Η Θεσσαλονίκη εξάγει πολιτισμό στη Ρωσία - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη εξάγει πολιτισμό στη Ρωσία

Της Φιλίππα Βλαστού

Τον Ιανουάριο του 2019 άρχισε να «ζυμώνεται» η συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας στη Ρωσία, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, το «St. Petersburg Chamber Opera». Εννέα μήνες μετά το αποτέλεσμα αναμένεται να εκστασιάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το «Rigoletto» του Verdi. Μία από τις γνωστότερες όπερες του Ιταλού συνθέτη, σε λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε και βασισμένο στο θεατρικό έργο του Β.Ουγκώ «Ο βασιλιάς διασκεδάζει» (Le Roi s’ amuse). Παράλληλα, ελληνική αποστολή θα συμμετέχει σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στη Ρωσία παρουσιάζοντας όπερα με Έλληνες καλλιτέχνες.

Το χρονικό της συνεργασίας

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να φτάσει στη Θεσσαλονίκη η εκατονταμελή αποστολή από τη Ρωσία και να μεταφερθούν κουστούμια και ολόκληρα σκηνικά, τα οποία θα στηθούν στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, όπου θα ανέβει η όπερα.

«Η προσέγγιση για αυτή την συνεργασία έγινε από την ρωσική πλευρά», εξήγησε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου -Δρυμπέτα σε συνέντευξη Τύπου που έγινε σήμερα το μεσημέρι.«Τον Μάρτιο του 2019, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera», Γιούρι Αλεξάντροφ και ο Γενικός Διευθυντής Ευγένι Μαλβίνκι. Μαζί διευθετήσαμε όλα τα τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να λύσουμε. Είμαστε χαρούμενοι που μπορέσουμε να βγάλουμε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα, λόγω και της γραφειοκρατίας που υπήρξε», είπε η ίδια και επεσήμανε ότι σκοπός τους είναι η κοινή συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Το πλάνο της έως τώρα συνεργασίας μεταξύ των δυο πολιτιστικών φορέων χωρίζεται σε δυο σκέλη. Όπως εξήγησε η κα Μυκωνίου, πρώτα θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το έργο που θα έρθει από τη Ρωσία και δεύτερον αποστολή από την Ελλάδα θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ που διοργανώνει η όπερα της Αγίας Πετρούπολης, μετά από σχετική πρόσκληση. «Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους καλλιτέχνες της περιφέρειας μας να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε μια μεγάλη πόλη του εξωτερικού», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το εισιτήριο, οι τιμές ξεκινούν από τα 10 ευρώ. Τιμή πολύ χαμηλή για όπερα και για μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, ωστόσο όπως τόνισε η πρόεδρος με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν ένα τόσο μεγάλο θέαμα από κοντά.

Η επιλογή του «Rigoletto»

«Αυτή τη σεζόν είχαμε δυο σημαντικά γεγονότα για εμάς. Το πρώτο ήταν η περιοδεία μας στην Σερβία, η οποία ήταν και πάλι υπό την στήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας και η δεύτερη είναι η εμφάνιση μας εδώ στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε η ρωσική αποστολή. Από την πλευρά του ο Γιούρι Αλεξάντροφ τόνισε ότι η επιλογή του έργου βασίστηκε στη δημοφιλία του. Παράλληλα ανέφερε ότι το «Rigoletto» είναι ένα έργο του Verdi που δεν συνηθίζεται να επιλέγεται όταν μια παράσταση θέλει να περιοδεύσει στο εξωτερικό, γιατί είναι δύσκολο. «Σε αυτό το έργο πρέπει να έχεις πέντε εκπληκτικούς τραγουδιστές. Εμείς αποφασίσαμε να το φέρουμε, γιατί διαθέτουμε τους καλλιτέχνες για να το υποστηρίξουν. Ένα ακόμη δύσκολο κομμάτι είναι ότι πρέπει να παίξουμε τέσσερις παραστάσεις συνεχόμενα, για αυτό έχουμε τρεις ομάδες τραγουδιστών. Οπότε το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις τρεις διαφορετικές εκτελέσεις από την πλευρά των πρωταγωνιστών».

Όπερα με Έλληνες καλλιτέχνες πάει… Ρωσία

Η όπερα «Διδώ και Αινείας» του Henry Purcell σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυανίδη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Όπερας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη στις 30 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου.

Η αποστολή αποτελείται από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. «Έχουμε την ευκαιρία να εξάγουμε πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα μια δική μας παραγωγή η οποία φτιάχτηκε από την ίδια την πόλη. Συνεργάτες και συντελεστές είναι άτομα που μένουν στη Θεσσαλονίκη και προσπαθούν, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να κάνουν τέχνη εδώ. Οπότε από την πλευρά μας θέλουμε να τους στηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται. Στην αποστολή μας δίνεται ένα μεγάλο βήμα σε νέους ανθρώπους, ηλικίας 20 και 22 ετών, να παίξουν σε ένα μεγάλο φεστιβάλ μιας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας», δήλωσε ο σκηνογράφος Αθανάσιος Κολαλάς, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής.

Στην αποστολή συμμετέχει και η Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση Λίζας Ξανθοπούλου. «Είναι απλή η μουσική γραφή του έργου», αναφέρει μιλώντας για το «Διδώ και Αινείας» και συμπληρώνει: «αλλά καταφέρνει να φέρει συναισθήματα που άλλες όπερες πέραν του μπαρόκ δεν το καταφέρνουν τόσο. Προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε στην τεχνοτροπία του. Το καστ είναι πολύχρωμο και κάνουμε ότι μπορούμε για να ικανοποιήσουμε το κοινό της Ρωσίας».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ