Απόψεις Αρθρογράφοι

«Η κακοδαιμονία της πόλης είναι πολιτογραφημένη Θεσσαλονικιά»

photo eurokinissi

*Του Νίκου Ταχιάου

Σ’ αυτήν την γωνιά του πλανήτη, στην οποία ζούμε, το χει η μοίρα όλες οι συλλογικές ταυτότητες να προϋποθέτουν έναν ετεροπροσδιορισμό. Να, ας πούμε, είναι αδύνατον να υπάρξεις ως καλός Θεσσαλονικιός, χωρίς να έχεις ενστερνιστεί την πεποίθηση ότι κει χάμω υπάρχει ένας καλά κρυμμένος εχθρός που ολημερίς κι ολονυχτίς απεργάζεται το κακό της πόλης σου.

Όχι, πως δεν υπάρχει μία σημαντική δόση αλήθειας σε αυτήν την εντύπωση, όμως το πρόβλημα του συγκεντρωτισμού προτεραιοτήτων και ενδιαφέροντος στο αθηναϊκό κέντρο δεν αφορά αποκλειστικά τη Θεσσαλονίκη, αλλά το σύνολο του ελλαδικού χώρου και είναι μάλλον φυσιολογικό. Όταν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στο λεκανοπέδιο είναι απολύτως αναμενόμενο τα περισσότερα απ’ όσα συμβαίνουν να έχουν ως βασικό δεδομένο αυτό το γεγονός.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Εμείς τι κάνουμε; Κυρίως, οι εκπρόσωποι της πόλης: Σκούρα τα πράγματα σε αυτό το θέμα! Η πόλη είναι χωρισμένη σε τιμάρια. Όχι μόνο δεν υπάρχει κανείς που να έχει επαρκή εξουσία για να διαχειριστεί στο σύνολό της μία υπόθεση της πόλης, αλλά και η πιθανότητα συνέργειας των νεοσπαχήδων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού είναι μηδενική. Τα «μαγαζάκια» πρέπει να μένουν πολλά, ακλόνητα και στεγανά.

Δεν θα αντλήσω από τα τοπικά παραδείγματα, αλλά θα αναφερθώ σε μία διαφορετική συνταγή: Το Μπιλμπάο μία πόλη με χαρακτηριστικά ανάλογα της Θεσσαλονίκης, σε πλήρη αποβιομηχάνιση και με σημαντική οικονομική αποδιοργάνωση στα ‘90s επένδυσε στην κατασκευή ενός κορυφαίου αρχιτεκτονήματος, του Μουσείου Guggenheim, έργου του Frank Gehry και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η πόλη απογειώθηκε με ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο. Στην επιτυχία του project επένδυσαν οι πάντες, τόσο οι δημόσιες αρχές, όσο και οι συλλογική εκπροσώπηση του ιδιωτικού τομέα. Ένα μεγάλο έργο (megawork) αποδείχθηκε ένα μεγάλο κίνητρο και μία μεγάλη στροφή.

Πριν σκεφθούμε ποια θα μπορούσε να είναι μία τέτοια πρόκληση για τη δική μας πόλη, ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν οι αμέτρητοι αιρετοί και άλλοι άρχοντες της πόλης σε ένα κοινό forum και πόσες να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο. Θα χρειαστούμε περισσεύματα αισιοδοξίας για να ελπίσουμε σε μία κατάληξη.

Σύνθετο και τεράστιο θέμα, αλλά κακά τα ψέματα, η κακοδαιμονία της πόλης είναι πολιτογραφημένη Θεσσαλονικιά.

*Ο κ. Ταχιάος είναι τοπογράφος- αγρονόμος μηχανικός, π. αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

  

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

  • Σχολιάστε

NEWSLETTER
Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ