Η πτέρυγα με τα μυστικά - Karfitsa.gr
Επικαιρότητα Κοινωνία

Η πτέρυγα με τα μυστικά

Μία ολόκληρη πτέρυγα των φυλακών Νιγρίτας Σερρών βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των διωκτικών αρχών. Η έρευνα της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικά το περασμένο Σάββατο και αποκάλυψε ότι κρατούμενοι διαθέτουν κελιά με ανέσεις… βίλας, οδηγεί σε διάφορες κατευθύνσεις. Ποιός ανεχόταν τόσο καιρό αυτή την κατάσταση και με ποιόν τρόπο έγιναν ανακαινίσεις κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων του καταστήματος.  Ή μήπως υπάρχει ύποπτη εμπλοκή, κάτι που φαίνεται ότι διερευνάται προσεκτικά από τις αρχές.

Οι φυλακές Νιγρίτας Σερρών είναι οι νεότερες στην Ελλάδα. Για μεγάλο διάστημα λειτουργούσε μόνον μία πτέρυγα, όμως εδώ και καιρό έχουν τεθεί σε σχεδόν πλήρη λειτουργία. Έγιναν  περισσότερο γνωστές από την υπόθεση του Ιλία Καρέλι. Του Αλβανού κρατούμενου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους με συνέπεια να χάσει τη ζωή του την 25η Μαρτίου 2014. Οι σωφρονιστικοί της Νιγρίτας εκδικήθηκαν για τον θάνατο του συναδέλφου τους Γιώργου Τσιρώνη που δολοφονήθηκε από τον Καρέλι στις φυλακές Μαλανδρίνου. Τότε είχαν απομακρυνθεί 13 υπάλληλοι από τις θέσεις τους. Πολλοί επανήρθαν.

Την περασμένη Κυριακή τα φώτα στράφηκαν πάλι στη Νιγρίτα για τα κελιά – VIP των φυλακών που βρέθηκαν στην υποπτέρυγα Γ1. Εκεί που κρατούνται κυρίως Γεωργιανοί, αλλά και ομογενείς από τη Γεωργία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μπορεί η έρευνα να κράτησε λίγες ώρες μέχρι να βρεθούν κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά και ν’ αποκαλυφτεί η χλιδή των εγκλείστων, όμως φαίνεται πως το κεφάλαιο «φυλακές Νιγρίτας» τώρα ανοίγει. Κυρίως όσον αφορά τον ρόλο που ενδεχομένως διαδραμάτιζαν στο σκηνικό αυτό σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Θεωρείται άλλωστε βέβαιο ότι πολλοί γνώριζαν και το ζήτημα που πλέον εξετάζεται είναι τι ακριβώς συνέβη και επιτράπηκε σε κρατούμενους να έχουν προκλητικά ιδιαίτερη μεταχείριση. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι στην έρευνα που έγινε κλήθηκαν συγκεκριμένα πρώην στελέχη της φυλακής για να είναι παρόντα σε όσα θα αποκαλύπτονταν. Άλλωστε η πειθαρχική έρευνα είναι σε εξέλιξη και αφορά κυρίως υπαλλήλους οι οποίοι υπηρέτησαν στο συγκεκριμένο κατάστημα και εδώ και καιρό έχουν φύγει.

«Δεν πάτε… μόνοι σας;»

Η στάση σωφρονιστικών προκάλεσε εντύπωση ακόμη και στους αστυνομικούς που κινητοποιήθηκαν στη Νιγρίτα για να πραγματοποιήσουν έφοδο στα κελιά. «Μην τους πείτε ότι εμείς ξέρουμε», ακούστηκε να λέγεται λίγο πριν την έναρξη των ερευνών από σωφρονιστικό υπάλληλο. «Χρειάζεται να είμαστε κι εμείς μπροστά;», ακολούθησε η ερώτηση προς τους ίδιους αστυνομικούς.

«Αυτή η φυλακή όταν έγινε ήταν το πρότυπο, τώρα μάλλον έγινε η χειρότερη», σχολιαζόταν μετά τα αποτέλεσμα της έρευνας, που αποκάλυψε ότι συγκεκριμένοι κρατούμενοι με την ανοχή υπαλλήλων είχαν κάνει ολόκληρες ανακαινίσεις στα κελιά όπου έμεναν για να ζουν άνετα. Αυτός είναι ο λόγος που η οργάνωση της επιχείρησης έγινε με κάθε μυστικότητα. Έγκυρες πηγές έλεγαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί ούτε οι αστυνομικοί των Σερρών που τελικά χρειάστηκε να συνδράμουν μαζί με τους συναδέλφους τους της δίωξης ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Η εντολή ήταν σαφής: Έπρεπε να κρατηθούν στεγανά για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία.

Στο στόχαστρο μπήκε ένα κελί στο οποίο κρατούνταν ένας 44χρονος και ένας 31χρονος. Εκεί βρέθηκε το πολυτελές μπάνιο, όπου φαίνεται πως έγινε δουλειά… ημερών και μάλιστα από υψηλώς καταρτισμένα μαστόρια. «Οι ψηφίδες στον τοίχο ήταν περασμένες μία – μία. Εκεί δεν μπήκε υδραυλικός, ολόκληρο συνεργείο μπήκε», σχολίασε αστυνομικός που τα είδε. Στο ίδιο κελί βρέθηκαν κρασιά για ακριβά γούστα αλλά και πορσελάνινα σερβίτσια με μαχαιροπήρουνα. Αντίστοιχου ενδιαφέροντος ήταν και το κελί 58χρονου όπου εκτός των άλλων βρέθηκε ότι διέθετε… ενεργειακό τζάκι. Σε άλλα κελιά, συνδεδεμένα με τους τρεις συγκεκριμένους κρατούμενους, βρέθηκαν διάφορα άλλα αντικείμενα που δύσκολα βρίσκονται σε κελιά φυλακών. Σε ένα υπήρχε φορητή ψησταριά και κάρβουνα. Καταψύκτες, φούρνοι μικροκυμάτων και άλλα κουζινικά, μέχρι και ντουλάπια, μετέτρεπαν τα κελιά σε πολυτελή διαμερίσματα. Όλα βέβαια διέθεταν και τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, ενώ ειδικά στα δύο κελιά ήταν τα τελευταία μοντέλα των smart tv με επιπλέον δυνατότητες για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. «Αυτοί δεν είχαν τίποτε που να επιτρεπόταν μέσα στα κελιά τους, ενώ δύσκολο θα είχε γίνει ποτέ έρευνα στους συγκεκριμένους χώρους», σχολίαζαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα μόλις ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της έρευνας στη Νιγρίτα.

Η έρευνα, η φασαρία και η μαφία

Έγκυρες πληροφορίες της Karfitsa ανέφεραν πως στην πτέρυγα Γ1 των φυλακών Νιγρίτας οι αστυνομικοί είχαν πληροφορηθεί πως διακινούνται ναρκωτικά, κυκλοφορούν με ευκολία κινητά, πέραν των υπολοίπων ανέσεων σε συγκεκριμένα κελιά κρατουμένων. Αντίθετα, διαψεύστηκε ότι η έρευνα οργανώθηκε ύστερα από συμπλοκή που σημειώθηκε στις ίδιες φυλακές λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν τέσσερις κρατούμενοι διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Οι τρεις κρατούμενοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς διέθεταν ιδιαίτερες ανέσεις στα κελιά τους, συνδέονται με τον 60χρονο Γεωργιανό Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος θεωρείται για τις διωκτικές αρχές ένας εκ των επικεφαλής μαφιόζικων οργανώσεων στην Ευρώπη και ήδη έχει δικαστεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι αυτός για τον οποίο έχουν απορριφτεί αιτήματα έκδοσης στην Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία. Και οι τρεις θεωρούνται ότι βρίσκονται ψηλά στη μαφιόζικη ιεραρχία, όπως φαίνεται από τα όσα περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους. Είναι Vor Vzakonia (κλέφτες του νόμου), απαραίτητη προϋπόθεση για την ανέλιξη στη ρωσική και γεωργιανή μαφία. Στο κελί με τους δύο κρατούμενους όπου βρέθηκε και το πολυτελές μπάνιο κρατούνταν δύο πρόσωπα που είχαν συλληφθεί μαζί με τον 60χρονο τον Μάρτιο του 2012 στη Βουλιαγμένη, ύστερα από αίτημα των ισπανικών διωκτικών αρχών. Οι άλλοι δύο που ήταν σε διαφορετικά κελιά είχαν συλληφθεί στην τελευταία επιχείρηση της αστυνομίας μετά την οποία οδηγήθηκε πάλι στις φυλακές ο 60χρονος, τον Απρίλιο του 2018 στην Πυλαία.

Η ασφάλεια ήδη έχει βάλει στο στόχαστρο τα 22 κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τις έρευνες στα κελιά της συγκεκριμένης πτέρυγας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ένα βρέθηκε μέσα σε… φούρνο μικροκυμάτων με έντονη τη μυρωδιά του καμένου. Πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε εκεί για να ψηθεί και να εξαφανιστούν κρίσιμα δεδομένα. Τις υπόλοιπες απαντήσεις καλούνται πλέον να δώσουν τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ