Η «βόμβα» που… σκάει για 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Η «βόμβα» που… σκάει για 5.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Τουλάχιστον 4.000.000 ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης, πάνω από 4.000.000 με αδήλωτες ιδιοκτησίες στο Κτηματολόγιο και σχεδόν 1.000.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα βρεθούν ενώπιον… ακραίων καταστάσεων το 2020, αν δεν προχωρήσουν εγκαίρως σε μεταβιβάσεις ή δεν τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους το συντομότερο δυνατό.

Του ΛΟΥΚΑ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Πρακτικά, αρκετοί ιδιοκτήτες καταγράφονται στους εν δυνάμει χαμένους, είτε γιατί έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχή με χαμηλές αντικειμενικές αξίες, είτε γιατί έχουν αυθαίρετη κατασκευή, είτε γιατί δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο. Το πλέον σημαντικό θέμα είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έρχεται από την 1/1/2020. Οι τιμές ζώνης θα έπρεπε να έχουν εξισωθεί με τις πραγματικές (αγοραίες) από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά, για προεκλογικούς λόγους, η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προχώρησε σε ένα τέτοιο αντιλαϊκό μέτρο, αν και το έχει υπογράψει στη συμφωνία με τους δανειστές. Αν εφαρμόζονταν οι νέες τιμές ζώνης, τότε σε όλες τις «φτωχές» περιοχές θα έπρεπε να υπάρξει εκρηκτική άνοδος των τιμών, ενώ σχεδόν σε όλα τα «ρετιρέ» των πλούσιων περιοχών θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις.

Η επικράτηση της μίας και μοναδικής τιμής στην αγορά αναμένεται να «ξεκλειδώσει» μεταξύ πολλών άλλων τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς ένα περιουσιακό στοιχείο έχει άλλη αξία σε ιδιωτικό επίπεδο και άλλη ως φορολογικό αντικείμενο! Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η επικράτηση της μίας και μοναδικής τιμής έναντι όλων αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών από το πρώτο μνημόνιο, αλλά οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να αποφύγουν την «καυτή πατάτα», καθώς θα προκαλούσαν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος στις λαϊκές περιοχές και συνεπώς θα έχαναν σημαντικά ερείσματα στο εκλογικό σώμα.

Κατά την τελευταία περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές με χαμηλές τιμές, ακριβώς λόγω των προσδοκιών για αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αντιθέτως, στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές αλλά και όσοι έχουν ακίνητα στις «ακριβές» περιοχές προκειμένου να προχωρήσουν σε πράξεις γονικών παροχών ή δωρεών, ενώ δεν λένε «όχι» σε μεταβιβάσεις κυρίως προς αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη «Χρυσή Βίζα». Η κτηματαγορά βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, καθώς οι περιοχές-φιλέτα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τα υψηλά βαλάντια, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν χαμηλότερους φόρους λόγω μείωσης των τιμών ζώνης, ενώ όσοι κατέχουν ακίνητα σε «φτηνές» περιοχές θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αρνιόταν να εφαρμόσει ένα συμφωνημένο μέτρο, το οποίο μάλιστα ήταν και προαπαιτούμενο τόσο των μνημονιακών όσο και των μεταμνημονιακών αξιολογήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχει ανακοινώσει ότι από την 1/1/2020 θα γίνει η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Οι αυξημένες τιμές ζώνης θα πλήξουν κυρίως τις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες», αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, τη συντριπτική πλειονότητα των συνοικιών στις πρωτεύουσες των νομών, τις κωμοπόλεις, τα χωριά και τους οικισμούς. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν οι τιμές ζώνης στις πολύ ακριβές περιοχές, καθώς οι εμπορικές έχουν υποχωρήσει σε θεαματικά χαμηλότερα επίπεδα λόγω της οικονομικής πίεσης των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, θα υπάρξουν κάποιες αυξομειώσεις σε «μεγαλομεσαίες» και «μεσαίες» περιοχές, ενώ σχεδόν σε όλες τις «μικρομεσαίες» θα υπάρξουν αυξήσεις.

Αυξήσεις «φωτιά»

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι τιμές ζώνης πρέπει να αυξηθούν σε περίπου 7.500 περιοχές, ενώ σε 4.000 από αυτές, πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών τις είχε «παγώσει» για να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι το 2018 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε κάποιες αναπροσαρμογές τιμών με στόχο να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί έναντι των δανειστών.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τις εισηγήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών, οι οποίες έμειναν στο… συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες μέσα στον Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα αναρτηθούν στο site του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι μία από τις «καυτές πατάτες» που κληρονόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προηγούμενη, η οποία επιμελώς φρόντισε να μη «λουστεί» το πολιτικό κόστος. Σημειώνεται ότι οι εκτιμητές ακινήτων είχαν βρει τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις πραγματικές τιμές σε 7.000 από τις συνολικά 11.000 περιοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας οι τιμές θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50% και ίσως 100% (!), ενώ στις ακριβές περιοχές και γενικά όπου οι τιμές είναι… εξωπραγματικές, μπορεί να υπάρξουν μειώσεις από 10% έως 20%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ