Η παρουσία του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η παρουσία του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Του Περικλή  Α. Μήτκα*

Η πόλη της Θεσσαλονίκης οραματίζεται να επιτελέσει, στα επόμενα χρόνια, κορυφαίο ρόλο στα Βαλκάνια, ως εμπορικό, συγκοινωνιακό και τουριστικό κέντρο, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις. Σε αυτό το όραμα, η ΔΕΘ, στοχεύοντας στην εμπορική εξωστρέφεια και την επιχειρηματική καινοτομία, λειτουργούσε ανέκαθεν ως σημείο αναφοράς για τον επιχειρηματικό κόσμο. Στην άλλη πλευρά του δρόμου, το ΑΠΘ αποτελεί το σημαντικότερο εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο της πόλης και εργάζεται άοκνα για να ενισχύει το αναπτυξιακό και το διεθνές προφίλ της Θεσσαλονίκης.

Στη φετινή 83η ΔΕΘ, η συμμετοχή του Αριστοτελείου είναι σημαντικά αναβαθμισμένη αλλά, φυσικά, παραμένει ένα μικρό μόνο δείγμα της πολυσχιδούς δραστηριότητάς μας. Επιλέξαμε να κινηθούμε σε τρεις άξονες: κατασκευές, έξυπνες εφαρμογές και διεθνείς σπουδές και συνεργασίες. Παρουσιάζουμε, όπως κάθε χρόνο, μερικές από τις βραβευμένες φοιτητικές ομάδες μας και αναδεικνύουμε τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες μας με τις Η.Π.Α., την τιμώμενη χώρα με την οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει διαχρονικά στενές επαφές.

Πιο συγκεκριμένα, στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν ένα εντυπωσιακό ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV), η κατασκευή του οποίου οφείλεται στην επιτυχημένη σύμπραξη ακαδημαϊκών φορέων και εταιρειών, και δύο μονοθέσια αγωνιστικά αυτοκίνητα που εξελίσσουν διαρκώς οι φοιτητές μας, το βενζινοκίνητο της Aristotle Racing Team και το ηλεκτροκίνητο της Aristurtle.

Οι επισκέπτες μας θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το διαδραστικό σύστημα “Brain Run meets REMEDES” που μετρά και καταγράφει τα ανθρώπινα αντανακλαστικά, και να ενημερωθούν για το χρηματοδοτούμενο από την Google “StayConn App” που αποσκοπεί στην υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, καθώς και για την εφαρμογή “iCry2Talk” που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού και η οποία, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ 6.000 συμμετοχών στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό “Microsoft Imagine Cup” στο Seattle των ΗΠΑ.

Θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΑΠΘ και για τις 40 περίπου ενεργές συνεργασίες του ΑΠΘ με πανεπιστήμια, ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, ενώ ο μοναδικός τομέας Αμερικανικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα, που ανήκει στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει το ερευνητικό του έργο.

Τα παραπάνω εκθέματα θα πλαισιωθούν από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες θα παρουσιάσουν ακόμη περισσότερες ερευνητικές δραστηριότητες και συνεργασίες του ιδρύματός μας με φορείς της πόλης και του κόσμου, και θα θέσουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αναστροφή του ρεύματος του “brain-drain” μέσω της ακαδημαϊκής εξωστρέφειας και της περαιτέρω ανάπτυξης της ερευνητικής δραστηριότητας των Πανεπιστημίων.

Σας περιμένουμε όλους στο περίπτερο του ΑΠΘ.

*ο κ.Μήτκας είναι πρύτανης του ΑΠΘ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ