Η μάχη των δακρυγόνων στον Έβρο - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία

Η μάχη των δακρυγόνων στον Έβρο

Ο συναγερμός που σήμανε στον Έβρο την ώρα που σουρούπωνε, την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν ο καθιερωμένος. Ούτε σχετιζόταν με κλασικές προσπάθειες ομάδων μεταναστών να παραβιάσουν τον φράχτη. Για πρώτη φορά καταγράφηκε μαζική επιχείρηση εισόδου στην Ελλάδα από ομάδες πλέον των 1.000 ατόμων. Συνεπικουρούμενοι από Τούρκους αστυνομικούς οι οποίοι δημιουργούσαν αποπνιχτική ατμόσφαιρα με βροχή δακρυγόνων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Στον Έβρο το σχέδιο Ερντογάν με τον εξαναγκασμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων να διασχίσουν τα σύνορα ευτυχώς δεν οδήγησε σε θερμό επεισόδιο, που ήταν ο μεγαλύτερος φόβος όλων, όμως εξελίχθηκε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο. Τον πόλεμο των δακρυγόνων. Από τη μία οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας, έχοντας δίπλα τους στρατιώτες και τους συνοριοφύλακες του Frontex απωθούσαν τις όποιες προσπάθειες μεταναστών να παραβιάσουν τον φράχτη, ή όποιο άλλο εμπόδιο με ρίψη δακρυγόνων. Από την άλλη όμως ήταν η σχεδιασμένη αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας.

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι Έλληνες αστυνομικοί, οι περισσότεροι «μπαρουτοκαπνισμένοι» σε επεισόδια δρόμου, εξεπλάγησαν με αυτό που έβλεπαν. Τούρκοι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν για διάστημα μιάμισης ώρας να ρίχνουν δακρυγόνα. Δεν είχε προηγηθεί κάτι ιδιαίτερο. Μόνον μία ομάδα μεταναστών προσπάθησε, όπως συνήθως, να ανοίξουν μία τρύπα στον φράχτη. Απωθήθηκαν από την ελληνική αστυνομία και μάλιστα χωρίς να γίνει ιδιαίτερη χρήση χημικών. Απλώς με νερό. Ωστόσο η ατμόσφαιρα μέσα σε λίγη ώρα θύμιζε πεδίο μάχης. Τα τουρκικά δακρυγόνα, τοπικής παραγωγής μάλιστα, έφταναν μέχρι και σε απόσταση 150 μέτρων στο ελληνικό έδαφος. Εκτοξεύονταν με όπλα με κύριο στόχο να εμποδίσουν οποιαδήποτε επιχειρησιακή προσπάθεια των ελληνικών δυνάμεων. Η δράση αυτή απλώς επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά το συντεταγμένο σχέδιο των Τούρκων που χρησιμοποίησαν ως όχημα τους μετανάστες. Οι περισσότεροι εκ των οποίων άγνωστο πώς, είχαν προμηθευτεί και φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες για να αντέχουν τη μάχη των δακρυγόνων.

 

«Ευθεία απειλή»

«Αυτό που ζούμε δεν είναι προσφυγικές ροές. Είναι ευθεία απειλή της Τουρκίας να παραβιάσει τα σύνορά μας χρησιμοποιώντας ως όχημα τους μετανάστες». Έμπειρος αξιωματικός στα σύνορα, γνωρίζει καλά τι συμβαίνει από την ανατολική πλευρά των Καστανιών. Λόγω της εμπειρίας του μελετάει μίας προς μία τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων και τις ερμηνεύει. «Ο Ενρτογάν έπαιξε στον Έβρο το τελευταίο του χαρτί. Μετά τις απανωτές ήττες με Συρία, Ρωσία και στο ενεργειακό», λέει με νόημα στην Karfitsa.

Στην άλλη πλευρά των Καστανιών, στον σταθμό του Παζάρ Κουλέ, οι Τούρκοι έστησαν καταυλισμό με σκηνές για τη διαμονή των μεταναστών και προσφύγων των οποίων οι ελπίδες διαψεύστηκαν απ’ όσα τους είπε ο Ερντογάν περί ανοιχτών συνόρων. Τις ημέρες αυτές, που η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της στον Έβρο, οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων περιορίστηκαν, όπως και τα μεθοριακά επεισόδια με τη ρίψη δακρυγόνων. Ωστόσο υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3.000 έζησαν στις σκηνές, μέσα στα λασπόνερα. Σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Ειδομένης. Ήταν αυτοί που μετακινήθηκαν ξαφνικά χθες τα ξημερώματα σε μία γιγαντιαία επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας. Και την ώρα που η τουρκική ηγεσία μιλούσε με ευαισθησία για πρόσφυγες, οι Tούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποιώντας διαρκώς τα γκλοπ τους ανάγκασαν τους διαμένοντας να εκκενώσουν τον καταυλισμό και να κατευθυνθούν στην Κωνσταντινούπολη με λεωφορεία. Και στο τέλος έβαλαν φωτιά σε ό,τι θύμιζε τις μάχες των Καστανιών.

Μαρτυρίες μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν, που κυκλοφόρησαν σε ανεξάρτητα βίντεο, περιέγραφαν τη ζωή τους στον καταυλισμό του Παζάρ Κουλέ. Έλεγαν πως εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών ήταν αυτοί που τους ώθησαν στον Έβρο, λέγοντας ψέματα ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. «Και τώρα μας έχουν εγκλωβίσει εδώ. Με την πρόφαση του κορονοϊού μας αναγκάζουν να μείνουμε στις σκηνές. Δεν μας επιτρέπουν να πάμε ούτε στο γειτονικό χωριό, ούτε στην Ανδριανούπολη. Η μοναδική μας επιλογή είναι να επιστρέψουμε στην Κωνσταντινούπολη», λένε. Πράγματι τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό, ήταν σταθμευμένα τουριστικά λεωφορεία τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν για την εκκένωση.

Οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, στην τουρκική πλευρά, χρησιμοποιήθηκαν για καιρό ως μία διαρκής διπλωματική πίεση. «Διαρκώς μεταξύ τους κυκλοφορούν φήμες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και είτε έρχονται και άλλοι, είτε δεν φεύγουν αυτοί», περιγράφουν στην Karfitsa. Όπως ακριβώς γινόταν και στην Ειδομένη δηλαδή μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει την εκκένωση του καταυλισμού, όπως έγινε και χθες τα ξημερώματα στο Παζάρκουλε.

Η κίνηση της εκκένωσης είχε διαφορετικές ερμηνείες. Άλλοι πίστευαν πως ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε έναντι των Ευρωπαίων και έτσι απομάκρυνε τους μετανάστες, άλλοι όμως θεώρησαν ότι ο κύριος λόγος ήταν οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού. «Ποιος θα ήθελε μία ωρολογιακή βόμβα συγκεντρωμένη στα σύνορά της και μάλιστα χωρίς έλεγχο», έλεγαν.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ