Η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η οικονομία συνεχίζει να βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική αγορά και για τον κάθε φορολογούμενο. Οι φοροδοτικές αντοχές των  Ελλήνων εξαντλήθηκαν, την ώρα που η εικόνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίζει να στέλνει, παρά τη λήξη των μνημονίων, τα πλέον απαισιόδοξα μηνύματα.

Για να ανακάμψει η αγορά και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα, δεν αρκούν οι εξαγγελίες και τα ευχολόγια μία φορά το χρόνο, στην περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται πράξεις, μεταξύ άλλων: ενίσχυση της ρευστότητας, ουσιαστική λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, άνοιγμα της κάνουλας της δανειοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση των παραγόντων κόστους που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, μείωση των φορολογικών συντελεστών, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων κ.α.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως «πικρό ποτήρι» που μας επιβάλλεται από τους δανειστές, και πρέπει να αγωνιστούμε για να το αποφύγουμε. Όσο συνεχίζεται το ίδιο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας, ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες.

Παράλληλα όμως με τις όποιες καλές προθέσεις της ιδιωτικής οικονομίας και όσων άλλων φορέων προσπαθούν να την στηρίξουν θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να ασχοληθεί ενεργά και μεθοδικά με το ζήτημα της οικονομίας.

Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα έχει έναν ακούραστο συνοδοιπόρο, τη ΔΕΘ – Helexpo που φέτος πραγματοποιεί την 83η διοργάνωση της.

Η ΔΕΘ παρά την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το επιχειρείν είναι ζωντανό και έτοιμο για δράση. Μπορεί να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να προβάλλει με έμφαση τις διεξόδους, που οδηγούν στην επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών.

 

(*Ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης)

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ