Η «Οδύσσεια» μέσα από την τεχνολογία διαθέσιμη για όλους - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Ματιές

Η «Οδύσσεια» μέσα από την τεχνολογία διαθέσιμη για όλους

Μια διαφορετική ματιά στο πολύτομο  έργο του αρχαίου ποιητή, Ομήρου δίνουν οι Θεσσαλονικείς δημιουργοί των μεγάλων θεματικών πάρκων, μετατρέποντας τον μύθο του Οδυσσέα σε ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους.

Της Δέσποινας Κρητικού

Οι ειδήμονες, γνωστοί ως  Dream Workers,  μετά τους Άθλους του Ηρακλή που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα δημιουργούν το δεύτερο έργο τους βασισμένο στη μυθολογία και μετατρέπουν τους 12.110 στίχους της Οδύσσειας σε μια  υπερπαραγωγή με έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Αξιοποιώντας υπερσύγχονα μέσα τεχνολογίας και ρομποτικής δημιουργούν ένα πανομοιότυπο σκηνικό της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα  ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων του μύθου ζωντανεύοντας  τις  περιπέτειες του Οδυσσέα.

Ο Δούρειος Ίππος οι θεοί του Ολύμπου, η Κίρκη, οι Κύκλωπες, οι Λαιστρυγόνες, οι Σειρήνες, ο άγριος Ποσειδώνας και ο καλόγνωμος Αίολος ζωντανεύουν σε έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χώρο .

«Η δημιουργία της “Οδύσσειας” δεν ήταν για εμάς μια επιλογή που κάναμε με βάση μόνο την ελκυστικότητα, την εμπορικότητα και τα αναμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Από την εμπειρία που είχαμε με τον σχεδιασμό και την δημιουργία του πρώτου μυθολογικού μας πάρκου, «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι», διαπιστώσαμε αρχικά την απίστευτη αποδοχή που έχει γενικά η ελληνική μυθολογία. Νιώθαμε σαν ομάδα ότι μπορούμε να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο την αναζήτηση της «εμπειρίας» μέσα από μια επίσκεψη στα πάρκα μας και πήραμε μια σημαντική απόφαση» αναφέρει στην Karfitsa ο Γρηγόρης Αβανίδης,  Project Manager των Dream Workers

Μικροί και μεγάλοι που θα επισκεφτούν το θεματικό πάρκο θα κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο μακρινό παρελθόν ανακαλύπτοντας  διαδραστικά τις περιπέτειες του Οδυσσέα, ενώ θα  παρακολουθήσουν  τον πολυμήχανο και ακούραστο ήρωα να παλεύει να πάρει τη μοίρα στα χέρια του, αντιμετωπίζοντας θεούς, ημίθεους, μάγισσες και γίγαντες. Θα ακούσουν  τα λόγια που του ψιθύρισε η θεά Αθηνά, τις συμβουλές του Τειρεσία και θα γνωρίσουν όλους τους τόπους που ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης, περιπλανώμενος για δέκα χρόνια.

«Η «Οδύσσεια» είναι το πετράδι του στέμματος ανάμεσα στα τόσα πάρκα που έχουμε δημιουργήσει. Η ομάδα συνεργατών που οργανώσαμε είναι πραγματικά απίστευτα δημιουργική και προσηλωμένη στον στόχο που θέσαμε. Η «Οδύσσεια» θα αποτελεί πραγματική εμπειρία για όποιον μας εμπιστευτεί και έρθει στο NOESIS να μας επισκεφτεί», αναφέρει ο Γρηγόρης Αβανίδης.

Την επιστημονική εποπτεία και την καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε  ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κ. Ιωάννης Καζάζης.  Είναι ειδικός ερευνητής στο Center for Hellenic Studies του Harvard, στην Ακαδημία Επιστημών της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο της N. Dakota (στη Λεξικογραφία), επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland.

Τη συγγραφή των κειμένων και του σεναρίου του Μουσείου-Θεματικού Πάρκου έκανε ο κειμενογράφος και ερευνητής, Παναγιώτης Τοπαλίδης.

Τη δική του «πινελιά» στο πάρκο προσθέτει και ο Γιάννης Σερβετάς, γνωστός και πολύ αγαπητός κυρίως για το πηγαίο και ευφυές χιούμορ του. Η δική του διακριτική «παρέμβαση»  στα κείμενα του σεναρίου έδωσε μια έντονη δόση χιούμορ.

Οι δημιουργοί του θεματικού πάρκου “Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι” και των: “Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας”, “Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά”, “Γιγάντιοι Δεινόσαυροι” πάντως δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εδώ.  Ήδη ετοιμάζουν το επόμενο project. «Η «Οδύσσεια» είναι το δεύτερο τμήμα μια τριλογίας μυθολογικών θεματικών πάρκων και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρόνια με ένα θέμα που θα κάνει τεράστια αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. «Στο τέλος του 2020 αυτά τα 3 θεματικά πάρκα θα σχηματίσουν από κοινού το πραγματικά μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ελλάδας με συνολική έκταση 10.000 τ.μ» αποκαλύπτει ο κ Αβανίδης.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ