Η Μ.Παπαγεωργίου εξηγεί τι κοινό έχουν Θεοδωράκης, Chapman, Portishead και παραδοσιακοί ρυθμοί - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Η Μ.Παπαγεωργίου εξηγεί τι κοινό έχουν Θεοδωράκης, Chapman, Portishead και παραδοσιακοί ρυθμοί

Το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα και την θερμή φωνή έρχεται Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για την ερμηνεύτρια, μουσικό και τραγουδοποιό Μαρία Παπαγεωργίου, η οποία τους τελευταίους μήνες περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα συναισθηματικό Mixtape, σε ένα ακουστικό πρόγραμμα διαφορετικό από αυτά που μας είχε συνηθίσει.

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

Μίκης Θεοδωράκης, Tracy Chapman, Νίκος Παπαζογλου, Portishead, παραδοσιακοί ρυθμοί της Λέσβου και του Πόντου. Πως τα συνδυάζετε; Τι κοινό αντιλαμβάνεστε ότι τους δένει;

Οι υπέροχες ιστορίες τους. Η μουσική, ως παγκόσμια γλώσσα, μπορεί να ενώσει ιστορίες διαφορετικών τόπων και χρόνων, κάτω από την ομπρέλα της κοινής αισθητικής και του κοινού αιτήματος. Μια μουσική παράσταση, αν καταφέρει να δώσει μια συναισθηματική ροή στον ακροατή, μπορεί να μπλέξει όλα αυτά τα στοιχεία. Εξάλλου έχουμε μεγαλώσει πολυπολιτισμικά, όλα όσα ανέφερες είναι οι μουσικές που γνώρισα στο διάβα μου ως εδώ. Τις αλήθειες μου λοιπόν έρχομαι να πω.

Ποια είναι η επαφή σας με το κοινό της Θεσσαλονίκης;

Δυστυχώς δεν είναι όσο συχνή θα ήθελα. Μεγάλωσα στα Γρεβενά, οι μισοί μου συνεργάτες είναι Θεσσαλονικείς και προσπαθώ τουλάχιστο μια φορά το χρόνο να έρχομαι. Η ταύτιση στα βλέμματά μας είναι κάτι μοναδικό, νομίζω δεν μπορώ να το περιγράψω. Ίσως γιατί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης παντρεύει τις δύο μου ζωές, τη Μαρία της επαρχίας και τη Μαρία του αστικού κέντρου, σε μια τέλεια αναλογία. Για αυτό έχω πάντα χαρά και αγωνία, σαν να λέω το ποίημα στο σχολείο! Η συναυλία στη Μονή Λαζαριστών, που έβρεχε και καταλήξαμε όλοι όρθιοι να τραγουδάμε κάτω από ένα υπόστεγο, είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Ως νέα ηλικιακά καλλιτέχνης, πως αντιληφθήκατε την κρίση στην Ελλάδα;

Έπρεπε να αναπροσαρμόσω τα όνειρά μου. Όπως όλοι. Για πολλά χρόνια, κάτω από την πίεση των καθημερινών δυσκολιών, οικονομικών και ηθικών, πίστευα ότι είναι ακατόρθωτο να διατηρήσω τη «φωνή» μου, να συνεχίσω να πιστεύω πως θα μπορέσω να ζω μέσα από την τέχνη . Η κρίση μας δυσκόλεψε, αλλά μας έκανε και ικανούς να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα. Περισσότερη πίστη στην ομάδα, περισσότερη μελέτη, γιατί οι «αρπαχτές» τελειώνουνε, επαναπροσδιορισμό σε σχέση με το ότι ο κόσμος κινείται γύρω από εμάς, γιατί έτσι μας έμαθαν στο σχολείο. Αν φτάσω στα βαθειά γεράματα, θα διηγούμαι την κρίση ως το εμπόδιο που μου δίδαξε ποια πρέπει να είναι η στάση μου μέσα στα πράγματα, πώς να εμμένεις πιστός σε αυτά που θέλεις να πείς. Η κρίση είναι η ευκαιρία να σηκώσουμε το κεφάλι μας και να μην κάνουμε εκπτώσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά το προσπαθώ, για όσο αντέξω.

Ευκαιρίες στον χώρο σας υπάρχουν ή τις δημιουργεί κάποιος για τον ίδιο;

Εξαρτάται από το τι θέλεις να υπηρετήσεις. Πριν κάποια χρόνια , κάποιος παραγωγός σε μια εταιρεία με χαρακτήρισε άτυχη, γιατί έπεσα σε μια εποχή που δεν λειτουργούν τα πράγματα, όπως παλιά. Έσκυψα το κεφάλι, μίκρυνα. Μετά θύμωσα τόσο με τον ίδιο μου τον εαυτό και αποφάσισα ότι θα κάνω τα πράγματα να λειτουργήσουν! Σταμάτησα λοιπόν να ασχολούμαι με το τι κάνουν οι άλλοι, πώς το κάνουν, αν είναι πετυχημένοι και είπα πως θα υπηρετήσω αυτά που πιστεύω με το δικό μου τρόπο, στους δικούς μου χρόνους. Είναι αυτό που συζητήσαμε παραπάνω, το όνειρο χρειάζεται αναπροσαρμογή. Είναι ανόητο να πιστεύουμε πια πως θα έρθει ένας παραγωγός και μία εταιρία και θα μας κάνει γνωστούς ,θα μας παίζουν τα ραδιόφωνα και θα κάνουμε πολλές συναυλίες! Οι ακροατές θα έρχονται όσο εμείς χτίζουμε καλά την τέχνη μας και την προσωπικότητα μας , καθημερινά , με την ορθή στάση μας σε πολλά πια επίπεδα. Μια καλή φωνή δεν λέει τίποτα. Με πολλή μελέτη, με ανοιχτές κεραίες και σημαντικούς συνεργάτες και συνοδοιπόρους, φτιάχνεις τελικά το «σπίτι» σου.

Έχετε κάποια στάνταρ με τα οποία επιλέγετε τις συνεργασίας σας; Για εσάς ποιος είναι ο πιο σοβαρός λόγος για να πείτε «ναι» αλλά και «όχι» σε μια συνεργασία.

Το στάνταρ μου είναι πίσω από ένα «ναι» να υπάρχει ένα ισχυρό καλλιτεχνικό αίτημα και πίσω από κάθε «όχι» να υπάρχει.. ένα ισχυρό «ναι»! Αποφασίζω μόνη μου, είναι μεγάλη ελευθερία αυτό κι ας έχει το κόστος της , όπως κάθε ελευθερία.

*Η Μαρία Παπαγεωργίου, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Ξέφωτο

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ