Η προσβασιμότητα δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες και πώς επιτυγχάνεται - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Η προσβασιμότητα δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες και πώς επιτυγχάνεται

Η προσβασιμότητα αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες  και ο  βαθμός της  ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας πόλης  εξαρτάται και από τις δυνατότητες που δίνονται  στα  άτομα αυτά,  να έχουν πρόσβαση  σε όλες τις δραστηριότητες.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΙΚΟΥ*

Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς, παρά τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί και εκτελεσθεί σε συμμόρφωση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, εξακολουθεί  να αποτελεί μια απαγορευμένη πόλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κυριότερος λόγος είναι η δυσκολία για  την ελεύθερη  πρόσβαση στον κινητικό ιστό, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές.

Ο ελλιπής αστυνομικός έλεγχος, η έλλειψη  χώρων, η  κατάληψη της επιφάνειας των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων  από αυτοκίνητα, μηχανές και τραπεζοκαθίσματα, η στάθμευση πάνω στις ειδικά κατασκευασμένες ράμπες, αναγκάζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες  και τους συνοδούς  να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Από την πλευρά της Πολιτείας, φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου θεσμοθετημένου νομικού πλαισίου,  που  αφορά την προσβασιμότητα, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Ο σεβασμός  εκ μέρους όλων μας στις δομές προσβασιμότητας πρέπει μέσω της παιδείας, να γίνει θέμα τρόπου σκέψης και κοινωνικής  συμπεριφοράς απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην μετακίνησή τους.

Οφείλουμε ως πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ΑμεΑ  αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους τεράστια εμπόδια και η διευκόλυνση στις μετακινήσεις τους επιβεβλημένη.

Η παράταξη του ΝΙΚΟΥ ΤΑΧΙΑΟΥ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ» κατά προτεραιότητα στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, που έχουν κινητικά προβλήματα,  και στην  αντιμετώπιση  του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ, μέσω:

  • εντατικοποίησης της αστυνόμευσης,
  • της επιβολής προστίμων σε όσους παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ.
  • επισκευών– συντηρήσεων, βελτιώσεων των  πεζοδρομίων προσβάσεων ΑμεΑ
  • της δημιουργίας ράμπας σε όλα τα δημοτικά οικήματα
  • της κατασκευής οδηγών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια

Όλοι  μαζί μπορούμε να  αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως μια φιλόξενη πόλη στα ΑμεΑ, γιατί πιστεύουμε ότι ένας Δήμος είναι πραγματικά ισχυρός, μόνον όταν είναι κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στον πολίτη που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ενδιαφέρον και στήριξη.

* Ο Γ. Χατζίκος είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Ν. Ταχιάου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ