Η Ελλάδα «θωρακίζεται», ο πλανήτης εκπέμπει SOS - Karfitsa.gr
Άρθρα Επικαιρότητα Του Νίκου Καραμανλή

Η Ελλάδα «θωρακίζεται», ο πλανήτης εκπέμπει SOS

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απασχολεί πλέον όλο και πιο έντονα τους ισχυρούς του πλανήτη. Ίσως με κάποια καθυστέρηση ετών, αλλά τουλάχιστον βλέπουμε για πρώτη φορά τόσους πολλούς να ασχολούνται τόσο σοβαρό με το πρόβλημα. Η πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα και οι ανακοινώσεις για έργα ύψους κάποιων εκατοντάδων εκατ. ευρώ δείχνουν πως η Ελλάδα έχει πάρει το μήνυμα. Άλλωστε ξεκίνησε την πρωθυπουργική του θητεία αντιμετωπίζοντας ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική. Λάθη και παραλείψεις προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με το ότι
για σχεδόν 9 χρόνια η Ελλάδα «πάλευε» με τα μνημόνια, έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει μείνει πίσω στον τομέα της προστασίας.
Στην προσπάθεια θωράκισης, που ξεκινάει άμεσα, βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για πρώτη φορά στα χρονικά να βοηθάει με χρηματοδότηση-ρεκόρ την πατρίδα μας για αντιπλημμυρικά έργα. Τα έργα που θα γίνουν αποτελούν επενδύσεις με διπλό όφελος για την Ελλάδα: Από τη μία θα γίνουν όσα χρειάζονται για να προστατευθούν από τις πλημμύρες οι  ζωές και οι περιουσίες ανθρώπων σε ευάλωτες περιοχές. Από την άλλη θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο πολύ χρειάζεται η μεταμνημονιακή προσπάθεια. Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι και το γεγονός πως οι μελέτες επί των έργων, που παραδόθηκαν και στην ΕΤΕπ για αξιολόγηση, βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης.
Χρειάζεται, βέβαια, να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο φιλική προς τον πλανήτη που μας φιλοξενεί χώρα. Επί παραδείγματι, σχέδιο και επενδύσεις χρειάζονται για τη μεγαλύτερη αξιοποίηση του βρόχινου νερού. Πολύ εύστοχα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι «κάθε χρόνο αντλούμε το 60% του νερού από τον
υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα υπόγεια αποθέματά μας. Κάθε χρόνο αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα». Καμπανάκι κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για να αλλάξει κάτι με οργανωμένο τρόπο και με νέες τεχνολογίες.
Κακά τα ψέματα, ο πλανήτης μας χρειάζεται να τον αγαπήσουμε ξανά. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές στη χώρα μας, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες με καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ριπές ισχυρών ανέμων, καθώς και οι ανεμοστρόβιλοι, οι υδροστρόβιλοι και πολλά άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Φαινόμενα που τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν, με την έρευνα της διαΝΕΟσις να επισημαίνει ότι εάν δεν αλλάξουμε κάτι μέχρι το 2065, οι ημέρες με καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20 μέρες ετησίως, οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 12% σε μέσο όρο κ.ά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ