Η πολιτική είναι ποδόσφαιρο - Karfitsa.gr
Άρθρα

Η πολιτική είναι ποδόσφαιρο

Έχουν ενδιαφέρον οι πρόσφατες δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη και του Σπύρου Βούγια που ταυτίζονταν ως προς τα αίτια της εκλογικής ήττας του Νίκου Ταχιάου αποδίδοντας ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στις «κατά» του ΠΑΟΚ αιτιάσεις του στην περίοδο του προεκλογικού αγώνα του.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Πέρα όμως από το κωμικοτραγικό του πράγματος, η σχέση πολιτικής και ποδοσφαίρου δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη σχέση του δημοφιλέστερου αθλήματος με την ίδια την ζωή. Εκεί που ο εγωισμός πληρώνεται διότι το άτομο καθίσταται χρήσιμο μόνο όταν υποτάσσεται στο «εμείς». Σαν μια καλοκουρδισμένη ομάδα που κερδίζει. Προφανώς και οι προσωπικότητες ξεχωρίζουν. Αλλά για να αναδειχτούν είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με τους πολλούς, ειδάλλως, το σύνολο που εκφράζουν θα κινείται αενάως σαν διαλυμένος ουλαμός μετά από χαμένη μάχη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ζωή.

Το ποδόσφαιρο, συνηθίζουμε να λέμε με αρκετή δόση κομπορρημοσύνης όσοι ασχολούμαστε με αυτό, ότι είναι η αποθέωση της δημοκρατίας. Διότι μπορούν να μετάσχουν και εν τέλει, να διαπρέψουν όλοι. Κοντοί, ψηλοί, χοντροί, αδύνατοι, όμορφοι, άσχημοι. Μοναδικό κριτήριο είναι η επαρκής γνώση των μυστικών της μπάλας. Και ο στόχος, δηλαδή το γκολ, όπως είναι αγγλιστί. Αλλά και σε επίπεδο «καφενειακής» συζήτησης, μπορεί να έχει άποψη ο καθένας γι αυτό. Από έναν υπουργό Οικονομικών σαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που παρομοίασε μέσα στη Βουλή την διαπραγμάτευση της κυβέρνησής του με τους «θεσμούς» με μια υποτιθέμενη αναμέτρηση Μπαρτσελόνα – Μπάγερν από την οποία θα απουσίαζαν Μέσι, Νεϊμάρ και Σοάρες καταδεικνύοντας τις μηδενικές πιθανότητες δικαίωσής του, έως τον ανίδεο μπαρμπουτιέρη που για την δική του κακοδαιμονία φταίει πάντα ο προπονητής της ομάδας του. Είναι τόσο δημοκρατικό άθλημα που το κληρονομικό δίκαιο αυτοκαταργείται.

Το ποδόσφαιρο και η πολιτική ταυτίζονται και ως προς το πολυθρύλητο «ανθρώπινο λάθος». Όπως και η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζεται η συνειδητότητα του λάθους από την ακουσιότητά του. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει άλλωστε ότι τόσο το ποδόσφαιρο όσο και η πολιτική είναι παιχνίδι λαθών όπου πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος του αυτογκόλ; Εξαπατά τον αντίπαλό του με μια ντρίπλα ή προσποίηση, προτού σκοράρει και τρέχει να πανηγυρίσει με τον «λαό» το τρόπαιο, τη νίκη… Σαν τον πολιτικό το βράδυ των εκλογών.

Η διαφορά της «εξαπάτησης» του ποδοσφαίρου με την πολιτική έγκειται στην αποδοχή της από το κοινό. Το οποίο θα αποθεώσει την ευφυΐα του Μέσι όταν θα σμπαραλιάσει την αντίπαλη άμυνα με την ίδια ευκολία που θα τιμωρήσει τον πολιτικό για την αντικοινωνική συμπεριφορά του.

Βάλτε στη θέση του αγαπημένου σας ποδοσφαιριστή οποιονδήποτε πολιτικό. Οι απαντήσεις θα σας δοθούν πάραυτα…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ