα θέλει να σταματήσει την βραθυφλεγή βόμβα του δημογραφικού ή όχι. Αν ναι, πρέπει να δράσει άμεσα, αν όχι, η Ελλάδα με την τρισχιλιετή και πλέον καταγεγραμμένη ιστορία είναι καταδικασμένη να γεράσει και να σβήσει.

  • Ο Κωσταντίνος Χήτας είναι βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, ενεργό μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τον Ιούλιο του 2019.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ