Η Ελλάδα ζητάει επενδύσεις, όχι «χάρες» ή δανεικά - Karfitsa.gr
Άρθρα Του Νίκου Καραμανλή

Η Ελλάδα ζητάει επενδύσεις, όχι «χάρες» ή δανεικά

Η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσαν αυτό που λίγο-πολύ… υποψιαζόμασταν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος ομιλούν την ίδια γλώσσα: ιδεολογικά, πολιτικά, μεταρρυθμιστικά, τεχνοκρατικά!

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Άλλωστε, όπως επεσήμανε και ο διεθνής Τύπος, ήταν η πρώτη φορά μετά τη βάσανο των μνημονίων –και λίγο πριν απ’ αυτήν βέβαια– που Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Καγκελαρία «όχι για να ζητήσει χάρη, αλλά επενδύσεις», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε το περιοδικό «Der Spiegel». Αυτό, μάλιστα, φαίνεται πως εντυπωσίασε και την κα Μέρκελ, καθώς κατάλαβε ότι απέναντι της έχει έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, με πίστη στις ικανότητές του και στις δυνατότητες της χώρας μας.

Οι δύο πλευρές βρήκαν, μάλιστα, τρόπο να αποτυπώσουν –στο χαρτί αρχικά– τη νέα περίοδο που ξεκινά στις σχέσεις των δύο κρατών, μέσω του γιγαντιαίου «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» ανάπτυξης για τη δεκαετία 2020-2030. Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε επενδύσεις –και όχι δάνεια– φεύγοντας από το Βερολίνο, με δεσμεύσεις για κύμα επενδύσεων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης. Αρκεί αυτό από μόνο του για να μιλήσει κανείς για «success story»; Προφανώς και όχι, είναι όμως μία αδιαμφισβήτητα καλή βάση για να περάσει σε άλλο επίπεδο η ελληνογερμανική σχέση και τότε θα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι κι άλλα ζητήματα. Με άλλους όρους κι όχι με αυτούς που ίσχυαν όταν η Ελλάδα ήταν κολλημένο στον βάλτο των μνημονίων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το σχόλιο της Deutsche Welle ότι ήταν «εμφανής η προσπάθεια να μην εστιάσουν στις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά σε ευκαιρίες του μέλλοντος». Κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος του Έλληνα πρωθυπουργό από την επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη δύσπιστη –έως και εχθρική κατά το παρελθόν– γερμανική πολιτική σκηνή. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πια ως μια “προβληματική” χώρα, αλλά ως μια χώρα που βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες», ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία κατέστησε σαφές τι ζητάει και ότι ξέρεις πώς θα το κερδίσει.

Κι επειδή πολύ ντόρος έγινε για το γεγονός ότι δεν έθιξε τα πλεονάσματα, εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να βοηθήσουν τη νέα εποχή που ξεκινά για την πατρίδα μας, υπάρχει τρόπος. Πώς; Με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ξένες τράπεζες. Όχι ως «δώρο», ούτε ως «χάρη», αλλά ως αντιμετώπιση ως ίσου συνομιλητή!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ