Η Θεσσαλονίκη μέσα από τους άστεγους (ΕΙΚΟΝΕΣ) - Karfitsa.gr
Άρθρα Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τους άστεγους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Της Κατερίνας Χαρκιολάκη

30.11.2020, τοποθεσία: Τσιμισκή, ώρα 12:00, 7 βαθμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περπατώντας στο κρύο και σε σχεδόν ερημωμένο τον δρόμο, αν εξαιρέσεις την ουρά μπροστά στην τράπεζα, παρατηρείς περισσότερο τους ανθρώπους που προσπερνούσες. Η εικόνα της τράπεζας με ουρά (χωρίς απόσταση) και δίπλα το παγκάκι με τις κουβέρτες μου γέννησαν τις παρακάτω σκέψεις.

Η άνθιση της λαμπερής Τσιμισκή ξεκίνησε αρχές του 1930 όπου άνοιξαν βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία και σε συνδυασμό με τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια μετέτρεψαν την Τσιμισκή στον κύριο εμπορικό δρόμο της πόλης.

Ο εμπορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης, που «κανονικά» σφύζει από ζωή λόγω των τελευταίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι άδειος, όπως δεκάδων μεγαλουπόλεων της Ευρώπης. Η θλίψη βλέποντας και βιώνοντας μια νεκρή πόλη είναι απερίγραπτη για όλους εμάς τους πολίτες.

Πόσο μεγαλύτερη γίνεται όμως όταν βλέπεις ζωές που βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο μέσα σε αυτήν την ερημιά. Μια οδός πόλος έλξης Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών, μια οδός που κινεί ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της πόλης, μια ακριβή οδός πλέον φιλοξενεί μόνο κατά μήκος Αριστοτέλους-Παύλου Μελά, τρεις άστεγους και πόσους ανθρώπους ακόμα που αναμένουν τον περαστικό για λίγη βοήθεια.

Μια οδός που μεσημέρι Δευτέρας μετά από βροχή είναι παρατημένη, γεμάτη φύλλα και διασχίζοντάς την γλιστράς.

Γίνονται προσπάθειες να σωθεί η οικονομία όταν το στολίδι της πόλης, το άδειο κέντρο της πόλης έχει μόνιμους κατοίκους στο κρύο;

Οι άστεγοι στην Τσιμισκή αντιπροσωπεύουν την θλιβερή εικόνα όλης της πόλης, της πόλης που βρίσκεται στο έλεος του Θεού, της πόλης που δεν λύνεται ποτέ το κυκλοφοριακό ζήτημα, της πόλης που το μετρό γίνεται εδώ και 15 χρόνια, της πόλης της ανεργίας, της πόλης που οι επενδύσεις την βλέπουν και φεύγουν, της πόλης της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο, της πανεπιστημιούπολης που φοβάσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ.

Α ναι! Έχουμε τα κάστρα και τον Λευκό Πύργο να ερωτευόμαστε! Μόνο αυτό έχει μείνει στην Θεσσαλονίκη τελικά, μόνο γι’αυτό την αγαπάμε, αλλά κατά βάθος όλοι μας την λυπόμαστε.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ