«Η λέξη Ηγεσία αρχίζει να ανακτά την αξία της» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Η λέξη Ηγεσία αρχίζει να ανακτά την αξία της»

Του Ιωάννη Ρουκά*
Πόσες φορές δεν έχουμε πει κάποια στιγμή όλοι μας τα τελευταία χρόνια «δεν υπάρχουν Ηγέτες πια», ή «οι γραφειοκράτες έχουν αντικαταστήσει τους Ηγέτες στην Ευρώπη». Και είναι αλήθεια.
Πράγματι, τα τελευταία χρόνια ίσως ναι λόγω του ότι λίγο πολύ «όλα κυλούσαν στον αυτόματο», δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε κάποιον ή κάποια να εμπνεύσει. Και αυτό διότι στο κομμάτι της διακυβέρνησης, η Οικονομία είχε (και έχει πολύ σημαντικό βέβαια), τον πρώτο ρόλο.
Άρα σε κάποιους κύκλους, αρκούσε ένας Πολιτικος να είναι «ένας καλός Διαχειριστης» και μόνο, παρά να μπορεί να εμπνέει τον κόσμο, τους ψηφοφόρους για τις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Φυσικά, η δεκαετίες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν πράγματι συγκλονιστικές σε αλλαγές, πρόοδο επιστημονική, ανακατατάξεις. Αλλά κάποια στιγμή, για 20 περίπου χρόνια, ειδικά με την ΕΕ και το ευρώ, τα θέματα ήταν πολύ περισσότερο οικονομικού περιεχομένου, ακόμα και τα θέματα των οποίων πολέμων, αφορούσαν (και πάντα έτσι ήταν βέβαια, αλά τώρα περισσότερο εμφανώς), θέματα οικονομιών συμφερόντων.
Σε μας δε, ειδικά με την Κρίση Χρέους και στην ΕΕ και στη Χώρα, ασχολούμασταν με περικοπές, μεταρρυθμίσεις διαχειριστικές,αφήνοντας πίσω πραγματικές κινήσεις που θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν τη Χώρα μας λόγω της «ραστώνης» που είχαν δημιουργήσει η ασφάλεια της ΕΕ, με τον φθηνό δανεισμό, τον πακτωλό κονδυλίων κλπ.
Και ξαφνικά, εκεί, μετά την εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετά τη καταστροφική του διακυβέρνηση, κατέστησε (δυστυχώς θα πω εγώ ρομαντικά), σαφές, ότι δεν αρκεί να είσαι νέος, φρέσκος, άφθαρτος, με ωραίο και παραπλανητικό και μερικές φορές με κυβισμό, λόγο, για να κυβερνήσεις μια Χώρα. Χρειάζεται, πρόγραμμα, γνώση, στρατηγική, καλούς και έμπειρους Υπουργούς, συνεργάτες με πορεία και εκτός Πολιτικής, που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κυβερνήσεις, να αντιμετωπίσεις τις νέες προκλήσεις, να πας τη Χώρα μπροστά.
Αυτό λοιπόν μας έχει κάνει όλους να πούμε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ήδη από την προεκλογική περίοδο, είχα καταστεί σαφές, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πρόγραμμα. Είχε ανθρώπους γύρω του με εμπειρία σε πολλούς τομείς και εκτός πολιτικής που τον βοηθούσαν να καταστρώσει το πλάνο για τη Χώρα. Και έτσι αποδείχθηκε, τη πρώτη κιόλας μέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Και τα πήγαινε πραγματικά καλά, κάνοντας όλους, αντικειμενικά, ακόμα και πολλούς που δεν τον ψήφισαν, να πιστεύουν ότι η Χώρα μας θα βρει τον δρόμο της Ανάπτυξης. Μάλιστα οι κακές αγορές άρχισαν να μας δανείζουν με κόστος για μας σχεδόν στο 1/3 από ότι ένα χρόνο πριν. Αυτό σημαίνει αξιοπιστία.
Όμως, ήρθαν τα πράγματα, πραγματικά πολύ δύσκολα, ειδικά από την αρχή του 2020 και ακόμα είναι.
Εκεί λοιπόν, με την κρίση που δημιούργησε ο «καλός μας γείτονας» με τους χιλιάδες προσφύγων να πιέζουν τα Σύνορα μας στον Έβρο, έδειξε για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ήταν έτοιμος και για τα δύσκολα.
Οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι, το ίδιο προσωπικό, για το οποίο λέγαμε ότι ήταν αναποτελεσματικό και ίσως και λίγο μαλθακό, εξετέλεσαν άριστα το καθήκον τους, να προστατέψουν τα σύνορα μας και μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα, χωρίς ούτε μια απώλεια. Ήταν θέμα, διαταγών, σχεδίου, κατεύθυνσης, ήταν θέμα ηγεσίας.
Και μετά, παράλληλα, ήρθε η Πανδημία.
Εκεί, οι αποφάσεις που παρθήκαν, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έκαναν τη Χώρα μας, παράδειγμα προς μίμηση. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το Κράτος. Τους Δημόσιους Λειτουργούς. Αυτούς που μήνες πριν, όλοι λίγο πολύ τους αποκαλούσαμε υποτιμητικά, απλά, «Δημόσιους Υπαλλήλους» που το μόνο που τους νοιάζει είναι οι άδειες τους, τα επιδόματα τους, η θεσούλα τους (μπορεί για κάποιους να είναι ακόμα έτσι…).
Όμως οι περισσότεροι κάτω από την καθοδήγηση της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των συνεργατών τους, εξετέλεσαν πλήρως το καθήκον τους και ακόμα το κάνουν με αυταπάρνηση. Είτε στα Νοσοκομεία, είτε στις φωτιές, είτε στα σύνορα μας.
Πως αλήθεια έγιναν και γίνονται όλα αυτά; Απλώς μαγικά;
Φυσικά όχι.
Η λέξη «Ηγεσία» πήρε πίσω την αξία της.
Ο Πρωθυπουργός κατάφερε να γίνει για τους περισσότερους, ο Ηγέτης, που έχει προβλέψει και συζητήσει τα θέματα τους συνεργάτες του. Ο Ηγέτης που παίρνει μέρος σε όλα τα «μεγάλα τραπέζια» συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Ηγέτης που μαζί με την Ομάδα, απαντά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις μέσα στην καραντίνα (άδειες ειδικού σκοπού, επιστρεπτεα προκαταβολή, αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων, και τόσα άλλα).
Τώρα μάλιστα, με τις επικίνδυνες κινήσεις, πάλι του καλού μας γείτονα, έδειξε άμεσα, σε όλους στην Ευρώπη και τον Κόσμο, την αποφασιστικότητα μας, με την άμεση επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων μας, για την προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων.
Έδειξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ότι ένα πρόβλημα δεν είναι απλά ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικά. Απέδειξε με ψυχραιμία, επαφές στο ανώτατο επίπεδο, παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, ότι το Επιτελείο του δουλεύει σωστά, στοχευμένα, οργανωμένα.
Δυστυχώς, έκανε ακόμα μια φορά, τους υπόλοιπους απλά να φαίνονται τόσο μας τόσο «παλιοί», τόσο ξεπερασμένοι, χωρίς κατεύθυνση, σαν να τους αξίζει να είναι πάντα εκεί.
Διότι είναι άλλο πράγμα να είσαι στην Αντιπολίτευση και να φωνάζεις και άλλο πράγμα να κυβερνάς πραγματικά. Εκεί, παίζονται ζωές, παίζεται η τύχη της Χώρας. Δεν μπορείς, δεν δικαιούσαι να «εχεις αυταπάτες.
Εκεί πρέπει να πείθεις, να διαπραγματεύεσαι. Συνεχώς, όχι μόνο για κάποιες ώρες. Στα μεγάλα fora που λαμβάνονται οι αποφάσεις και όχι απλά στις Πλατείες χρησιμοποιώντας συνθήματα άλλων εποχών που δίχασαν τόσο χρόνια το Λαό μας. Εκεί είναι «the real thing». Δεν είναι δεκαπενταμελές Συμβούλιο στο Λύκειο.
Έτσι λοιπόν ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι δεν είναι απλός ο «καλό μαθητής» που είναι πάντα διαβασμένος και ενημερωμένος.
Είναι ο Ηγέτης που έλειπε, να πάει τη Χώρα μπροστά.
*ο κ. Ρουκάς είναι  Οικονομολόγος Περιφερειακός Συντονιστής Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας
Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ