Η Πρωτομαγιά πήγε… πίσω την αγορά της Θεσσαλονίκης! - Karfitsa.gr
Slider Κοινωνία Οικονομία

Η Πρωτομαγιά πήγε… πίσω την αγορά της Θεσσαλονίκης!

Πρώτη μέρα των εκπτώσεων σήμερα και η κίνηση στην αγορά είναι αρκετά χαμηλή. «Αναγνωριστικές» χαρακτηρίζουν οι καταστηματάρχες τις βόλτες των πελατών, με τους Έλληνες να είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους και τα ελληνικά ταμεία να… εφοδιάζονται με ξένο χρήμα. Σε σύγκριση με πέρυσι, όπως αναφέρουν, η κατάσταση της αγοράς συνάδει απόλυτα με τη λαϊκή φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Της Αρετής Τασούλα

Συγκρατημένοι οι καταναλωτές – Μειωμένη η κίνηση σε σχέση με πέρυσι

«Η κίνηση σήμερα είναι όπως και μία καθημερινή μέρα», λέει στο karfitsa.gr ο κ. Ανδρέας Δεμερτζής, μέτοχος σε κατάστημα ένδυσης, χαρακτηρίζοντας τα πράγματα στην ελληνική αγορά «υποτονικά».  Όπως ο ίδιος τονίζει οι καταναλωτές ψώνιζαν περισσότερο πέρυσι σε σχέση με φέτος, γεγονός που επιβεβαιώνει και η κ. Ευρυδίκη Μποζίδου, υπεύθυνη καταστήματος ένδυσης: «Όπως παλιά δεν είναι. Πέρυσι με την έναρξη των εκπτώσεων ήταν περισσότερος ο κόσμος». Ομοίως και η κ. Χρύσα Μπάπκα, υπεύθυνη καταστήματος ένδυσης, η οποία διατείνεται πως και τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, οι καταναλωτές απλά κάνουν μία βόλτα. «Δεν πήγε καλά σήμερα. Η κατάσταση είναι πιο χάλια σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι λογικό. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει. Και την Κυριακή που είμαστε ανοιχτά έρχονται μόνο για βόλτα».

«Αναγνωριστική» σχολιάζει την κίνηση και ο κ. Αντώνης Γκούντας, υπεύθυνος καταστήματος ένδυσης. «Υπήρχε κόσμος σήμερα αλλά όχι ο αναμενόμενος. Τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι είναι χειρότερα» συμπληρώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση της κ. Ανθής Παρλαφέσα η οποία υποστηρίζει: «Χάλια είναι τα πράγματα. Δεν πηγαίνουν καθόλου καλά και η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε. Γενικά δεν αγοράζει ο κόσμος. Όχι μόνο στις εκπτώσεις» αναφέρει στο karfitsa.gr προσθέτοντας πως έχει λιγότερη κίνηση η αγορά σε σχέση με πέρυσι, ενώ παρέθεσε και το λαϊκό ρητό «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Η Πρωτομαγιά πήγε… πίσω την ελληνική αγορά

Στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς αποδίδουν πολλοί καταστηματάρχες τη μειωμένη κίνηση. «Οι περισσότεροι προτίμησαν να κρατήσουν τα χρήματά τους για το τριήμερο» διατείνεται ο κ. Νίκος Δαλαμήτρας, υπεύθυνος καταστήματος ένδυσης, συμπληρώνοντας πως «Δεν είχε ιδιαίτερη κίνηση σήμερα και ο κόσμος είναι περισσότερο… μαγκωμένος». Ομοίως και ο κ. Περικλής Κοψαχείλης, ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος υποστηρίζει πως «σήμερα τα πράγματα ήταν αρκετά πεσμένα, για πρώτη μέρα των εκπτώσεων. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε παραπάνω». Και συνεχίζει «ήταν και το τριήμερο που είχε τα έξοδα του ο κόσμος, οπότε ήταν πιο διστακτικός στην αγορά του».

«Οι Κύπριοι σώζουν την αγορά»

Ανάσα για την ελληνική αγορά είναι οι τουρίστες και οι ξένοι, οι οποίοι φαίνεται να ψωνίζουν περισσότερο σε σχέση με τους Έλληνες. Πρώτη μέρα των εκπτώσεων και ήδη πολλοί καταστηματάρχες παρατήρησαν μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου από άλλες χώρες, παρά από την Ελλάδα. «Κυρίως ξένοι και Κύπριοι ήρθαν να ψωνίσουν σήμερα», αναφέρει η κ. Μποζίδου, χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες «πιο συγκρατημένους». «Περισσότερο Κύπριοι ήρθαν σήμερα» διατείνεται και ο κ. Βασίλης Μήττας, έμπορος στο επάγγελμα, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως είναι «οι μόνοι που σώζουν την αγορά».

Στους Κύπριους αναφέρει ότι στηρίχθηκε η αγορά σήμερα και η κ. Μπάπκα: «Περισσότερο ξένους είχαμε. Και φυσικά Κύπριους. Να είναι καλά οι Κύπριοι που ψωνίζουν» υποστηρίζει. Ομοίως και ο κ. Αθανάσιος Πόππης, ιδιοκτήτης καταστημάτων με υποδήματα, ο οποίος παρατήρησε αρκετούς ξένους στην επιχείρησή του, εκτιμώντας πως «δεν μπορώ να πω ότι είναι ικανοποιητική η κίνηση για πρώτη μέρα».

«Ένα και καλό»

Εξομοίωση της ποιότητας με την τιμή προσπαθούν να πετύχουν οι Έλληνες καταναλωτές στις αγορές τους. Αν και η οικονομική κρίση έχει αδειάσει πολλά πορτοφόλια, οι Έλληνες προσπαθούν να αγοράσουν κάτι το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και ποιοτικό και φθηνό. «Ένα και καλό» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μπάπκα σε ερώτηση του karfitsa.gr σχετικά με τα κριτήρια που ψωνίζει ο κόσμος. «Ανάλογα τον πελάτη» υποστηρίζει και η κ. Αλεξάνδρα Αλεξιάδου, υπεύθυνη καταστήματος ένδυσης, η οποία θεωρεί πως οι πελάτες αναζητούν και καλή ποιότητα και προσιτή τιμή.

«Στηρίζουμε Ελλάδα»

Μπορεί τα πράγματα στην ελληνική αγορά να είναι αρκετά πεσμένα, η κίνηση την πρώτη μέρα των εκπτώσεων πολύ χαμηλή και η υπερφορολόγηση «να έχει στραγγαλίσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις» όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ωστόσο οι καταστηματάρχες δηλώνουν πως στηρίζουν Ελλάδα.

«Δεν έχει περάσει καν από το μυαλό μου να φύγω» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοψαχείλης, συμπληρώνοντας με τη φράση «Στηρίζουμε Ελλάδα». Παρόλο που η εκτίμηση του κ. Μήττα θέλει τους Κύπριους να τονώνουν την ελληνική αγορά ο ίδιος διατείνεται: «Θέλω να μείνω Ελλάδα. Να βοηθήσω τη χώρα». Τέλος και ο κ. Δεμερτζής και ο κ. Πόππης ήταν αρνητικοί στο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.
 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ