Η εξωστρέφεια στοίχημα της Θεσσαλονίκης - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Η εξωστρέφεια στοίχημα της Θεσσαλονίκης

Γυρίζω το χρόνο ένα μήνα πριν…. Μόλις έχω βγει από τη δικαστική αίθουσα και δέχομαι τηλεφώνημα να συμμετέχω στην προσπάθεια του Γιώργου Ορφανού να εκσυγχρονίσει τη Θεσσαλονίκη. Να γίνω μέρος της προσπάθειας των πολιτών να αποκτήσει η πόλη ευρωπαϊκό προφίλ και εξωστρέφεια.

Της ΒΕΝΗΣ ΚΑΠΑΧΤΣΗ*

Αρχικά, σαστίζω με την πρόταση… αμηχανία μετά… Ζητώ λίγο χρόνο. Περπατώ από τα δικαστήρια μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό. Φτάνω Ξηροκρήνη. Βλέπω τα τρένα να φεύγουν, στέκομαι σ ένα παγκάκι και παρατηρώ τον κόσμο… είχα χρόνια να το κάνω… Αποφασίζω να μπω σ΄ένα ταξί, ζητώντας να ακολουθήσει τη διαδρομή Ξηροκρήνη – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μέσω Τούμπας και Χαριλάου…

Αυτό ήταν…. Η γέννηση μιας σκέψης, ξύπνησε ακολούθως πολλές για τη Θεσσαλονίκη που ονειρεύομαι.

Η Θεσσαλονίκη είναι όντως το μέλλον. Είναι πύλη των Βαλκανίων. Το κυριότερο όμως είναι ότι πληρεί όλες τις προδιαγραφές, ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αποτελεί συνεπώς καθήκον κάθε πολίτη να συνδράμει και να την μεταμορφώσει σε πόλη – πρότυπο. Ο Γιώργος Ορφανός οραματίστηκε ακριβώς αυτό: Ένα φιλόδοξο έργο, που έχει ξεκάθαρο στόχο την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης.

Σήμα κατατεθέν της, η Νέα Παραλία: Το παραλιακό μέτωπο είναι τόπος φιλικός και προσβάσιμος στον κάθε πολίτη, χρήζει όμως άμεσα ανανέωσης.

Ο ανοιχτός ορίζοντας της θάλασσας, που απλώνεται κατά μήκος της πόλης, σε συνδυασμό με μια σειρά πολιτιστικών – αθλητικών δραστηριοτήτων και δράσεων αναψυχής που θα φιλοξενούνται στους κόλπους της Νέας Παραλίας, δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα μας να αποκτήσει ποιότητα ζωής.

Οι θεματικοί κήποι, τα πάρκα αναψυχής για μικρούς – μεγάλους και τετράποδους φίλους και τα πολιτιστικά περίπτερα είναι ένα κομμάτι των δυνατοτήτων, που κρύβει η Νέα Παραλία….

Στο «στοίχημα» της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Λιμένα.

Στόχος είναι η προσέλκυση τακτικών γραμμών μεγάλων διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι ανάγκες των εξαγωγών όσο και του επιβατικού κοινού.

Στόχος αποτελεί και η αύξηση άφιξης κρουαζιερόπλοιων, ώστε να ενισχυθεί ο αστικός τουρισμός σύντομης διάρκειας της πόλης, που φέρνει κατ’ επέκταση πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεσή είναι η βελτίωση παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες και η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Οι νέες και καινοτόμες ιδέες οφείλουν να βρουν πρόσφορο έδαφος, μέσω αρχικά ενός εξορθολογισμού των δημοτικών τελών.

Στην κατεύθυνση αλλαγής προφίλ της πόλης κλειδί αποτελεί η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι εγκαταστάσεις της αφενός μπορούν να γίνουν εστία Διεθνών Εκθέσεων Τουρισμού και Συνεδρίων και αφετέρου να μετατραπούν σ ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Τολμηρό εγχείρημα, όχι όμως ακατόρθωτο θα ήταν η σύνδεση της πόλης με μια «πράσινη» γραμμή μέχρι το Σέιχ Σου, ενός αναξιοποίητου πνεύμονα της πόλης. Στην πορεία αυτής της… γραμμής θα μπορούσε κάποιος να ανακαλύψει και τον Βυζαντινό πλούτο, που κρύβει η πόλη. Πρόκληση αποτελεί η δημιουργία ενός… περιπάτου από την Παλιά παραλία έως τα Κάστρα.

Μια πολιτιστική επένδυση είναι και η αναβάθμιση των «Δημητρίων» σε φεστιβάλ με διεθνή προσανατολισμό, που θα αγκαλιάζει τους νέους δημιουργούς σε μια πόλη ανοιχτή, ασφαλή, καθαρή, πολύχρωμη, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον σεβόμενη τις ανάγκες του κάθε πολίτη.

Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια Θεσσαλονίκη βγαλμένη από το μέλλον. Με έργα, δίχως λόγια… Με πράξεις να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά μια κοιτίδα πολιτισμού.

* Η Βενετία (Βένη) Καπαχτσή είναι δικηγόρος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ