Η «λαβωμένη» Χαλκιδική ξαναβρήκε τον εαυτό της (ΦΩΤΟ) - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Η «λαβωμένη» Χαλκιδική ξαναβρήκε τον εαυτό της (ΦΩΤΟ)

Εναερίτες  συνεργείου της ΔΕΔΗΕ προσπαθούν να ενώσουν τα καλώδια ρεύματος μέσης τάσης με την κολώνα και να δώσουν ρεύμα σε όλες τις περιοχές της Νέας Προποντίδας. Τα δέντρα και τα κλαδιά που έπεσαν στα ηλεκτροφόρα καλώδια, δυσχεραίνουν το έργο των τεχνικών καθώς υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, οι τεχνικοί της ΔΕΗ είχαν καταφέρει να δώσουν ρεύμα σε όλους τους οικισμούς του δήμου Νέας Προποντίδας εκτός κάποιων μικρών εξαιρέσεων σε σπίτια σε Νέα Πλάγια, Φλογητά, Ποτίδαια  και Σωζόπολη.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ανάμεσα σε αυτές  τις εξαιρέσεις, είναι τα σπίτια της Σταυρούλας Ανδρεάδου και του Ηλία Λούβαρη στα Νέα Φλογητά, που μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ακόμα δεν είχαν ρεύμα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αντικατέστησαν τις κατεστραμμένες κολώνες της ΔΕΗ που έπεσαν από τον ανεμοστρόβιλο ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στην Karfitsa, δεν έχουν φτάσει στην περιοχή τους συνεργεία της ΔΕΗ για να αποκαταστήσουν τη βλάβη και να ηλεκτροδοτήσουν τις ιδιοκτησίες τους. «Μέσα στο σπίτι ζούμε με μικρά παιδιά και με ηλικιωμένους και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», αναφέρει στην Karfitsa η Σταυρούλα Ανδρεάδου.

Ακόμη μια συνοικία στην Ποτίδαια ήταν χωρίς ρεύμα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οπότε μετά από επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΗ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Σε οικισμούς της Σωζόπολης και της Νέας Ηράκλειας, ορισμένα σπίτια παραμένουν για δέκατη ημέρα χωρίς ρεύμα, ωστόσο σε όλες τις περιοχές έχει ήδη αποκατασταθεί η υδροδότηση. Πάντως ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, απευθύνει έκκληση στους πολίτες για λελογισμένη χρήση του νερού.

Τα τηλέφωνα στο δήμο Νέας Προποντίδας έχουν πάρει φωτιά από τις κλήσεις των κατοίκων και των παραθεριστών που τηλεφωνούν για να ζητήσουν την επέμβαση της ΔΕΗ. Οι υπηρεσίες του δήμου μέχρι την Παρασκευή έμειναν ανοιχτές έως τις 10 το βράδυ, ενώ λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο ως την ίδια ώρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πληγέντες. «Κάθε μέρα επισκεπτόμαστε όλες τις γειτονιές προσπαθώντας να επιθεωρήσουμε όλα τα σπίτια για να διαπιστώσουμε τις εργασίες αποκατάστασης», σημειώνει ο κ. Καρράς υπογραμμίζοντας ότι ώρα με την ώρα αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στα σπίτια των οικισμών του δήμου. Στο μεταξύ, τα αντλιοστάσια λειτουργούν ακόμη με γεννήτριες, καθώς το βάρος των συνεργείων της ΔΕΗ έχει πέσει στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις ώστε μέχρι σήμερα το βράδυ να έχουν ηλεκτροδοτηθεί όλες οι περιοχές.

Οι δημόσιες υποδομές υπέστησαν μεγάλες  φθορές και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται ολική ανακατασκευή τους, όπως στην περίπτωση του κλειστού γυμναστηρίου και του γηπέδου της Νέας Καλλικράτειας. Ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς αναμένεται  να μεταβεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για να ζητήσει οικονομική και τεχνική υποστήριξη. Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση του προσωπικού για την αποκομιδή των μπαζών και των πεσμένων δέντρων.

«Αποφασίστηκε να γίνει διαχείριση όλων των υλικών αυτών από την Περιφέρεια με τη συμβολή των εταιρειών που συνεργαζόμαστε για να μην καθυστερήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών και των μπαζών», τόνισε στην Karfitsa ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης. Την περασμένη εβδομάδα εργάζονταν 40 μηχανικοί και 20 δασεργάτες με 55 μηχανήματα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε δύο μέρες αποκαταστάθηκαν 155.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε όλη τη Χαλκιδική και το ποσοστό της ηλεκτροδότησης φτάνει πλέον το 98%. Ο ίδιος χαρακτήρισε τεράστια την καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τα Μουδανιά, την Ποτίδαια, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία και ανέφερε ότι η καταστροφή συνέβη τη στιγμή που βρίσκονταν στη Χαλκιδική πάνω από 600.000 τουρίστες. «Το μεγαλύτερο τμήμα των τουριστών δεν έφυγε, γιατί τα ξενοδοχεία έχουν υποχρεωτικά γεννήτριες. Άλλωστε τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε αποκαταστάσεις και η Περιφέρεια προσέφερε μηχανήματα και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες», σημείωσε.

Να μείνει αλώβητος ο τουρισμός

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και οι ζημιές που προκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Χαλκιδική, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν αντίκτυπο στον τουρισμό.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού, με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της διοίκησης του ΕΟΤ και του προέδρου των Ξενοδόχων της Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου, ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, αφού ενημερώθηκαν από τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Τσέγα και τον πρόεδρο του ΕΟΤ Χαράλαμπο Καρίμαλη, έδωσαν οδηγίες για τη λήψη άμεσων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εικόνας της Χαλκιδικής και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνει ενημέρωση μέσω των υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού των Tour Operators γειτονικών και άλλων αγορών, οι οποίοι έχουν προγράμματα για τη Χαλκιδική και με αυτούς ο ΕΟΤ έχει σε εξέλιξη ενέργειες συνδιαφήμισης, ώστε να ενισχύσουν άμεσα την προβολή της Χαλκιδικής. Επίσης, στις 17 Αυγούστου ξεκινά καμπάνια οκτώ εβδομάδων σε Μιλάνο και Ρώμη, με προβολή βίντεο για τη Χαλκιδική σε σταθμούς μετρό και σε λεωφορεία. Κι ακόμη, θα υπάρξει ειδικό διαφημιστικό πρόγραμμα των υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού, για την προβολή της Χαλκιδικής σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης των αγορών της αρμοδιότητάς τους, την περίοδο τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, στην ήδη εγκεκριμένη διαδικτυακή διαφημιστική προβολή από 10/08/2019, μέσω του δικτύου OATH – Verizon Media,  σε Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία, θα συμπεριληφθεί και προβολή της Χαλκιδικής.

Καταλήγοντας, στο Newsletter του ΕΟΤ 2/8/19, το οποίο αποστέλλεται απευθείας με ηλεκτρονική αλληλογραφία σε περίπου 20.000 αποδέκτες και αναρτάται στα social media του ΕΟΤ, θα συμπεριληφθεί προβολή της Χαλκιδικής.

Οι αρχαιολογικοί χώροι

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των ζημιών στους αρχαιολογικούς χώρους του δήμου Ν. Προποντίδας έπειτα από ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τα κτίρια που επλήγησαν ήταν το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Μετοχίου των Νέων Φλογητών, όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ στο Μετοχιακό συγκρότημα Ζωγράφου του δήμου Ν. Προποντίδας –αποτελείται από πύργο του 15ου αιώνα, ναό (1842), οικίες και κοληγόσπιτα– σημειώθηκε κατάρρευση του δυτικού αετώματος και καταστροφή της στέγης της μεγάλης αποθήκης του Μετοχίου.

Και στα δυο σημεία δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των ζημιών με συνεργασία της ΕΦΑ Χαλκιδικής και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρωτογενής τομέας

Οι αιτήσεις  τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα έχουν αρχίσει. Ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αντέχει τις δεκάδες αιτήσεις που γίνονται ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να πέφτει. Τα δημοτικά γραφεία στους οικισμούς έχουν μετατραπεί σε άτυπα ΚΕΠ, με αποτέλεσμα δημοτικοί υπάλληλοι να έχουν αναλάβει την κατάθεση των αιτήσεων. Τα στρέμματα καλλιεργειών που καταστράφηκαν υπολογίζονται σε περισσότερα από 180.000, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση.

Για τις τεράστιες καταστροφές ενημερώθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, σε ευρεία σύσκεψη στα Νέα Μουδανιά.  Η υφυπουργός μίλησε για πρωτοφανή και ακραία φαινόμενα που έπληξαν τον πρωτογενή τομέα σε πολλές περιοχές, άκουσε με μεγάλη προσοχή τα όσα της μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αγροτών και δεσμεύτηκε να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Σημείωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους πληγέντες σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και έκανε γνωστό ότι στις προγραμματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ μπροστά μάλιστα στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Φωτορεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΜΑΖΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ