Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την ισότητα των φύλων - Karfitsa.gr
Πολιτική

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την ισότητα των φύλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε την εκδήλωση «Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19».

Ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας τη φράση της Ελληνίδας φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν: «Νομίζομεν ότι η πολιτεία δεν θα βλαβή εκ της αναμίξεως ημών εις τα πράγματα αυτής. Ούτε και θα ζημιωθώσιν εκ τούτου οι άνδρες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι διακρίσεις καραδοκούν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, αναφέροντας πως η πανδημία όξυνε το πρόβλημα, με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται κατακόρυφα τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αναφέρει πως με τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας, η Ελλάδα προσάρμοσε ανάλογα και τις δράσεις της με βάση τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πενταετή Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, κάνοντας αναλυτική αναφορά στον απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως στην πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, 42 συμβουλευτικά κέντρα παρέχουν υποστήριξη, ενώ 18 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες πλαισιώθηκαν από νέα καταλύματα όπου γίνονται δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. Ακόμη τους  μήνες της πανδημίας ιδρύθηκαν προσωρινά καταλύματα και, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ιατρική παρακολούθηση επεκτάθηκε και στα παιδιά των γυναικών αυτών. Όπως και οι καμπάνιες ενημέρωσης προσαρμόστηκαν και αυτές στις ανάγκες. Έτσι, το γενικό σύνθημα «Μένουμε σπίτι» συνοδεύθηκε και από το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές».

Ακόμη, έκανε αναφορά στο έργο «Survivor» για τις γυναίκες-πρόσφυγες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, το οποίο παρείχε πληροφόρηση, με φυλλάδια στις γλώσσες τους, για το τι πρέπει να κάνουν στη διάρκεια των περιορισμών, στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2021, αλλά και στη δράση «PEGASUS».

Ο πρωθυπουργός, κλείνει λέγοντας:

«Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, δεν παύουν να αποτελούν κινήσεις αμυντικές απέναντι στις εξάρσεις των διακρίσεων. Υπάρχει και το θεσμικό πεδίο, που εκκινεί από την κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στο Σύνταγμα του 1975 και φτάνει μέχρι τις ρυθμίσεις της δικής μας κυβέρνησης, που την θεσμοθετούν στις διοικήσεις των εταιρειών και των αθλητικών σωματείων.

Σε λίγες μέρες, μάλιστα, η χώρα θα ενσωματώσει και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την αύξηση της άδειας πατρότητας και της πατρικής γονικής άδειας. Κάτι που υπηρετεί την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και την ανατροφή των παιδιών απ’ την πλευρά του άντρα.

Όμως και οι θεσμικές αποφάσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Οφείλουν ασφαλώς να συνεχιστούν, όπως και οι άλλες πρακτικές δράσεις. Αλλά η υπόθεση της ισότητας των φύλων θα είναι πάντα μία μεταρρύθμιση βαθιά πολιτισμική. Μία δυναμική αντίληψη για την ίδια τη ζωή δηλαδή, που θα πρέπει να διαπερνά οριζόντια όλες τις πολιτικές επιλογές αλλά και κάθετα όλες τις κοινωνικές μας συμπεριφορές.

Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί και η εκδήλωσή σας. Και περιμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα, που πιστεύω ότι θα εμπλουτίσουν τη σκέψη μας για τα πολλά που έχουμε ακόμη να κάνουμε, διεκδικώντας την αληθινή ισότητα των φύλων.»

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ