«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου» - Karfitsa.gr
Ματιές

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Η 20χρονη προσφυγοπούλα Αμάρ, το όνομα της οποίας στα Αραβικά σημαίνει φεγγάρι, κατέφερε να μετατρέψει μέσα σε πέντε χρόνια το δρόμο της προσφυγιάς σε ταξίδι προς τη γνώση και το όνειρο. Έφυγε από το Χαλέπι της Συρίας στις 21 Δεκεμβρίου του 2014 και αφού πέρασε από τη Σμύρνη, τη Χίο, την Αθήνα, την  Ειδομένη, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βέροιας, κατάφερε να φοιτήσει στη Γ΄ Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια σε ελληνικό σχολείο της Κολωνίας και σήμερα σπουδάζει Μοριακή Ιατρική στο πανεπιστήμιο Ιατρικής στη Χαϊδελβέργη.

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Η φιλομαθής και επίμονη Αμάρ έχει στόχο να γίνει γιατρός και να γυρίσει στην πατρίδα της για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, προκειμένου να ξαναχτιστεί η χώρα της, κάτι που όπως η ίδια υποστηρίζει, θα γίνει μόνο με τη γνώση και τη μόρφωση. Η Αμάρ, έμαθε γρήγορα Ελληνικά, αγάπησε την Ελλάδα και σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα της.

Η ελληνική παιδεία της Αμάρ

Με την ελληνική παιδεία στις αποσκευές της και με πολλή αγάπη που εισέπραξε από τους Έλληνες η προσφυγοπούλα Αμάρ, βαδίζει στο δρόμο της γνώσης και της προσωπικής της ολοκλήρωσης. Διαβάζει ατέλειωτες ώρες, όπως λέει στις συχνές συνομιλίες της με τον αγαπημένο της «μπαμπά» όπως τον αποκαλεί Διονύση Διαμαντόπουλο, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Karfitsa», ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε: «Την Αμάρ, τη μικρή προσφυγοπούλα από τη Συρία, τη γνώρισα τον Απρίλιο του 2016 στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα της Βέροιας. Αυτή, και η οικογένειά της, ήταν μεταξύ των προσφύγων που μεταφέρθηκαν εκεί από την Ειδομένη, όπου οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη είχαν βρει τα σύνορα κλειστά και έτσι πέρασαν έναν βαρύ χειμώνα μέσα στις σκηνές και με συνεχείς συγκρούσεις με την αστυνομία της άλλης πλευράς των συνόρων.

Η άφιξη των προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα ήταν επεισοδιακή. Με σκηνές, μεμονωμένες ευτυχώς,  που όμως αμαύρωσαν την ελληνική φιλοξενία. Την επομένη της άφιξης των προσφύγων επισκέφθηκα το Κέντρο Φιλοξενίας ως πολίτης αλλά και με την ιδιότητά μου ως διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας, μαζί με άλλους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και με τη σύζυγό μου, σχολική σύμβουλο, Ελισάβετ Τάρη. Στόχος μας ήταν να δούμε τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και κυρίως τις ανάγκες των μικρών παιδιών, προκειμένου να προσφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη βοήθειά μας. Εκεί καθώς μιλούσαμε με τους υπεύθυνους του Κέντρου, πρόσεξα πως δυο μάτια ήταν καρφωμένα πάνω μου επίμονα σαν να ήθελαν να μάθουντο τι λέγαμε. Γύρισα και τη ρώτησα στα αραβικά για το όνομά της. Αμάρ, μου απάντησε και ξαφνιάστηκε ευχάριστα που της μίλησα στη γλώσσα της. Της εξήγησα πως εγώ και η σύζυγός μου εργαστήκαμε στο Ελληνικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και έτσι μιλούσαμε τα αραβικά. Έτσι γνώρισα για πρώτη φορά την Αμάρ».

Η Αμάρ αγάπησε τη Βέροια

«Οι συχνές επισκέψεις στο Κέντρο Φιλοξενίας για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, βοήθησε στο χτίσιμο μιας πιο ζεστής και συχνής επαφής. Κάποια μέρα πήραμε την Αμάρ στη Βέροια. Της αγοράσαμε καινούρια ρούχα. Φάγαμε μαζί. Ο κόσμος στα μαγαζιά της πρόσφερε γλυκά. Όταν αργά το απόγευμα την επιστρέψαμε στην οικογένειά της, δεν θα ξεχάσω τα λόγια της: «Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» είπε και τα μάτια της δάκρυσαν. Από τότε η Αμάρ μπήκε στη ζωή μας. Σε κάθε συνάντησή μας η Αμάρ προσπαθούσε να μάθει ελληνικά. Ρωτούσε για τα πάντα. Την ορθογραφία των λέξεων. Τη Γραμματική. Παράλληλα μάθαινε ελληνικά και μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή. Σε ένα μόλις χρόνο έμαθε να συνεννοείται στη γλώσσα μας με άνεση. Ήταν το πρώτο στοιχείο που φανέρωνε ένα παιδί διάνοια. Ταυτόχρονα μάθαινε και γερμανικά, καθώς στόχος της οικογένειας ήταν να μετακινηθούν στη Γερμανία μέσω του προγράμματος επανένωσης οικογενειών, αφού δύο αδέλφια της Αμάρ ήταν ήδη εκεί.

Η φιλομάθεια της Αμάρ και κυρίως το ότι έμαθε τόσο καλά και τόσο γρήγορα τα ελληνικά, προξένησε το ενδιαφέρον πολλών που μιλούσαν για ένα παιδί-θαύμα. Έτσι δεν άργησε να έρθει μια υποτροφία για τη φοίτησή της στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τελειώσει το ελληνικό λύκειο. Μετά από ένα περίπου χρόνο, η φοίτησή της διακόπηκε, καθώς η οικογένεια πήρε έγκριση μετακίνησης στη Γερμανία. Έτσι η Αμάρ πήρε μετεγγραφή για την Γ΄ Τάξη του Ελληνικού Λυκείου της Κολωνίας. Αποφοίτησε το καλοκαίρι του 2018 με 19,1.  Η υψηλή της βαθμολογία και μια εξαιρετική συνέντευξη ήταν η αιτία να ξεπεραστούν τα σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια και έτσι η Αμάρ έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης. Στόχος της να σπουδάσει Μοριακή Ιατρική και, όπως λέει η ίδια, όταν τελειώσει ο πόλεμος θέλει να γυρίσει στη χώρα της για να βοηθήσει τους συμπατριώτες της», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Οι Έλληνες έχετε την αγάπη στο DNAσας

«Η Αμάρ σήμερα είναι στο πρώτο έτος της Σχολής της στη Χαϊδελβέργη. Μιλάμε συχνά στο viber.  Μας μιλάει για τα σχέδιά της. Για τα προσωπικά της. Τις δυσκολίες. Το πολύωρο διάβασμα. Δεν ξεχνάει να μας λέει για το πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτήν ο τρόπος που την αντιμετώπισαν στην Ελλάδα όταν μάλιστα μετά την Ειδομένη είχε χάσει κάθε ελπίδα. «Είναι η δεύτερη πατρίδα μου», μας λέει, «κι εσείς οι Έλληνες έχετε την αγάπη στο DNAσας».

Όταν η Αμάρ ήταν ακόμα στην Ελλάδα, την αποκάλεσα κάποτε «παιδί μου». Θυμάμαι πως συγκινήθηκε και ζήτησε να μας αποκαλεί, εμένα και τη σύζυγό μου, ως «μπαμπά» και «μαμά».

Έτσι μας αποκαλεί ακόμα και σήμερα, όταν επικοινωνούμε μαζί της. Για μας είναι ένα ακόμα παιδί μας που το αγαπάμε και μας κάνει περήφανους. Είναι ένα παιδί  υπόδειγμα φιλομάθειας και αισιοδοξίας. Ένα παιδί που παρά τα μεγάλα προβλήματα της προσφυγιάς έχει βάλει υψηλούς στόχους και μάχεται με πείσμα για να τους πετύχει. Δεν είναι τυχαίο που η αγαπημένη της φράση, παρμένη από τον Καζαντζάκη που της αρέσει πολύ να διαβάζει, είναι: «Φτάσε εκεί που δεν μπορείς». Και είμαι σίγουρος πως η Αμάρ, που στα αραβικά σημαίνει φεγγάρι, θα φτάσει πολύ ψηλά, και σαν ασημένια πανσέληνος θα ομορφύνει και θα φωτίσει τον κόσμο γύρω της», κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ