Η Ελλάδα κρίσιμος παίκτης για Βαλκάνια και ευρωπαϊκό νότο - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Πολιτική

Η Ελλάδα κρίσιμος παίκτης για Βαλκάνια και ευρωπαϊκό νότο

Νωρίς το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφευγε βιαστικός για το αεροδρόμιο Μακεδονίας, να προλάβει τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Η ικανοποίησή του ήταν εμφανής στο πρόσωπό του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Λίγη ώρα νωρίτερα στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, οι Βαλκάνιοι ομόλογοί του στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιβεβαίωναν ότι στηρίζονται στην Ελλάδα για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο ημέρες αργότερα στην Αλεξανδρούπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαζε έναν ακόμη λίθο στον ενεργειακό πύργο που χτίζεται στη Θράκη. Ενισχύοντας με τη σειρά του την ηγετική θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια και τον ρόλο κλειδί στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απευθυνόμενος στους ομολόγους του. Η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόταν στην αρχή της. Όλες όμως οι αντιπροσωπείες γνώριζαν πως ο συνδετικός κρίκος για την ένταξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών στην Ένωση είναι η χώρα μας. «Θυμάμαι που η υποψηφιότητά μας προωθήθηκε από τη δική σας Προεδρία», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κροατίας, προεδρεύουσας χώρας στην Ε.Ε., Γκόρνταν Ράντμαν. «Εδώ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η συμφωνία το 2003 για την διεύρυνση και ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων»  συνέχισε, πιστοποιώντας την ηγετική θέση της Ελλάδας.

Μπορεί η Ελλάδα να πέρασε σκληρή οικονομική κρίση, με επιπτώσεις εντός και εκτός χώρας, είναι αλήθεια όμως πως δεν έχασε ούτε σε μία στιγμή την ισχυρή της θέση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των ομάδων χωρών των Βαλκανίων, της Μεσογείου, μέχρι και στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές κινήσεις να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που συνεχίζονται από κάθε κυβέρνηση, για προώθηση κοινών αιτημάτων του ευρωπαϊκού νότου και των Βαλκανίων, εξακολουθούν να αναδεικνύουν τη χώρα ως ρυθμιστή εξελίξεων. «Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλές φορές ότι το κράτος έχει συνέχεια», είπε με νόημα ο κ. Δένδιας στέλνοντας μήνυμα τόσο για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί όσο και αυτές που θα ληφθούν στο μέλλον και συνδυάζονται ακόμη και με το άμεσο παρελθόν.

Στη διάσκεψη της Δευτέρας ήταν φανερό πως ο στόχος ήταν ένας. Να ξεκαθαριστεί στον ευρωπαϊκό βορρά ότι οι χώρες των Βαλκανίων έχουν ομόφωνη θέση για τη διεύρυνση της Ένωσης στην περιοχή και ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Πρέπει η Ευρώπη να αποδίδει τα εύσημα στις χώρες που έχουν σημειώσει πρόοδο», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας στέλνοντας μηνύματα στον ευρωπαϊκό βορρά, που μπλόκαραν τις διαδικασίες για να πάρουν οι δύο χώρες ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μετά τη διάσκεψη όμως έγινε φανερό ότι αυτό που δεν έγινε στην προηγούμενη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ θα γίνει τον Μάρτιο.

Η ενέργεια στο πλάνο

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη οι Βαλκάνιοι γείτονες επιβεβαίωναν ότι περιμένουν από την Ελλάδα να ασκήσει την πίεση για τη διεύρυνση στην περιοχή, κυρίως στην ειδική Σύνοδο που ετοιμάζεται στο Ζάγκρεμπ τον προσεχή Μάιο, δύο ημέρες αργότερα στην Αλεξανδρούπολη η Ελλάδα έπαιρνε ακόμη έναν βαθμό στη διπλωματική ιεραρχία στον ευρωπαϊκό νότο. Η ολοένα πιο ενισχυμένη θέση της χώρας μας στον χάρτη της ενέργειας επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπορίσοφ και την υπογραφή των διμερών συμφωνιών που κυρίως σχετίζονται με τον αγωγό που θα συνδέσει τον TAP με τον αγωγό ING προς τη Βουλγαρία. Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης μόνον τυχαία δεν ήταν. Η ακριτική πόλη του Έβρου είναι αυτή που υποδέχεται τον αγωγό του αζέρικου αερίου, ο οποίος σπάει κάποια μονοπώλια στην Ευρώπη. Ο TAP έχει ήδη περάσει από την Ελλάδα και μέσα σε ένα εξάμηνο υπολογίζεται ότι το αέριο θα διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την ίδια στιγμή όμως στην Αλεξανδρούπολη έχει αποφασιστεί και σχεδιάζεται η κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας που θα υποδέχεται αέριο σε μορφή πάγου και θα υγροποιείται για να διοχετεύεται σε άλλον αγωγό. Και υπάρχει σχέδιο αέριο τόσο από τον TAP, όσο θα τον επιτρέπουν οι συνθήκες, κυρίως όμως από την πλατφόρμα υγροποίησης, να διοχετεύεται με αγωγό προς τη Βουλγαρία. Η σκέψη είναι η σύνδεση του αγωγού αυτού προς τη Βουλγαρία, του ING, με αγωγούς σε Ρουμανία και Σερβία, προκειμένου να ενισχυθεί και η ενεργειακή θέση των χωρών αυτών.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν έναν πολυδιάστατο ρόλο για τη χώρα μας στην Ευρώπη. Ρόλος που διαρκώς ενισχύεται και δεν στηρίζεται πλέον μόνον στις παραδοσιακές καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, αλλά και στις διπλωματικές επαφές που έχουν χτιστεί ειδικά στα Βαλκάνια με φόντο τη διεύρυνση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ